Fleshgod Apocalypse – Labyrinth – Nuclear Blast – Out Now

Fleshgod Apocalypse – Labyrinth – Nuclear Blast – Out Now

In 2007 werd de band opgericht met als thuisbasis Rome. Labyrinth is het derde full length album en het tweede uitgebracht via Nuclear Blast. De band kreeg bekendheid met hun vorige album “Agony” dat vol staat met symfonische, ultra snelle death metal. En net als dat album is ook “Labyrinth” geproduceerd door Stefano Morabito, in de 16th Cellar Studio. Nieuw in de band is zangeres Veronica Bordacchini, die ook zingt in Tenebra, die op vier nummers meedoet en de band live zal ondersteunen. “Labyrinth” is een concept album over de mythe van het labyrint van Knossos uit de Griekse oudheid.

 

Fleshgod Apocalypse are:

Paolo Rossi – bass, vocals
Francesco Paoli – drums
Cristiano Trionfera – guitars, backing vocals, orchestral arrangements
Tommaso Riccardi – lead vocals, guitars
Francesco Ferrini – piano, orchestration
Veronica Bordacchini – additioning vocals

Labyrinth:
Wie het vorige album “Agony” kent weet wat hij kan verwachten. En als na een rustig intro met het geluid van de zee en voetstappen “Kingborn” echt begint, barst ook de sonische storm weer los! Mijn god, wat gaat het weer onmenselijk snel. En voor wie het nog niet kent, denk aan een Dimmu Borgir die death metal speelt. En waar het vorige album zowat een aaneenschakeling was van blast- en hyperblast beats vormt nummer 2 “Minotaur” ineens een verrassing. Het is rustig! En het blijkt niet het enige rustpunt op de CD te zijn. “Prologue” is een kort akoestisch gitaarstuk en intro voor “Epilogue” wat een geweldig, bombastisch en orkestraal werkstuk is geworden. Maar het echte prijsnummer is toch wel het machtige “Elegy”. Blazers, violen en koren vermengt met razend gitaarwerk, een agressieve grunt en een drummer op topsnelheid! Allemachtig, wat een ‘oor’gasme. Ondanks dat er qua geluid héél veel gebeurd, met al dat orkestgeweld erbij wordt het nergens een brij van geluid op dit album. Gitaren, zang en drums staan duidelijk voorop in de mix en de rest wordt met mate toegevoegd zodat het nergens té overmatig wordt. Wat ook een absoluut pluspunt is, is zangeres Veronica. Zij heeft de hoge zang van bassist Paolo overgenomen en dat is absoluut een vooruitgang! Want op de vorige CD was dat nog al eens…laten we zeggen, niet zuiver. Hij doet nog wel backing vocals maar verder achter in de mix.

Wat vooraan staat in de mix is drummer Francesco Paoli, die laat horen niet alleen maar heel snel te kunnen spelen, maar veel meer variatie in zijn spel heeft gebracht. Maar hij laat nog wel regelmatig horen dat hij niets aan snelheid heeft ingeleverd. Wat een beest kan dat soms zijn. Luister maar naar “Pathfinder” of “The Fall Of Asterion”. Ook Tomasso Riccardi spuugt zn grunts weer woest in de microfoon en wisselt soms af met gesproken stukken die dreigend overkomen. En zo wisselt het hele album lekker af, maar blijft ook in veel van de rustigere stukken zeer onheilspellend, grimmig en extreem.  Wat is het soms heerlijk om recensent te zijn….

Conclusie:
Deze Romeinen hebben met “Labyrinth” weer een dijk van een CD afgeleverd. Waar het vorige album nog een furieuze storm was op topsnelheid, die je als je hem in één keer afluisterde afgepeigerd achter liet, is het nu allemaal veel gedoseerder. Door niet altijd vol gas door te rammen is het spannender en makkelijker uit te zitten. Door (veel) meer orkest en koor toe te voegen, is het een spannend episch en bombastisch geheel geworden zonder aan extremiteit of bruutheid in te boeten. Mensen die de vorige CD goed vinden kunnen deze blind aanschaffen, maar ook liefhebbers van Dimmu Borgir zullen hier vast wel raad mee weten! Wat een gewel(da)dig album!

Tracklist:

 1. Kingborn
 2. Minotaur (The Wrath of Poseidon)
 3. Elegy
 4. Towards the Sun
 5. Warpledge
 6. Pathfinder
 7. The Fall of Asterion
 8. Prologue
 9. Epilogue
 10. Under Black Sails
 11. Labyrinth

Cijfer: 4,8 uit 5

Info:

www.facebook.com/fleshgodapocalypse

Tekst: Martijn Rouwenhorst

Related posts

HARTMANN – BALANCE – AVENUE OF ALLIES/GERMUSICA – OUT NOW

livereviewer

Review: Tsjuder – Antiliv – Season of Mist – Release: Out now

livereviewer

NUBIAN ROSE – MENTAL REVOLUTION – LIVEWIRE/CARGO RECORDS – RELEASE DATE: NOVEMBER 24th 2014

livereviewer
UA-17622028-3