Entrails – Raging Death – Metal Blade Records – Out Now

Entrails – Raging Death – Metal Blade Records – Out  10 mei

Na in meerdere band te hebben gespeeld, werd in het kleine plaatsje Lineryd in zuid Zweden in 1991 de band Entrails opgericht door Jimmy Lundqvist. Het doel was muziek maken zoals dat in die tijd in Stockholm gemaakt werd. Death metal dus. Maar na drie jaar onsuccesvol werken stapte Jimmy’s medebandleden op en in 1998 gooide ook hij de handdoek in de ring. 10 jaar na dato vond hij oude opnames terug en daarmee wakkerde het vuur toch weer aan. Na diverse demo’s, waarop Lundqvist zelf alle instrumenten voor zijn rekening nam en Svensson de zang  en de positive reacties daarop, volgde in 2010 het debuutalbum “Tales From The Morgue”. Intussen was het tweetal al gegroeid tot een viertal en werd in 2011 “The Tomb Awaits” uitgebracht. In 2012 tekende de band bij Metal Blade en ging meteen in Jimmy’s eigen studio nieuwe nummers schrijven. Deze opnames werden naar death metal goeroe Dan Swanö gestuurd die de mix en mastering voor zijn rekening nam. En zo komt het volgende muzikale hoofdstuk voor deze heren op 10 mei officieel ter wereld genaamd “Raging Death”.

Entrails is:

Joakim Svensson – Vocals/Bass
Jimmy Lundqvist – Guitar
Mathias Nilsson – Guitar
Adde Mitroulis – Drums

 

Raging Death:
Album opener “In Pieces” begint met een kort intro, maar daarna wordt het meteen duidelijk. Buzzsaw gitaargeluid dendert door de speakers. Het vertrouwde geluid dat death metal liefhebbers van boven de 30 waarschijnlijk zeer bekend voor zal komen. Hét geluid van de Sunlight studio. Het geluid van begin jaren 90. Entrails heeft 10 lekkere brokken nostalgie geschreven. Stampers als “Carved To The Bone” en “Defleshed”, midtempo nummers als “Bloodhammer” en “Descent To The Beyond” en  heerlijke nekbrekers als “Headless Dawn” en “Death League”.  Het op mijn promo afsluitende “Cemetery Horrors” krijgt hier even extra aandacht, dit móet haast wel een ode zijn namelijk. En wel aan het nummer “Lefthand Path” van Entombed. Hoewel dát niveau niet gehaald wordt, is het een zeer goede poging zo’n zelfde nummer te (her)schrijven. Maar dan hebben we het natuurlijk ook wel over een legendarisch stuk death metal! Er schijnt op het reguliere album ook nog een bonustrack te staan, “Dark Endless” van Marduk. Over de productie valt weinig te klagen met Meneer Swanö achter de knoppen, die is heerlijk heavy, zoals het hoort. En zo smerig als het geluid is, zijn ook de teksten. Geen politiek of wereldvisies maar lijken, graven, bloed en verdoemenis. Zoals het hoort. Net zoals ze het toen ook deden…..vroegah!

Conclusie:
Voor liefhebbers van oude vertrouwde Zweedse death metal is Entrails pure nostalgie. En aangezien Nihilist niet meer bestaat, Entombed al jaren iets anders doet, Dismember dismembered is en Vomitory er aan het eind van het jaar (helaas) ook mee stopt, is het goed dat er nog bands zijn die het oude gevoel nog ten gehore brengen. Inderdaad niks nieuws onder de Zweedse zon, maar het blijft heerlijk. In een wereld waar het velen om snelheid gaat en iedereen brutal U.S. slam death/tech death/death core enzovoort wil spelen, is het een verademing en zowat ‘vernieuwend’  dat sommigen nog steeds voor de old school kiezen. Fans van de bovengenoemde bands kunnen dit album blind aanschaffen en zullen geen seconde teleurgesteld worden!

Cijfer:  4 uit 5

“Raging Death”  tracklist:

InPieces
Carved To The Bone
Bloodhammer
Headless Dawn
Cadaverous Stench
Descend To The Beyond
Death League
Chained And Dragged
Defleshed
Cemetery Horrors
Dark Endless (MARDUK-Cover) / bonustrack*

https://www.facebook.com/Entrails666
http://www.myspace.com/entrailsreborn
www.metalblade.com/entrails

Tekst: Martijn Rouwenhorst