Epica, Dragonforce – TivoliVredenburg, 07-12-2014

Epica had zondagavond een verlate pakjesavond in petto voor de vele fans. In TivoliVredenburg pakte de band groots uit met de afsluitende show van het eerste deel van hun tournee ter promotie van het nieuwe album ‘The Quantum Enigma’.

dragonforce_09Dragonforce mocht de avond openen. Ze zijn het vaste voorprogramma voor de hele tour van Epica. Volgend jaar in januari voegen ze zich opnieuw bij Epica voor het tweede deel van deze Europese tournee. Dat de Engelse power metal band ook genoeg fans in Nederland heeft bleek zondag in Utrecht. Na de opener ‘Fury of the Storm’ liet de band een aantal songs horen van hun nieuwe ‘Maximum Overload’ album. Het werd duidelijk dat de band de ingeslagen weg met succes blijft volgen. De interactie met het publiek was prima en de bandleden stuiterden werkelijk over het podium. Zo werd het een goed optreden dat na een dikke drie kwartier eindigde met het energieke ‘Through the Fire and the Flames’.

epica_01Dat Epica erg populair is werd zondag weer eens duidelijk. Het concert was stijf uitverkocht en de fans stonden al ver voor aanvang voor het nieuwe muziekpaleis van Utrecht te wachten. Niet alleen Nederlandse fans overigens, ook vele buitenlandse fans hadden de weg naar TivoliVredenburg gevonden. De fans werden niet teleurgesteld. Met een geweldige show gaf de band de fans waar voor hun geld.

Het was zowel letterlijk als figuurlijk vuurwerk. De band had zo te zien kosten noch moeite gespaard om 2014 af te sluiten met een spetterend optreden. De show werd na de intro ‘Origenem’ geopend met ‘The Second Stone’ en ‘The Essence of Silence’, die beiden van het nieuwe album ‘The Quantum Enigma’ afkomstig zijn. De fans genoten zichtbaar van iedere minuut en de echte diehards zongen alle nummers fanatiek mee.

De eerste echte verrassing in de setlist was ‘Facade of Reality’, een nummer dat al tijden niet meer op de setlist voorkwam. Halverwege de set mocht het publiek kiezen of ze ‘Natural Corruption’ of ‘The Last Crusade’ wilden horen. Beide nummers kregen bijval van de fans en werden dan ook gewoon allebei gespeeld. Het was een laat Sinterklaas cadeau voor de fans vertelde zangeres Simone Simons.

epica_07Epica had het duidelijk net als alle fans goed naar hun zin in de stampvolle Ronda zaal van TivoliVredenburg. Bassist Rob van der Loo en het gitaarduo Mark Jansen & Isaac Delahaye bewogen flink op het grote podium. Ook toetsenist Coen Janssen was enkele keren vooraan de bühne te vinden met zijn in het oog springende draagbare keyboard. Drummer Ariën van Weesenbeek vestigde de aandacht op zich met zijn drumsolo tijdens het nummer ‘Cry for the Moon’.

Met een serie toegiften waarbij werd afgesloten met het sterke ‘Consign to Oblivion’ kwam er een eind aan het bijna twee uur durende optreden. Het was een gedenkwaardige show die veel indruk heeft gemaakt, zowel op de verstokte Epica fans als de aanwezigen die de band nog niet zo lang kennen.

Tekst en foto’s : Frans van Arkel 

Related posts

Live report: Primordial / Marche Funebre / Turia – Willemeen Arnhem, 24-03-2017

LiveReviewer

Live report: Between the Buried and Me – Patronaat Haarlem, 19-09-2019

LiveReviewer

Live report: Pestilence “Hadeon” release show / Deadhead / Inquisitor – Iduna Drachten, 25-05-2018

livereviewer
UA-17622028-3