Grindfeast XL – Willemeen Arnhem, 22-11-2014

 Grindfeast XL – Willemeen Arnhem, 22-11-2014

Na een jarenlange afwezigheid van een fatsoenlijk grindfestivalletje als Op Volle Snoeren, is Arnhem weer blij gemaakt met de komst van het Grindfeast XL festival. En jonge, wat een geweldige namen hebben de weg naar de Willemeen gevonden.

10358954_1483462361926621_1266642778104711295_o

The Creatures From The Tomb

Deze Duitsers zijn als invaller van Blood I Bleed toegevoegd aan de lineup en mogen het spits afbijten. Helaas komen ze keilaat binnen waardoor Grindfeast al begint met een achterstand van 50 minuten. Het geluid is tijdens het eerste nummer nog niet optimaal en de gepitchte vocalen zijn nog niet goed hoorbaar. Ik heb deze gasten vorig jaar ook gezien tijdens Grindhoven en ik hoop dat de shifter dit keer wel zijn werk doet. Gelukkig wordt vanaf het tweede nummer het geluid beter en beter en doet de pitch wat hij met doen, vies blaffen! Al snel gaan de voetjes van de vloer, staan alle gezichten op vrolijk en is Grindfeast officieel begonnen! Deze aanstekelijke goregrind is ook goed te pruimen en de band heeft er ook zichtbaar zin in. Nummers van de split met Tu Carne en Hymen Holocaust / Necro Tampon worden gespeeld, een nieuw nummer en met afsluiter “Master Of Black Art” komt er een einde aan deze show.

Kaasschaaf

64612_400695236688273_1963270273_nOns eigen Kaasschaaf speelt een thuiswedstrijd. Onder leiding van Kopkaas Maarten en Sjors Goregrind maken deze viespeuken de naam ‘Partygrind’ waar. Lekker man, de wisselwerking tussen deze twee schreeuwlelijkerds. “Cock and shoulders” beukt als een malle en ook het gevoelige “Bloedpoep” is inmiddels een klassieker. Met “Appelkoek, moederkoek” is de eerste pogonaise een feit! Het eerste geschaafde nummer “Fistfuck wrist stuck” mag natuurlijk niet ontbreken. Gaaf om te zien hoe deze band live gegroeid is, ik zeg: Obscene Extreme 2015, nondeju!! Het geluid is erg goed en wat een drumbeest is Bas ook zeg! Geweldig om die gozer live aan het werk te zien. Het nieuwe “Beffen met een snorkel” begint met een lekkere riff, waarna de band overgaat in, jawel…Partygrind! Met “Dikke wijven doen anal” gaat iedereen nog even los en dan is de kaas op, heerlijk.

Stoma

Stoma is altijd een band om naar uit te kijken omdat deze grinders live (mij) nooit teleurstellen. Deze grindcore met een heel goor randje gaat er bij mij altijd wel in als natte koek en als ik de pit om mij heen zie, ben ik ook absoluut niet de enige. Wat gaan deze Friespeuken weer heerlijk te keer. Ik moet even twee keer kijken wie die gozer met dat nieuwe petje is, maar gelukkig is het Fedde met zijn vieze strot! Helaas is dit ook de laatste keer dat we hem live mee hebben mogen maken, want door gezondheidsredenen is hij genoodzaakt te moeten stoppen met Stoma. Ik hoop dat er een vervanger komt, want ook bij Stoma is de wisselwerking tussen de twee zangers van toegevoegde waarde. Oudere nummers zoals “Oh my Gush” en “Sodomized At The Gay Parade” worden afgewisseld met nieuwe nummers van hun “Glorification Of Sexual Depravation” album. De GUT cover “Anal Sushi” is de verlepte kers op deze ranzige gore taart. Hulde!

Party Cannon

Party Canon is voor mij vandaag de grote onbekende. Deze party slam band uit Schotland maakt zeker een goede indruk en dus beschouw ik dit als een aangename eerste ontmoeting. De naam party doen ze wel eer aan, want tijdens de show worden zakken met ballonnen de pit ingegooid en duikt de kleine zanger met zijn grote strot regelmatig op in de pit. Hij brult en hij krijst alsof hij 2 meter 10 is. Het geluid is ook goed en de band zoekt ook veel contact met het publiek. De bassist met scheiding staat met zijn blote voetjes op de monitor a la Steve Harris en de old school porno snor van de gitarist geeft wellicht onbedoeld een feestelijk tintje aan de muziek. Nummers als “Ducttaped to a flag pole” van hun “Partied in Half” EP worden door de aanwezigen opgenomen en het hele optreden volgt de ene slampit na de andere. De slamstukken en breaks laten iedereen losgaan. Party Cannon wordt in de armen gesloten van de aanwezige goregrinders. Wat zijn we toch ruimdenkende mensen. Dat betekent dus even een EP aanschaffen. Binnenkort gaan deze party slammers een tourtje doen met de party grinders van Kaasschaaf. Dat betekent dus FEEST!!

Keitzer

Dan is het de beurt aan de spierballen grind van Keitzer. Deze Duitsers heb ik vaker tijdens Bloodshed gezien en ook toen werd ik niet teleurgesteld. Keitzer speelt vandaag ook weer een lekkere show zonder weinig poespas, gewoon gaan met die power banaan. Qua blastbeats winnen ze het vandaag van de andere bands en dat kan ook niet anders als je ziet hoe psycho die drummer uit zijn ogen kijkt. Dit is de Duitse Animal! Helaas voor de band is het wat leger in de zaal, maar dat heeft te maken met het feit dat de goregrind maagjes ook gevuld moeten worden. Aan de muziek ligt het zeker niet, die staat als een huis. Dit is wat ze ‘Duitse Degelijkheid’ noemen! Ze spelen een bloemlezing uit het hele repertoire en dat is een hele goede.

Hymen Holocaust

Ook naar dit optreden heb ik uitgekeken, want wat Maurice op menig (split) CD heeft gezet is heel fijn en nu gaan we het weer eens live meemaken. Dit is de derde samenstelling die ik van Hymen Holocaust aan het werk zie en ze hebben er zin in met hun oranje overalls en evil clownsmaskers. Maurice heeft er goed aangedaan om Cliteater Joost weer te vragen als live frontman. Dit is in mijn ogen een van de betere live zangers die dit drekkige landje rijk is. Helaas is het geluid van Hymen Holocaust het hele optreden niet optimaal. Waar de zang tijdens het eerste nummer niet te horen is, wordt de pitchshifter te ver opengedraaid waardoor al het geluid verzuipt door de shifter. Zelfs het publiek is tussen de nummers hoorbaar door de shifter. Nu geeft dit wel een lachwekkend effect. Ondanks dit mankementje zit Maurice trots achter zijn drumkit te genieten dat ZIJN bandje het weer live doet en met drie (ex-) Cliteater leden kan die cover ook niet uitblijven. Minder geluid of niet, de zaal gaat er helemaal voor en geeft Hymen Holocaust wat het verdiend: een staande ovatie!

Ultimo Mondo Cannibale

55497_photoEn dan is het zover, de goregrinders van U.M.C betreden het podium. Als je liefhebber van groovy goregrind bent, dan moet je alles van deze gasten in de kast hebben staan. Dit is eredivisie gore! Gezien het feit dat de drummer bedankt heeft voor de eer, hebben de twee overgebleven leden gelukkig de drummer van Mortician weten te strikken, ofwel: het hele optreden worden ze bijgestaan door een drumcomputer. Eigenlijk maakt het geen zak uit, want U.M.C schopt ook zo wel zo geweldig kont tijdens dit feestje! Het hele optreden staat in het teken van het meesterlijke album “Drink My Milk” inclusief de Machetazo cover “Torso”. Ja mensen, beter krijg je ze niet hoor. Dit is nondeju GROOVY!! Het geluid is gewoon goed en iedereen maakt er nog een groter feest van en geeft de band de support die het verdiend. Ook gaaf om te zien dat ook de leden van andere bands deze band komen bekijken en supporten. Het enige minpunt is dat het op een gegeven moment klaar is en dus hoop ik zo deze gasten snel weer eens te zien.

 

Mincing Fury And Gutteral Clamour Of Queer Decay

Ok, dus u wilt uw grindcore totaal geflipt? Dan bent u aan het goede adres bij Mincing Fury. Deze totaal geflipte Tsjechen voorzien van twee zangers jagen er in een razend tempo 12 nummers doorheen. Dit is hak op de tak Tjechgrind en dit is geweldig! Dat je zonder effecten ook hele ranzige en vreemde klanken uit je strot kan krijgen bewijzen deze twee heren. Dit is de tweede live ervaring met deze grinders en ook nu voelen ze de behoefte om in contact met de aarde te komen, gezien ze het halve optreden op het podium liggen. Een nummer als “Guys who are falling in the end” kunnen ze beter aanpassen naar “Guys who are falling during every song”. Dit is gewoon een hele vette feestband die met nummers als “Little Duck” en “Blind” ook weer alle voetjes en WC borstels van de vloer af krijgt. Met het nummer “shitsong” (wat verre van een strontnummer is) maken deze Tsjechen een einde aan hun grindcore spektakel.

Squash Bowels

Squash Bowels pakt de zaken een stuk serieuzer aan, dat blijkt ook uit de te lange soundcheck. Als ze dan eindelijk beginnen te spelen is de gitarist nog steeds niet blij aan het ‘nee schudden’ te zien. Kom op man, het is feest vandaag. Tijdens Op Volle Snoeren heb ik deze grinders eerder gezien en toen deden ze het nog met een vette shifter. Deze hebben ze helaas (vind ik persoonlijk) in Polen laten liggen en dus leggen ze de nadruk vanavond meer op het Grind dan op het Gore. Het klinkt allemaal wel goed, maar toch mis ik die natte kledder. Dit idee hebben meer mensen, aangezien het best rustig in de pit is. Alle kopjes gaan goedkeurend heen en weer op nummers als “Grindvirus” en “Shit Yourself”, maar van een feest is even minder sprake. Nu is Squash Bowels wel een band die respect verdiend, gezien hun hele lang status van dienst en dat krijgen ze ook na elk nummer dat ze spelen. Het tempo ligt vooral hoog en alle nummers worden erg strak gespeeld.

Holocausto Canibal
holocausto

 

Als afsluiter krijgen we het Portugese Holocausto Canibal voorgeschoteld. Het gabber intro doet menig wenkbrauw bewegen, maar zodra de band zijn gore death metal de zaal inkegelt gaat iedereen er weer vol voor in de pit. Het is iets rustiger geworden omdat er treinen, bussen of wat dan ook gehaald moeten worden, maar de aanwezige viespeuken maken er met hun laatste krachten toch nog een feest van met het optreden van Holocausto Canibal. Dit doet de band natuurlijk ook en ze hebben hun beste dansnummers in hun setlist staan vandaag. De interactie met het publiek werkt ook mee aan de goede respons. Zanger en bassist Vito van Ultimo Mondo Canibale komt ook nog een cover volbrullen en zo komt er ook een end aan dit lekkere optreden en een eind aan een geweldig festival. Totaal murwgebeukt en met een volledig voldaan gevoel keer ik ook weer huiswaarts en weet ik zeker dat we elkaar weer tegenkomen bij een volgende editie. Aan de opkomst heeft het absoluut niet gelegen en ik verwacht ook dat Grindfeast XL een vervolg gaat krijgen.

Door Rot’nRoy

Related posts

Dokk’em Open Air – zaterdag – 2012

livereviewer

Slaughterfest: Onslaught – Mpire of Evil – Master – Tantara @ Dynamo Eindhoven

livereviewer

Live Report: Heavy on Sunday – Neushoorn Leeuwarden, 28-11-2017

livereviewer
UA-17622028-3