GOTTHARD – FIREBIRTH – NUCLEAR BLAST – RELEASE 1 JUNE 2012

Het Zwitserse Gotthard bracht precies 20 jaar geleden hun debuutplaat uit en sindsdien brachten ze met regelmaat uitstekende albums uit waarop de stem van frontman Steve Lee steeds geweldig klonk. Live zette hij telkens een voortreffelijke prestatie neer. Toen de man op 5 oktober 2010 omkwam tijdens een ongeval met zijn motorfiets in Amerika, was de toekomst van de band wat onduidelijk. De band nam echter de tijd om dat verlies te verwerken en een adequate vervanger te zoeken. De taak die rustte op de schouders van Nic Maeder was dus niet de minste. Aan ons om te oordelen hoe hij het er vanaf brengt op hun tiende album “Firebirth”.

 

Gotthard is:

Leo Leoni – guitar
Freddy Scherer – guitar
Marc Lynn – bass
Hena Habegger – drums
Nic Maeder – vocals

FIREBIRTH
Een gitaar met licht sleazy geluid en samenzang openen dit nieuwe Gotthard album. Nieuwkomer Nic bewijst meteen wat zijn troeven zijn tijdens “Starlight”. Een sterk herkenbare stem met duidelijke invloeden van enkele grote melodieuze rockzangers zoals David Coverdale, Jorn en zeker ook Steve Lee. De gitaren mogen geregeld hun zegje doen, maar tonen zich duidelijk heer en meester in de volgende track “Give Me Real”. Tijdens de solo wordt daar stevig van leer getrokken.

Tijdens de ballade “Remember It’s Me” zijn nu heel duidelijk de invloeden van een Coverdale (uit zijn jaren 80 periode) te horen in de stem van Maeder. Maar in dit licht bluesy getinte nummer komt Nic niet over als een cloon. Hij drukt zijn eigen stempel door. “Fight” is weer een rocker en de diepe bas eist een belangrijke rol op samen met het krachtige drumwerk.  “Yippie Aye Yay” is een rechttoe rechtaan nummer met opnieuw een duidelijk aanwezige bas en uiterst catchy chorus. Een echt partynummer dus! Een bepaald riffje roept herinneringen op aan Def Leppard ten tijde van “Adrenalize”. De gitaren zorgen nog voor een spannende sleazy finale. De kalmte komt terug door de piano ballade “Tell Me”. De kracht van de nieuwe frontman komt hier duidelijk naar boven. Benieuwd hoe de man zich live zal profileren? Naast akoestische en wat flamenco gitaar is ook een klein stukje strijkers te horen. “Shine” doet er nog een schepje romantiek bovenop maar deze keer is het een volledig elektrische versie van een ballade. De gitaren brengen wel een bluesy feel naar boven. Een simpelweg geweldige gitaarriff opent “The Story’s Over”. Het nummer gaat verder als een mid-tempo beuker. Nic zoekt hier ook de hogere regionen van zijn stembereik op en doet dat op een verbluffende manier. De vocoder (talkbox) wordt van de zolder gehaald tijdens het stevige “Right On”. De gitaarsolo ondergaat ook dezelfde behandeling en dit roept de goede jaren 80 sfeer op ( denk aan “Living on a Prayer” van Bon Jovi). Her refrein nodigt gewoon uit om mee te zingen. De stevigheid wordt doorgedrukt met “S.O.S.”. Het nummer gaat niet over het internationale hulpgeroep maar wel over “Saint or Sinner”. “Take It All Back” is een soort mengeling van Black Crowes met ‘country-metal van Tattoo Rodeo. De passie die Nic weet te leggen in zijn vocalen raakt je keer op keer. Maar laten we vooral het schitterende gitaarwerk van Leo Leoni en Freddy Scherer niet vergeten. De rockmeter schiet de hoogte in tijdens “I Can”. De riffs zorgen ervoor dat we hier een rockende en stomende Gotthard te horen krijgen. Het slot van de plaat neemt hemelse proporties aan. “Where Are You” werd kort na de dood van Steve Lee geschreven door gitarist Leo Leoni en is een eerbetoon aan Steve en iedereen die hem nauw aan het hart lag. Een enorm emotionele tekst waarbij er bij het luisteren een brok in de keel opduikt en er zowaar zelfs een tranenvloed ontstaat bij deze reviewer. Een ronduit prachtig nummer! Wat een manier om een plaat af te sluiten!

Conclusie:
Gotthard stond voor een immense opdracht met deze “Firebirth”. Maar ik moet zeggen dat de band net als de phoenix uit de as herrezen is en een plaat heeft afgeleverd die staat als een huis! Een perfecte balans tussen ballades en wat steviger nummers, volledig in de Gotthard traditie. Nieuwkomer Nic zet hier een voortreffelijke prestatie neer. Ik ben reuze benieuwd hoe de band dit live zal vertolken. De groep staat op de bill van onder andere Graspop Metal Meeting en zal de zaterdag van Firefest afsluiten. Benieuwd of ze daar ook zoveel emotie kunnen losweken bij mij, want ik ben daar zeker aanwezig. Volgens mij heeft Steve Lee deze plaat al grijsgedraaid in “the melodic heaven” waar hij nu zit! Verplichte aanschaf!

 Tracklist:

 1. Starlight
 2. Give Me Real
 3. Remember It’s Me
 4. Fight
 5. Yippie Aye Yay
 6. Tell Me
 7. Shine
 8. The Story’s Over
 9. Right On
 10. S.O.S.
 11. Take It All Back
 12. I Can
 13. Where Are You

Score:  4,5 out of 5

Links:
www.gotthard.com

www.nuclearblast.de

Geschreven door Rik Bauters

 

Related posts

LORDI – TO BEAST OR NOT TO BEAST – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

livereviewer

Sólstafir – Ótta – Season of Mist– Out Now

livereviewer

Decapitated – Blood Mantra – Nuclear Blast Records – Out Now

livereviewer
UA-17622028-3