Five Finger Death Punch – Got Your Six – Eleven Seven Music – Release: Out Now

Five Finger Death Punch – Got Your Six – Eleven Seven Music – Release: Out Now.

De typische Amerikaanse groove metal van Five Finger Death Punch kenmerkt zich door tempowisselingen en refreinen die gemaakt zijn om mee te zingen/scanderen. Wellicht dat dit ook een van de redenen is dat de muziek van dit vijftal zo geliefd is bij de Amerikaanse troepen (naast uiteraard het terugkerende militaire thema).
Dit nieuwe album, dat twee jaar na “The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 2” verschijnt, is getiteld: “Got Your Six” en is ook weer een verwijzing naar een militair thema; “Got Your Six” is een uitspraak van piloten tijdens de eerste wereld oorlog en betekent dat je de ander beschermt tegen aanvallen van achter.
Het had overigens weinig gescheeld of het nieuwe album was er wellicht niet eens gekomen. In mei liep de band nog van het podium, Ivan achterlatend nadat er problemen met het geluid waren en onderlinge irritaties naar een climax gingen (al dan niet veroorzaakt door een hoeveelheid alcohol). Twee maand later waren er beschuldigingen aan het adres van Ivan voor huiselijk geweld, welke later ongegrond bleken te zijn.
Ondanks alles is het album er toch gekomen en eerlijk gezegd vind ik dit soort muziek soms best lekker om te luisteren en was dus zeer benieuwd toen dit album op mijn digitale deurmat viel!
De CD is in januari van dit jaar al aangekondigd en er zijn in de tussentijd een paar teasers vrijgegeven zoals het artwork en het nummer “Jekyll And Hyde”.
 

Five Finger Death Punch is:
Ivan Moody – Zang
Zoltan Bathory – Gitaar
Jason Hook – Gitaar
Chris KaelD – Bas
Jeremy Spencer – Drums

Got Your Six
FFDP-got-your-six-brass-knucklesHet album begint met de titletrack “Got Your Six” en geeft gelijk het visitekaartje van dit album af. Het begin is bijna lieflijk, maar na een paar seconden is daar niks meer van over als Ivan “Charge!” schreeuwt. Het nummer is rauw en bruut en is met krap 3 minuten eigenlijk te kort. Dit smaakt naar meer! Het tweede nummer heet “Jekyll and Hyde” en start pas na een stilte van een minuut en in de tussentijd controleer je je stereo en vervang je de batterij van je headset totdat je je rot schrikt door de start van dit Sabaton-achtige nummer, omdat het volume nog op maximaal staat. Dankzij (of juist ondanks?) het refrein en het hoge meezing-gehalte is dit in mijn optiek niet het sterkste nummer op de CD.
Gelukkig zijn de volgende nummers “Wash It All Away”, “Ain’t My Last Dance”, “My Nemesis”, “No Sudden Movement”, “Question Everything” en “Hell To Pay” weer typisch 5FDP nummers met fraaie breaks, lekker gitaarwerk en strakke drums. “No Sudden Movement” is in dit rijtje het nummer dat nog het meest in de buurt komt van het openingsnummer en heeft eigenlijk geen echte break of clean gezongen refrein. Het heeft een straf tempo. De semi-ballad “Digging my own grave” dreigt al snel saai te worden, maar wordt net gered door de up-tempo stukken in het nummer. De laatste twee nummers zijn weer herkenbaar 5FDP, waarvan “Boots and Blood” het hoogste meezing gehalte heeft en het vermoedelijk goed zal doen bij de Amerikaanse troepen her en der in de wereld.

Conclusie:
Ondanks dat dit niet hun beste album tot nu toe is op zowel muzikaal als tekstueel gebied, laat 5FDP zien dat het thema hen goed ligt en dat ze de combinatie van ruige meezingers en vette (Amerikaanse) groove metal tot in de vingertoppen beheersen. De verwachtingen die het openingsnummer schepten, worden niet helemaal waargemaakt door de rest van de CD, maar desondanks blijft het een lekkere CD die zeker op gezette tijden uit mijn speakers zal knallen.

Score: 3.5 uit 5

Tracklist:
1. Got Your Six
2. Jekyll And Hyde
3. Wash It All away
4. Ain’t My Last Dance
5. My Nemesis
6. No Sudden Movement
7. Question Everything
8. Hell To Pay
9. Digging My Own Grave
10. Meet My Maker
11. Boots And Blood

Link(s):
5FDP Facebook
5FDP Official
Eleven Seven Music

Tekst: Marc van Kollenburg

Related posts

Review: Monstrosity – The Passage of Existence – Metal Blade Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Six Reasons To Kill – Rote Erde EP – Bastardized Recordings – Release: 11-03-2016

LiveReviewer

Review: The Lurking Fear – Out of the Voiceless Grave – Century Media – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3