End Of Daze – Ascension – Eigen beheer – Release: 14-09-2015

End Of Daze – Ascension – Eigen beheer – Release: 14-09-2015.

Deze jonge honden uit Weymouth, in het zuiden van Engeland, zijn bij elkaar gekomen in 2013 en na een aantal line-up wisselingen is er dan nu een vaste bezetting. Op 14 september komen ze met hun eerste full length die is opgenomen in de SVM studio in Poole met producer Pash Stratton.

End Of Daze is:
Harry Shooter – Zang
Jack Wood – Gitaar
Wynter Prior – Gitaar, zang
Jason Jones – Drums
James Walden – Bas

Ascension
CD400_outHet album begint met een intro die bestaat uit onheilspellende geluiden van een tikkende klok, onweer en krijsende kraaien. Het eerste nummer ‘Waiting’ is niet wat je daarna verwacht. Het begint met een stuk melodieus gitaarspel zoals Trivium dat bij veel nummers placht te doen, waarna het nummer verder gaat in een stampend metalcore-ritme. De zang is ook typisch metalcore, maar dan de hoge scream variant. Je denkt dan al een aardig idee te hebben waar de heren heen willen. Het tweede nummer ‘My Awakening’ is dan des te verrassender. Na een korte solo horen we de zoetgevooisde stem van gastzangeres Elona Holt, die afwisselend de vocalen doet met zanger Harry. Niet makkelijk om dit goed te mengen in een nummer, maar dat is hier zeer goed gelukt. ‘On your Knees’ heeft buiten het solide drumwerk eigenlijk geen opvallende elementen. ‘The Tables Have Turned’ lijkt ook die kant op te gaan, maar heeft aardige tempowisselingen, onconventioneel drumwerk en heerlijk ruige backing vocals, waardoor het geheel toch wel spannend blijft. ‘The Skies Above’ heeft wederom gastvocalen in de vorm van Griever-zanger David Seymour. Het lijkt erop dat dit nummer speciaal geschreven is voor live-optredens, met name vanwege het catchy refrein. Met de drie nummers erna begint dan wel erg duidelijk het metalcore-element weer naar voren te treden en vanaf dat moment begint de zang een beetje tegen te staan. Zo sterk als het album begint, zo zwak eindigt het ook.

Conclusie:
Invloeden van diverse bands uit het metalcore genre zoals Parkway Drive, All that Remains en Thy Art Is Murder hoor je duidelijk terug in de muziek. De band probeert er duidelijk wel eigen werk in te stoppen met het melodieuze gitaarwerk en bij vlagen aparte drumwerk. Met een ietwat andere zang is het geheel waarschijnlijk ook wat prettiger om langer naar te luisteren. Met name door de goeie productie klinkt het geheel erg vet, maar daardoor ben ik bang dat ze live erg door de mand gaan vallen.

Score: 3,5 uit 5

Tracklist:
1.Intro
2. Waiting
3. My Awakening (Featuring Elona Holt)
4. On Your Knees
5. The Tables Have Turned
6. The Skies Above (Featuring David Seymour)
7. With Bloodied Hands
8. Whispers
9. Renegade

Links:
End Of Daze Facebook
End Of Daze Official

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Armored Saint – Win Hands Down – Metal Blade Records – Out Now

LiveReviewer

Review: Tempt – Runaway – Rock Candy Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Ahab – The Boats Of The Glen Carrig – Napalm Records – Release: 28-08-2015

LiveReviewer
UA-17622028-3