FIREFORCE – DEATHBRINGER – LIMB MUSIC – RELEASE: 20 juni 2014

FIREFORCE – DEATHBRINGER – LIMB MUSIC – RELEASE: 20 juni 2014

Fireforce ontstond uit de as van het gestopte Double Diamond. AL vlug volgde er een EP “Moonlight Lady”. De band trad geregeld op en in 2011 verscheen hun debuut “March On”. Dit album werd door de pers en de volgers goed onthaald. De band zelf was niet zo tevreden over de promotie van het label en ging op zoek naar een ander label. De keuze viel op Limb Music. Een label dat meer gekend is voor zijn symfonische metal en albums met een hoog shredgehalte. Maar de laatste tijd nemen ze ook bands uit andere stromingen in dienst en daarmee kozen ze om ook deze Belgische strijdlustige power metallers in te lijven! Het resultaat van die vernieuwde samenwerking is te horen op het album “Deathbringer!

 

Fireforce is:

Yves Vermeersch – guitar
Geert Van Dyck – bass
Filip “Flype” Lemmens – vocals
Erwin Suetens – guitar
Christophe De Combe – drums

DEATHBRINGER
fireforce_deathbringerHet titelnummer start dit album met volle kracht! Een flitsende solo zet de toon en de donderende drumsalvo’s van Christophe warmen onze trommelvliezen op. Het nummer bevat meerdere korte maar speedy gitaarloopjes en voor liefhebbers van old school heavy metal moet dit al reden genoeg zijn om tot de aanschaf over te gaan. Als je verder de solo aanhoort ben je meteen verslaafd! Wat een knallende opener is dit, zeg! “Highland Charge” is een mid-tempo nummer, waar het melodieuze gitaartje de nodige aandacht opeist! Flype zet een krachtige vocale prestatie neer, maar voor wie de band al live aan het werk heeft gezien is dit vanzelfsprekend! In de bio wordt dit album onder de noemer ‘combat power metal’ geplaatst! Tekstueel klopt dit zeker en de aanpak van de refreinen bevestigd deze stelling. Maar als de superspeedy beginriffs van “Combat Metal” voorbijkomen kan hier geen twijfel meer over bestaan! Ik neem alvast mijn axe (airguitar) in de hand en bestook iedereen met dodelijke riffs bij het aanhoren van dit strijdlied! De onverwachtse kalme break verwijst lichtjes naar de vroegere Manowar nummers!

“Thunder Will Roll” had ik in maart reeds gehoord tijdens hun meesterlijk concert tijdens Wizzfest. Ik was toen danig onder de indruk van dit nummer met zijn commerciëler refrein. Drummer De Combe maakt van dit nummer een ware klepper! Die jonge kerel mept met een ongekende precisie en kracht op zijn skins! Wie we echter ook niet mogen vergeten is de nieuwe snarenplukker Yves Vermeersch, die samen met oude rot in het vak Erwin Suetens dit album versiert met heerlijke riffs! Na het aanhoren van de donder trekken we opnieuw ten strijde met “To The Battle”. Dit strijdlied pur sang wordt opgevolgd door het enigszins anders klinkende “Attracted To Sin And Lust”. Het grote verschil is de diepere zang van Flype en ook het wat distorte geluid van de gitaren. Het refrein ligt dan weer meer in de lijn van hun ‘gewoon’ werk. Maar de uiterst melodieuze solo bewijst nogmaals dat niet alleen snelheid garant staat voor een deftige solo! Maar wees gerust de snelheid schiet opnieuw in de hoogte in met het kortere “Words Of Hatred”. Dit nummer werd trouwens ook al tijdens concerten op de mensheid losgelaten. Hun nieuwe label Limb Music zegt dat er een link te bespeuren valt met de NWOBHM, Ik ben het daar mee eens, maar zou het letterwoord iets anders vertalen. Ik beschouw deze bende als de vaandeldragers van The Next Wave Of Belgian Heavy Metal! Enkele riffs in ”King Of Lies” roept bij mij zelfs herinneringen op aan de eerste albums van Iron Maiden. Maar het nummer gaat over in een ware power metal track die rust op donderende drums!

Tijdens het knap opgebouwde “Aeons” ben ik aangenaam verrast van de sfeerbrengende baslijn van Geert die geregeld zijn kop opsteekt! De break in dit nummer laat vooral de vooruitgang horen die beide snarenplukkers geboekt hebben (niet dat het vroeger slecht was natuurlijk). “Anubis – Lord Of The Dead” is mijn favoriete track van dit knappe album. De mystieke sfeer waarin het nummer gehuld is en vooral de hoge ‘Halford-like ‘gilletjes van Flype zijn hier hoofdzakelijk verantwoordelijk voor! Natuurlijk loopt de instrumentatie hier ook met een deel van de hoofdprijs weg! Maar “Sekhmet – Warrior Goddess” moet eigenlijk niet onderdoen voor zijn voorganger! Hier wordt ik vooral blij van de incorporatie van enkele subtiele Oosterse invloeden! “MN29” is een trager nummer, maar na de kalmere vocale tussenstap is het ‘all hell breaks loose’ en wordt het pedaal hard ingestampt! Het album wordt afgesloten met een cover van Tygers Of Pan Tang (meerdere bandleden zijn fan geloof ik) “Gangland”. Het nummer wordt verpakt in typisch Fireforce inpakpapier en zorgt ervoor dat de track een meer hedendaags geluid krijgt! Leuke afsluiter van een sterk tweede album van deze Belgische metalpioniers!

Conclusie:
Opnieuw een Belgische band om te reviewen! Maar als je een paar leden persoonlijk kent, lijkt de taak nog lastiger! Je moet objectief blijven, maar toch wil je bekenden niet teleurstellen. Maar na het beluisteren van dit album, was er geen moment sprake van vriendjespolitiek! Dit is gewoon weg een knalschijf! Wie de band live aan het werk heeft gezien, weet welke power ze tentoonstellen! Wel op dit album werd , mede door de geweldige produktie van R.D. Liapakis,  precies die kracht naar voren gebracht! Elke fan van power metal  met een voorliefde voor de groten van weleer kan blindelings overgaan tot de aanschaf!

Track list:

 1. Deathbringer                                     4:10
 2. Highland Charge                               3:55
 3. Combat Metal                                    4:18
 4. Thunder Will Roll                              3:43
 5. To The Battle                                     4:32
 6. Attracted To Sin And Lust                  4:01
 7. Words Of Hatred                               3:08
 8. King Of Lies                                      4:35
 9. Aeons                                                 4:00
 10. Anubis – Lord Of The Dead              4:18
 11. Sekhmet – Warrior Goddess              3:52
 12. MN29                                                 4:49
 13.  Gangland                                           3:59

 

Score: 4,25 out of 5

Links:

www.fireforceband.com
www.limb-music.com

Tekst Rik Bauters

Related posts

Red Fang premiere “Shadows” music video

LiveReviewer

CARCASS – »Surgical Steel« cover artwork unveiled‏

livereviewer

NIGHT RANGER – HIGH ROAD – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3