FREE FALL – POWER AND VOLUME – NUCLEAR BLAST – RELEASE 22 FEBRUARI 2013

FREE FALL – POWER AND VOLUME – NUCLEAR BLAST – RELEASE 22 FEBRUARI 2013

Free Fall werd opgericht door gitarist Mattias Bärjed en zijn doel was een klassieke viermansband te vormen die heavy rock ‘n roll bracht. De muzikale richting die de band wilde uitgaan zou een mix worden van vooral oudere bands zoals the Stooges met invloeden van AC/DC, UFO en soortgenoten. Toen de line-up compleet was tekende de groep een deal met Nuclear Blast en werd het debuutalbum in Studio Cobra in Stockholm ingeblikt.

Free Fall is:

• Jan Martens – bas
• Mattias Bärjed – gitaar
• Kim Fransson – zang
• Ludwig Dahlberg – drum

POWER AND VOLUME

Het titelnummer start met furieuze gitaren en swingt als de spreekwoordelijke tiet. Ik bespeur ook wat invloeden van de punkrock en riffs uit de NWOBHM. Dit alles wordt gebracht met een lekker rauw klinkende zang die doet denken aan Bon Scott. Het lijflied van deze Zweedse band start met een bluesy intro, een fel ronkende bas en een zoeter klinkende zang. Hier klinken invloeden van de 70’s rock door. Maar in de refreinen duikt die rauwheid van Kim opnieuw op. Het langste nummer “Midnight Vulture” is een schot in de roos. De invloed van de oude AC/DC is hier heel prominent aanwezig. Dit laat zich duidelijk horen in het gitaarwerk maar ook de zang gaat duidelijk die richting uit. Het nummer heeft ook een heel sterke drive. Knap is ook het rustige melodieuze middenstuk. “Top Of The World” wordt wat sneller gespeeld en het nummer ontpopt zich als een rasechte meezinger met een hoofdrol voor de heerlijke schreeuwen van Kim. Na die korte party track verwelkomen we het lange en meest speciale nummer “Attila”. Dit trager voortkruipend monster bevat waanzinnig baswerk en op de achtergrond herken je ongetwijfeld de riff uit Accept’s “Princess Of The Dawn”. De zang klinkt ook wat meer beheerst. Mijn favoriete track van dit rockend schijfje. Het enorm aanstekelijke “World Domination” laat opnieuw een vette bas horen. Als dit nummer gebruikt zou worden voor een verkiezingscampagne zouden veel zieltjes gewonnen worden en zou de weg naar die werelddominantie alvast een reuze start kennen! “Love Bombing” lijkt wel een en rare combinatie van AC/DC met een scheut Warrior Soul gekte. “Damnation” opent met een denderde baslijn en het nummer heeft een eerder slepend ritme. Het refrein is extreem catchy en vraagt om meegebruld te worden. In de break laten de muzikanten duidelijk horen wat ze in hun mars hebben. Het korte “Meriola Blues” is eigenlijk puur AC/DC en kent een eenvoudige opbouw. Zelfs de vertrouwde ‘hey-hey’ achtergrondkoortjes passeren de revue. Het album wordt afgesloten met “Meat”. Een nummer waar de bas welig tiert en er zelfs wat summiere Hendrix invloeden insluipen. Meest in het oor springend zijn hier de formidabele riffs en hooks die Mattias uit zijn zes snaren tovert.

Conclusie:
Bij de eerste luisterbeurt vond ik dit maar een middelmatige release met wat AC/DC invloeden erop. Maar ik gaf het album het voordeel van de twijfel en liet het met herhaling afspelen via mijn mp3 speler bij het uitvoeren van wat administratieve taken. Geregeld betrapte ik mezelf op hard met de voeten te bonken en op zelfs mijn luchtgitaar ter hand te nemen. Juist, dit is een groeiplaat en bij elke luisterbeurt word ik nu vrolijk. Fans van de oude AC/DC met Bon Scott moeten deze plaat aanschaffen en zullen meer dan aangenaam verrast zijn van de deze pure hard rock plaat met sterke AC/DC invloeden. Toch is dit geen kopie van de Australische rockers, want de band weet een eigen sound te creëren.

Score: 3,75 out of 5

Tracklist:

  1. Power & Volume 3:30
  2. Free Fall 3:58
  3. Midnight Volture 6:46
  4. Top Of The World 3:02
  5. Attila 6:34
  6. World Domination 4:44
  7. Love Bombing 3:38
  8. Damnation 5:17
  9. Meriola Blues 2:47
  10. Meat 5:34

Links:
www.facebook.com/#!/freefallpowerandvolu.enforcer.se
www.nuclearblast.de

Tekst Rik Bauters

Related posts

AMON AMARTH launch their own interactive fan club!

livereviewer

Den Saakaldte – Kapittel II: Faen i Helvete” – Agonia Records – 4 July 2014

livereviewer

DEVILDRIVER: Signs with Napalm Records

livereviewer
UA-17622028-3