FortaRock 2015 – Goffertpark Nijmegen – 6 juni 2015

Na FortaRock XL met een naam als Rammstein en verleden jaar Iron Maiden op het podium, was het voor de organisatie niet makkelijk om deze editie nog beter uit de verf te komen. Ditmaal kozen ze als headliner Slipknot en helaas, ondanks de populariteit van deze act bleef de kaartverkoop toch een beetje achterwege. De organisatie kwam zeer coulant het metalpubliek tegemoet door het prijskaartje omlaag te drukken. Uiteraard was de keuze van de headliner niet het enige puntje van kritiek dat FortaRock voor de kiezen kreeg. Een groot gedeelte van de metalheads vond het festival te massaal geworden.SLIPKNOT - FortaRock 2015 - Goffertpark Nijmegen Het was erg druk en het kostte erg veel moeite om van het ene podium naar het andere te komen om je favoriete act aan de slag te zien. FortaRock heeft naar dat punt van kritiek goed geluisterd en het eerste wat ik opmerk bij binnenkomst is dat het terrein behoorlijk verkleind is, zodat alles heerlijk makkelijk te belopen is. Het is ook nog eens godsgruwelijk mooi weer en met de line-up van vandaag in combinatie met dit terrein kan er weinig misgaan aan deze editie van Fortarock.

 

Omdat het als fotograaf het niet echt makkelijk is om twee podiums tegelijk te doen, ben ik met Tonnie Westerbeke van www.metalfan.nl een leuke deal aangegaan om beiden een podium onder de hoede te nemen, zodat onze lezers kunnen genieten van foto’s van alle bands!

CARACH ANGREN - FortaRock 2015 - Goffertpark NijmegenDe dag gaat voor mij meteen goed van start op de 3rd stage met Carach Angren die het stokje heeft overgenomen van King 810, die om logistieke redenen niet konden spelen. Dit was geen verkeerde keuze. Deze theatrale black metal band van eigen bodem maakt er weer een strak showtje van. De toon voor vandaag is meteen gezet.

Enforcer - FortaRock 2015 - Goffertpark NijmegenEerste act op de mainstage is Enforcer. Deze thrashjonkies uit Zweden stonden eerder dit jaar nog in het voorprogramma van Overkill in de Pul in Uden. Daar wisten de mannen mij te overtuigen met hun zeer aanstekelijke thrash. Ik vroeg me wel af of het hoofdpodium misschien niet net een stap te snel voor ze zou wezen. Gelukkig is die gedachte snel naar het rijk der fabelen verbannen. Ze blijven fier overeind staan met hun energieke set. FortaRock 2015 belooft nu al een prima editie te worden.

Uiteraard is het niet mogelijk om elke band van een omschrijving te voorzien dus ik wou het vanaf nu dan ook bij een paar flinke uitschieters houden. 

EXODUS - Fortarock 2015 - Goffertpark NijmegenNeem bijvoorbeeld Exodus die ondanks dat ze op de kleinste stage stonden zich ontpopt tot één van de uitblinkers van de dag. De energie en ‘violence’  spat er bij zowel het publiek als op het podium er flink vanaf. Er wordt nog even een riedeltje Slayer gespeeld, om even aandacht te geven aan bandmaat Gary Holt die schittert door afwezigheid vanwege zijn activiteiten momenteel bij Slayer. De Nachtburgemeester van Tilburg “Fozzie” wordt terecht nog even herdacht en geëerd door de helden van Exodus.

EPICA - FORTAROCK 2015 - GOFFERTPARK NIJMEGENOp de mainstage staat onder meer Epica even flink bruin te pakken. In de volle zon wordt de boel nog even extra verhit door flink wat gebruik van de pyro’s . Zoals gewend bij Epica zat het weer helemaal snor met hun show en met één vinger in de neus behoorden ze met gemak tot één van de betere acts van vandaag.

PAPA ROACH - FortaRock 2015 - Goffertpark NijmegenHet publiek gaat hier niet zo tekeer als bij Papa Roach. Er blijkt ineens een horde bakvissen losgetrokken te zijn die ondanks de hitte flink weten tekeer te gaan op onder meer hits zoals “The Last Resort”. Ik heb het nooit begrepen. Maar goed, als een band zoveel publiek in beweging krijgt doen ze het ergens toch heel erg goed.

LAMB OF GOD - FortaRock 2015 - Goffertpark NijmegenLamb of God zorgde ervoor dat het publiek nog massaal even ging meejumpen met frontman Blythe. Wat een energiek optreden. Ondanks een ietwat stroeve start met het geluid knalden de grooves flink om de oren en lieten de mannen zien hun plek op het hoofdpodium verdiend te hebben.

Godsmack - FortaRock 2015 - Goffertpark NijmegenGodsmack had een ietwat vaag optreden. Het oogt wat statisch allemaal, maar muzikaal dendert het flink goed het veld over ondanks hier en daar het verwaaien van het geluid. Dit gebeurt eigenlijk al vrij snel op een open air event. Gelukkig maakt het ze geen donder uit in de voorste rijen en knalt het publiek beduidend harder dan de band zelf.

VENOM  - FORTAROCK 2015 - Goffertpark NijmegenOudgedienden waren er ook dit jaar te vinden. Behalve Exodus, was er ook nog dat ene bandje die in één adem wordt genoemd met de term black metal. Jawel, het legendarische Venom is eindelijk na 15 jaar weer in Nederland en ze mogen daarom ook terecht het kleine podium headlinen. Is er nog veel veranderd in die 15 jaar? In ieder geval is Cronos flink gegroeid of zijn topje is wat te heet gewassen. parkway driveDeze fantastische karitaktuur van een frontman weet in ieder geval met zijn kledij al flink de aandacht te trekken. Muzikaal gezien is het ook nog steeds heerlijk slordig en rauw en tja, Cronos loopt als vanouds ook gewoon weer met kop tegen een Pyro aan. Genialiteit ten top als je het mij vraagt. Voor mij de favoriet en ook goed genoeg reden om helaas het afsluitende optreden op podium twee van Parkway Drive te missen.

SLIPKNOT - FORTAROCK 2015 - Goffertpartk NijmegenHeadliner Slipknot overtreft alles vanavond in de Goffert op showgebied. Het podium is een lust om naar te kijken.  De props waaronde een grote Devil en twee roterende drumplatforms staan prominent in beeld. Om de haverklap schieten de pyro’s je om de oren of lijkt het podium één grote vlammenzee. Jawel, de heren van Slipknot weten hoe ze een show moeten geven. Alles  is één grote gimmick en toch, ondanks al dit pracht en praal doet het mij muzikaal niet echt enerveren. SLIPKNOT - FORTAROCK 2015 - Goffertpartk NijmegenDeze show moet je qua show zeker een keer gezien hebben. Helaas is de stijl die Slipknot speelt niet echt één die mijn metalhart sneller doet kloppen. Desondanks weten ze toch een vrij vol veld met mensen te vermaken en gaat iedereen tevreden huiswaarts na een zonnige dag vol goede sterke metal.

FortaRock 2015 is dit jaar weer terug naar een iets intiemere setting gegaan. Wat tot gevolge heeft dat het allemaal net wat minder massaal is. De line-up was dik prima in orde en ik heb mij samen met vele anderen geen moment hoeven te vervelen. FortaRock laat zien zonder een Mega headliner zoals een Maiden of Rammstein nog steeds een meer dan prima festival van de grond te krijgen.

Tekst Ronald van de Baan

Foto’s Ronald en Tonnie.

 

Related posts

Live report: Wraak / PPTA / Nuclear Devastation – P60 Amstelveen, 08-07-2016

LiveReviewer

VANDEN PLAS, DYSCORDIA @ DE KREUN KORTRIJK, 21-12-2014

livereviewer

Live report: Thrash Alliance 2020: Destruction / Legion of the Damned / Suicidal Angels / Final Breath – Metropool Enschede, 19-02-2020

LiveReviewer
UA-17622028-3