Review: Graveyard (ES) – …For Thine is the Darkness – War Anthem Records –Release: 29-04-2016

Review: Graveyard (ES) – …For Thine is the Darkness – War Anthem Records – Release: 29-04-2016.

Het Catalaanse Graveyard begon in 2007 met haar death metal in de stijl van de Zweedse grootmeesters Entombed, Dismember, Edge of Sanity en Grave, om er maar een aantal te noemen. In 2009 kwam het debuut “One with the Dead” uit, gevolgd in 2013 door “The Sea Grave”. Na een aantal splits met onder andere Entrails en Nominon en de compilatie “The Coffin Years” is het nu tijd voor het derde album, getiteld “…For Thine is the Darkness”.

Graveyard is:
Javi – Gitaar
Gusi – Drums
Julkarn – Basgitaar en Zang
Mark – Gitaar
Fiar – Live Zang

 

…For Thine is the Darkness
Graveyard_ForThineIsTheDarkness_smallKrijg ik zomaar de nieuwe Graveyard om te recenseren, Sinterklaas is vroeg dit jaar! Het vorige album “The Sea Grave” vond ik geweldig en ben daarom zeer benieuwd naar het nieuwe “…For Thine is the Darkness”.

Het eerste dat me opvalt is dat het typische HM2 gitaargeluid, dat zo kenmerkend is voor old school death metal, naar de achtergrond gezakt is. Dit betekent niet dat het ineens minder ruist en ragt, integendeel; Graveyard hakt er nog lustig op los. Het tweede dat opvalt is dat er maar liefst 17 nummers (!!!) op het album staan. Niet getreurd, ze hakken er nu niet zo heftig op los dat ze opeens grindcore zijn gaan maken.
Nee, 9 van de 17 nummers zijn intro’s, outro’s en intermezzo’s. Denk maar aan “Testimony of the Ancients” van Pestilence, daarvan bestond ook de helft van de nummers uit intro’s. Deze intro’s zijn bij Graveyard verre van irritant, het zijn ook geen opvullertjes. Nee, deze intermezzo’s geven het album een lekkere duistere sfeer. Net als bij Necros Christos, die ook veelvuldig van intermezzo’s gebruik maken en hierdoor een occulte sfeer oproepen.

De muziek op het album wordt nog steeds gekenmerkt door de old school death metal, je hoort ook steeds invloeden van Entombed en Unleashed terug in de nummers. Het stampt ook lekker door, de meeste van de huidige OSDM bands zijn een stuk trager (en hierdoor ook iets minder aantrekkelijk, traag is wel tof natuurlijk, maar niet de hele tijd, tenminste, dat is mijn mening). De nieuwe van Graveyard is een fijne afwisseling in het huidige OSDM geweld. Samen met Morbus Chron en Necros Christos (en ook wel een beetje Tribulation) vinden ze hun plekje in de duistere occulte death metal hoek. Ze weten de sfeer van de genoemde bands ook goed op te roepen, er zit zelfs die dreigende sfeer van Watain in het album.

Ik ga de nummers niet 1 voor 1 uit de doeken doen, het is een geheel en ik zou afbreuk doen aan het album als ik er stukjes uit zou pikken. Zet het album maar eens op en geniet, vooral als je de vinyl versie te pakken kunt krijgen; War Anthem Records brengt het album ook op vinyl uit. Dan geniet je ook het best van het artwork, dat gedaan is door Daniel Corcuera. Deze hoes past ook perfect bij het album.

Conclusie:
Graveyard heeft niet het wiel uitgevonden, maar dit is ook bijna onmogelijk bij OSDM. Ze hebben wel een enorm goed album uitgebracht, opgenomen in de Moontower Studios en gemasterd door Patrick W. Engel, onder andere bekend van het masteren van Asphyx, Candlemass, Dark Throne, Exodus en Grave. Het album luistert ontzettend prettig weg en live zal dit een feest zijn om mee te maken.

Score: 4,25 uit 5
 

Tracklist:
1. Almulk Biallawn Al’Asfar
2. With Fear and Thirst
3. Threshold I
4. Mine is the Shining Light
5. Threshold II
6. The Mighty Columns of Irem
7. Threshold III
8. Hidden Amidst the Stars
9. Threshold IV
10. To Earth and Death
11. Threshold V
12. Defy & Conquer
13. Threshold VI
14. The Womb of the Desert
15. Threshold VII
16. Son of the Aeon / Sun of the Daemon
17. Alqabr Al’Abdi

Links:
Graveyard Facebook
Graveyard Official
War Anthem Official
War Anthem Facebook

Tekst: Frank Joustra

Related posts

Review: W.A.S.P. – Golgotha – Napalm Records – Release: 02-10-2015

LiveReviewer

KILLER – MONSTERS OF ROCK – MAUSOLEUM RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Review: Sunburst – Fragments Of Creation – Inner Wound Recordings – Release: February 26th 2016

LiveReviewer
UA-17622028-3