H.E.A.T – TEARING DOWN THE WALLS – EAR MUSIC – RELEASE: OUT NOW

H.E.A.T  – TEARING DOWN THE WALLS – EAR MUSIC – RELEASE: OUT NOW

In 2008 deed het debuut van deze kerels, toen nog met zanger Kenny Leckremo, velen met verstomming slaan. Toen de band dit twee jaar later nog eens overdeed werd het duidelijk dat we hier niet met een toevalstreffer te maken hadden. Groot was ook de verbazing toen zanger Kenny het voor bekeken hield. De band wou absoluut blijven doorgaan en gingen op zoek naar een waardige opvolger. Tot ze uiteindelijk bij de Zweedse ‘Idool’ winnaar terecht kwamen. De man heeft een iets minder gepolijst stemgeluid, maar straalt een ongelooflijke dosis energie uit. Hun eerste album met Erik “Address The Nation” was een juweeltje en na twee jaar stellen ze de opvolger “Tearing Down The Walls” voor!

H.e.a.t is:

Erik Grönwall – vocals
Eric Rivers – guitar
Jona Tee – keyboards
Jimmy Jay – bass
Crash – drums

TEARING DOWN THE WALLS
Tearing down the wallsDit vierde album van deze Zweedse jonge bende start verrassend met akoestische gitaren en dromerige keyboards! Maar na een dikke minuut in “Point Of No Return” horen we vertrouwde catchy riffs op ons afkomen en onmiddellijk geraak ik in mijn happy modus! Hoe die kerels het doen weet ik niet, maar ze slagen er steeds opnieuw in om muziek te maken die ik wil horen. Erik is een zanger met een heldere stem, maar laat een enorme kracht uitgaan van zijn stem! Live is hij een echte revelatie. Ook de solo’s van Eric Rivers liggen in de lijn van de verwachtingen. “A Shot Of Redemption” bevat zo’n geweldige drive dat je onmogelijk kan stilzitten bij dit nummer! Maar de liefhebbers kennen deze track natuurlijk, want hij verscheen eerder op een EP. Dit is de ultieme party-track als je het mij vraagt! Met het snellere “Inferno” wordt het inderdaad wat warmer, want de vonken springen van deze track! Luister ook naar de sterke baslijn van Jimmy Jay! De zoete samenzang geeft deze ‘hardere’ track een zacht randje.

Na de bombastische intro van “The Wreckoning” start het titelnummer met de powerstrot van Eric begeleidt met akoestische gitaar! Geleidelijk wordt de spanning opgebouwd en het refrein zet aan tot meezingen. Maar toen ik dacht dat H.e.a.t al zijn kaarten op tafel had gelegd bij vorige releases bewijzen ze met het heerlijk commerciële “Mannequin Show” het tegendeel. Het nummer start in pure pop stijl en vervolgd als één van de meest catchy nummers die ik tot op heden gehoord heb! Ik krijg niet genoeg van dit nummer! Met “We Will Never Die” komen ze op de proppen met een mix van pop-elementen en een arena rocker. Dit nummer kent een geweldige opbouw naar het strijdlustig refrein. De gevoelige snaar wordt geraakt met de piano ondersteunde ballade “All The Nights”. De rest van de nummers zijn van een zelfde laken een pak. Dit album zal opnieuw hoog in mijn jaarlijstje eindigen!

Conclusie:
Deze kerels zijn er voor de vierde keer op rij in geslaagd een dijk van een album af te leveren. De ultieme AOR en melodieuze rock mengeling krijg je hier voorgeschoteld! Catchy riffs, heerlijk ondersteundende bas en vooral krachtige vocalen. Dit schijfje zal opnieuw maanden in mijn wagen liggen en me opvrolijken als het verkeer niet wil vlotten! Dus verplichte aanschaf voor de liefhebbers van het genre!

Track list:

 1. Point Of No Return
 2. A Shot At Redemption
 3. Inferno
 4. The Wreckoning (instrumental)
 5. Tearing Down The Walls
 6. Mannequin Show
 7. We Will Never Die
 8. Emergency
 9. All The Nights
 10. Eye For An Eye
 11. Enemy In Me
 12. Laughing At Tomorrow

Score: 4,5 out of 5

Links:

www.heatsweden.com
www.ear-music.net

Tekst Rik Bauters