GYPSYHAWK – REVELRY & RESILIENCE – METAL BLADE RECORDS – OUT NOW

Gypsyhawk ontstond in 2008 toen zanger Eric Harris en gitarist Andrew Parker elkaar tegen het lijf liepen. De leden uit de band verdienden al hun strepen met bands zoals het thrash monster Skeletonwitch, de progressieve stoners van Suns Beneath en het geweldige White Wizzard. Samen hielden ze de extreme metal voor gezien en starten ze deze killer rock and roll band. In 2010 resulteerde dit in hun debuut “Patience and Perseverance”. Na twee jaar komen ze met het vervolg op de proppen.

 

Gypsyhawk  is:

Andrew Parker – guitars
Eric Harris – bass & voice
Ian “P.P. Rider” Brown – drums
Erik “Ron Houser” Kluiber – guitars

 

REVELRY & RESILIENCE
De energie knalt vanaf de eerste noot van “Overloaded” uit je boxen. Lekkere old school 70’s groovy hard rock is wat de mannen van Gypsyhawk maken. Wel met een heel vette knipoog naar het werk van Thin Lizzy. Zelfs de stem van Eric vertoont veel gelijkenissen met die van Phil Lynott. “The Fields” bezit nog een hoger swinggehalte en die riffjes klinken gewoon verfrissend. Deze release is duidelijk een meer dan welkome afwisseling tussen de vele thrash en powermetal releases! Het gitaarwerk is gewoonweg verbluffend mooi! Luister maar naar de verschillende riffs in “Hedgeking”. Het volgende “Frostwyrm” is Thin Lizzy ten voeten uit en je kan onmogelijk stil blijven stilzitten bij dit uiterst catchy nummer. Na de break krijgt de song ook wat meer ballen en worden we getrakteerd op lekkere ouderwetse melodieuze solo’s. “Galaxy Rise” bevat zelfs een vroege Iron Maiden geïnspireerde riff in het begin, maar gaat verder als een echte beuker. Wanneer “1345” traag en log van start gaat, vermoedt je dat men hier wat gas zal minderen, maar niets is echter minder waar. Het nummer is zowaar de snelste en hevigste track tot nu toe. Na een balladesque gitaarintro krijgen we met “Night Songs From The Desert” toch een trager nummer te horen. Maar de heren kunnen hun enthousiasme niet lang in toom houden want na anderhalve minuut wordt er opnieuw op het gaspedaal getrapt. Maar de langzame stukken komen wel terug in de song. De rest van het album gaat in dezelfde lijn verder en zo is “Red Wedding” opnieuw een snellere track en horen we in “Silver Queen” een commercieel randje aan het refrein. “State Lines” kent een rauwere start maar ontpopt zich als de snelste track op het album! Het album wordt afgesloten met een soulvolle bewerking van Johnny Winter’s “Rock and Roll, Hoochie Koo”. Tekstueel zijn deze kerels ook buitenbeentjes. Zelf verklaren ze geen hart te hebben! Daardoor kunnen ze geen nummer schrijven over gebroken harten! Opener “Overloaded” gaat over de dagelijkse sleur van het ‘9 to 5’ kantoorleven en hun boodschap is dat je fun moet hebben in het leven, want als je dood bent, is het gedaan met de pret. Zanger Eric Harris is gefascineerd door kwantum fysica en “The Fields” en “Galaxy Rise” behandelen dus dat thema. “Frostwyrm” vertelt het verhaal van een reuzendraak die een dorp teistert. Maar een held uit het dorp kent de zwakke plek van het beest en ging de draak doden. Dit mislukt echter en uit wraak slacht de draak het ganse dorp af. “State Lines” is een eerbetoon aan het leven ‘on the road’. De  liefhebbers van de geweldige serie ‘Game of Thrones’ moeten maar eens luisteren naar “Hedgeking”. Hierin wordt verteld hoe koning Robert Baratheon zijn vrije tijd zou doorbrengen als hij eigenlijk geen koning was. Dus afwisseling genoeg bij deze kerels.

Conclusie:
Deze plaat swingt als geen ander en het spelplezier druipt er gewoon van af. Het schitterend gitaarwerk verwijst overduidelijk naar de glorietijd van Thin Lizzy. Dus e iedereen die fan is van Thin Lizzy of van 70’s hard rock moet die plaat eens beluisteren. Ik durf wedden dat je  hem aanschaft.

Score: 4 out of 5

Tracklist:

 1. Overloaded (4:06)
 2. The Fields (4:52)
 3. Hedgeking (4:01)
 4. Frostwyrm (4:31)
 5. Galaxy Rise (4:30)
 6. 1345 (4:40)
 7. Night Songs From The Desert (4:40)
 8. The Red Wedding (4:40)
 9. Silver Queen (4:54)
 10. State Lines (4:29)
 11. Rock and Roll, Hoochie Koo (3:46)

Links:

 www.gypsyhawk.bandcamp.com
www.metalblade.com

Geschreven door Rik Bauters

 

Related posts

Live- Report: Ensiferum – Amoral – Profane Omen @ Metropool Hengelo Edit!

livereviewer

R.I.P. Jeff Hanneman

livereviewer

TERMINATE – ASCENDING TO RED HEAVENS – SELFMADEGOD RECORDS – RELEASE FEBRUAR 18TH

livereviewer
UA-17622028-3