FAAL – THE CLOUDS ARE BURNING – VAN RECORDS – OUT NOW

Faal, ontstaan in 2005, staat nu al een paar jaar garant voor een schitterend potje doom, gemixt met vlagen van black metal en post rock. Hun eerste plaatAbhorrence-Salvation uit 2008 was meteen een klassieker van eigen bodem. Nu zijn de mannen terug met hun tweede full-lenght: The Clouds are Burning.

Line Up:

·         William Nijhof – Vocals

·         Alex Koorengevel – Guitars

·         Pascal Vervest – Guitars

·         Yara Jumelet – Synths

·         Geert van Mook – Bass

·         Sarban Grimminck – Drums

 

The Clouds are Burning

Faal staat bekend om hun onheilspellende trage sound. Hun Doom is een heerlijke melancholische mix van funeral en drone. Een sterke mix waar ik en vele anderen zelf nooit genoeg van kan krijgen. Op dit album horen we eindelijk voor het eerst William’s vocalen op studiomateriaal. Uiteraard is William live al een tijdje bij Faal aanwezig en heeft hij laten zien vocaal goed bij de stemming te passen van de band. Op dit album laat William zich van zijn beste kant horen. Zijn uitgerekte grunts komen vanuit zijn tenen gebruld.

Het album begint heerlijk onheilspellend zoals we gewend zijn. De opbouw van dit nummer is van uitstekende klasse. Schitterend dat ondanks de traagheid van de riffs de band niet schroomt om er een double bass in te flikkeren. Ondanks dat doom de boventoon voert op deze plaat, experimenteren deze mannen ook weer met black metal. Iets wat goed uitpakt op het titelnummer “The Clouds are Burning“ en ervoor zorgt dat Faal over een unieke eigen sound beschikt.

“Tempest“ laat horen dat ze niet alleen van traagheid zijn gediend. Dit nummer gaat meteen lekker vol gas van start. De afwisseling in het tempo laat zien dat Faal weet waar ze mee bezig zijn.  Ondanks dat er maar 4 nummers op het album staan, krijg je toch met de lengte van de nummers een volwaardig album voor je kiezen.

Conclusie:
Faal laat met dit album horen, dat zij zeker tot de top van de Nederlandse doom behoren.
Dit is precies wat je wilt van een goede doom plaat. Een duister melancholisch sfeertje met complexe songstructuren!

Tracklist:

1.      My Body Glows Red
2.      The Incistance Wish
3.      Tempest
4.      The Clouds Are Burning

Score: 4,5 uit 5

Link: 

http://www.myspace.com/faaldoom
https://www.facebook.com/pages/Faal

Related posts

The Dead Daisies – Revolucion – Spitfire Music – Release, 29 Mei 2015

livereviewer

Sinister – The Carnage Ending – Massacre Records – Release 28-9 – 2012

livereviewer

PANTERA: ‘Piss’ Video Stills Released UPDATE Video released !

livereviewer
UA-17622028-3