ENFORCER – DEATH BY FIRE -NUCLEAR BLAST – RELEASE 1 FEBRUARI 2013

ENFORCER  – DEATH BY FIRE -NUCLEAR BLAST – RELEASE 1 FEBRUARI 2013

De band werd opgericht in 2004 te Arvika, Zweden, en heeft nooit hun voorliefde voor de old school metal onder stoelen of banken gestoken. Dit blijkt ook uit hun houding en klederdracht. In 2008 brachten ze hun debuut “Into The Night” uit en een jaartje later kreeg die al een opvolger met “Diamonds”. De band stond al op de bill van prestigieuze festivals zoals ‘Bang Your Head’, ‘Keep It True’ en ‘Sweden Rock’. Later volgden nog ‘Metal Camp’ in Slovenië en ‘Bloodstock Open Air’ en Sonisphere’ in de UK. Na een stilte (op albumgebied) komen ze nu aandraven met deze “Death By Fire”.

 

Enforcer is:

Olof Wikstrand – zang & gitaar
Joseph Toll – gitaar
Tobias Lindqvist – bas
Jonas Wikstrand – drum

 

DEATH BY FIRE
Na de misleidende rustige piano-intro “Bells OF Hades” krijgen we een dosis old school en old school metal over ons heen. De gitaarintro van “Death Rides The Night” roept herinneringen op aan het fenomenale debuut van Savage uit 1983 en de plaat Power Games van Jaguar. Het flitsende gitaarwerk klinkt daarbij lekker melodieus ondanks de hoge snelheid. De hoge zang van Olaf past perfect bij deze gitaar gedomineerde metal. In de break van “Run For Your Life” zit een sterke referentie naar de eerste platen van Iron Maiden (Di’Anno periode). De songtitel zelf is ook pure old school, want dit is ontelbare malen gebruikt als titelkeuze in de jaren 80. “Mesmerized By Fire” is gekozen als eerste single en kent een uiterst catchy  refrein. De intro van “Take Me Out Of This Nightmare” lijkt sterk op “The Hellion/Electric Eye” van Judas Priest. De track gaat daarna over in hun vertrouwde riff gedomineerde snelle metal. De zang in het refrein is opnieuw wat commerciëler en ik bespeur een snuifje melodieuze rock in de stem van Olof.

We worden overdonderd door een Steve Harris basgeluid en heerlijke riffs die wel afkomstig lijken te zijn van NWOBHM iconen Satan in “Crystal Suite”. Dit geweldig instrumentale nummer bevat ook een pure early Iron Maiden stukje en vele flitsende gitaarsolo’s vliegen je rond de oren! “Sacrificed” start met gedonder (kan het nog meer 80’s?) en wordt gevolgd door een lang instrumentaal gedeelte. Pas na anderhalve minuut gaat de beuk erin en vaart Enforcer zijn vertrouwde koers. “Silent Hour” krijgt ook een vier minuten durend instrumentale staart aangemeten. Om de referentie naar de ‘golden 80’s’ compleet te maken wordt deze plaat afgesloten door een loflied aan niemand minder dan “Satan”. Een heerlijke headbanger om nog eens alle spieren los te gooien.

Conclusie:
Wie een zwak heeft voor de NWOBHM periode of degelijke old school metal moet deze plaat beluisteren en zal dan ongetwijfeld overgaan tot de aanschaf. Deze Zweden ogen ongelooflijk old school en laten dat ook 100% doorsijpelen in hun muziek. Dit in dergelijke mate dat ik er grof geld op durf te zetten dat hun winden zelfs ruiken naar de jaren 80! Bij het beluisteren van deze schijf heb ik mijn ganse initiatie periode in de heavy metal zien voorbijkomen. Mijn volgende missie is nu om deze band live aan het werk te zien (en liefst meerdere malen). Dat wordt ongetwijfeld een verjongingskuur voor ondergetekende!

Score:  4 out of 5

 Tracklist:

  1. Bells Of Hades  0:28
  2. Death Rides This Night  3:36
  3. Run For Your Life  3:21
  4. Mesmerized By Fire  4:02
  5. Take Me Out Of This Nightmare  4:18
  6. CrystalSuite  3:56
  7. Sacrificed  5:34
  8. Silent Hour/The Conjugation 6:30
  9. Satan  3:57

Links:

www.enforcer.se
www.nuclearblast.de

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Recensies

livereviewer

Alcatraz Metal Festival Updates!

livereviewer

Video-dump: Bekijk hier de nieuwste rock- en metalvideo’s

LiveReviewer
UA-17622028-3