Extrema – The Seed Of Foolishness – Scarlet Records – Out Now

Extrema – The Seed Of Foolishness – Scarlet Records – Out Now

De band Extrema, rond gitarist Tommy Massara, werd opgericht in 1986 in Milaan. Het opvolgende jaar werd er een EP uitgebracht, waarna het 6 jaar duurde voordat het eerste full lenght album verscheen. Erg productief kun je de band dan ook niet echt noemen als je na 25 jaar 11 releases op je naam hebt staan, maar waarvan er 2 EP’s zijn, één verzamelalbum en 2 live albums. Maar nu is er dus album nummer 6 “Seed Of The Foolishness”. In thuisland Italië staat de band in het voorprogramma van grote namen als Motörhead en zelfs Metallica! Maar echt Europa in zijn de mannen nog niet geweest. Maar de aanhouder wint, dus wie weet gaat het na 25 jaar toch nog lukken! Dit album kan ze er mogelijk wel bij helpen.

Extrema is:
GL Perotti: Vocals
Tommy Massara: Guitars
Gabry Giovanna: Bass
Paolo Crimi: Drums

The Seeds Of Foolishness:
Ik had eerlijk gezegd nog niet van deze Italianen gehoord. Maar deze eerste kennismaking is helemaal niet verkeerd. Mijn ‘huiswerk’ (zoeken naar achtergrond informatie en even wat oude tracks beluisteren) leert me dat Extrema niet erg stijl vast is. Droop op het vorige album ” Pound For Pound” de vergelijking met Exodus en Pantera er nog van af, nu is er gekozen voor wat meer melodie in de nummers, denk aan een Annihilator. Opener “Between The Lines” is een lekkere doorstamper, maar vanaf het volgende “The Politics” wordt er meer en meer zang in de vocalen gestopt. Niet alle nummers zijn even sterk, “Ending Prophicies” hangt bijvoorbeeld wel heel erg als los zand aan elkaar, en de album sluiter “A Moment Of Truth” met southern rock vibe is gewoon een miskleun. Verder staat het vol met lekkere nummers. Zelfs het ballad achtige “Bones” is goed te doen. Maar een knaller als “Sick And Tired” luister ik toch liever. Alle nummers kennen tempowisselingen waardoor de vaart en soms nogal wordt uitgehaald, maar stuk voor stuk hebben ze ook lekkere gitaarsolo’s en de drummer wil nog wel eens een uitstapje maken naar een afwijkende fill of ritme, waardoor het allemaal redelijk spannend blijft. Deze CD heeft geen echte hoogvliegers of uitschieters, maar het luistert gewoon lekker weg.

Conclusie:
Extrema maakt op dit album thrash metal die op meerdere gedachten hinkt. Aan de ene kant nemt men een band als Exodus en aan de andere een meer melodieuze band als een (oude) Flotsam and Jetsam, of Antrax ten tijde van John Bush, aangevuld met een vleugje Pantera. Natuurlijk haalt de band deze niveaus niet, daarvoor zijn de nummers té onsamenhangend en te onorigineel, maar toch wordt er een lekker potje muziek gemaakt. Niet wereld schokkend of origineel, maar wel spontaan en overtuigend gemaakt. Eigenlijk is er dus niks mis mee. Gewoon een lekker thrash album.

Score: 3 uit 5

Tracklist:
1. Between The Lines
2. The Politics
3. Pyre Of Fire
4. The Distance
5. Ending Prophicies
6. Bones
7. Again And Again
8. Deep Infection
9. Sick And Tired
10. A Moment Of Truth

Info:
http://www.extremateam.com
http://www.myspace.com/extrema
http://www.youtube.com/boogaow

Tekst: Martijn Rouwenhorst

Related posts

Shining release video for new single ‘Last Day’

LiveReviewer

PERTNESS Song “Farewell To The Past” for free on Soundcloud

livereviewer

Live report: Soen – Q-factory Amsterdam, 23-03-2019

livereviewer
UA-17622028-3