HARDLINE – DANGER ZONE – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

Hardline werd in het leven geroepen door de broers Johnny (zang) en Joey (gitaar) Gioeli en kregen hulp van niemand minder dan Neal Schon (Journey/Bad English). Dit trio vormde de basis van hun debuutplaat die in 1992 als “Double Eclipse” werd gedoopt. De plaat kreeg lovende reviews en ook ondergetekende heeft die in zijn collectie! De single “Hot Cherie” deed het uitstekend, maar toen kreeg men de ontmoeting met de alles vernietigende grunge stroming en het verhaal was over. In 2002 kreeg men met Josh Ramos als gitarist een tweede start in 2002 maar ook dit wou niet echt vlotten! Alhoewel ze een pracht concert gaven op het Gods Festival in Bradford in juni van datzelfde jaar! In 2009 deed men een nieuwe poging en werd “Leaving The End Open” uitgebracht, maar ook deze keer bleef het succes uit. Dus zanger Johnny zag de toekomst wat somber in, maar Frontiers bleef hem aanmoedigen! Zo kreeg hij een aantal demos te horen, die geschreven waren door Alessandro Del Vecchio en Johnny kreeg als het ware een nieuwe boost in zijn vertrouwen. Alessandro trok Eden’s Curse collega Thorsten Koehne mee op de boot en de samenwerking resulteerde in deze “Danger Zone”. Durven jullie die zone te betreden?

Hardline is:
Johnny Gioeli – vocals
Alessandro Del Vecchio – keyboards and backing vocals
Thorsten Koehne – guitars
Anna Portalupi – bass
Francesco Jovino – drums

DANGER ZONE
“Danger Zone” kent een geweldige start met “Fever Dreams”. Vette riffs van Thorsten ‘Eden’s Curse) en meerdere lagen toetsen van Alessandro (Eden’s Curse) worden wondermooi verpakt met de geweldige vocalen van enig origineel bandlid Gioeli. De man beschikt nog steeds over de ideale melodieuze rock / AOR strot. Krachtig en helder, maar met veel emotie en passie. In de gitaarsolo sijpelt de invloed van Yngwie Malmsteen door. Het pure AOR nummer “10000 Reasons” herbergt een Dokken (George Lynch) geïnspireerd gitaartje en combineert dit met een weergaloze Johnny. Het titelnummer begint rustig maar de gitaren komen in de aanloop naar het refrein meer en meer in beeld. Het krachtige nummer kent een geweldige instrumentale break en op het einde mag Alessandro zijn vingers de vrije loop laten gaan. “What I’d Like” is een vrolijk melodieus rocknummer, waardoor je meteen zin krijgt om mee te zingen op dit uiterst catchy nummer. Met “Stronger Than Me” krijgen we de bijna verplichte ballade voorgeschoteld. De ideale gelegenheid voor Johnny om zich te bewijzen. Het staat buiten kijf dat hij met grootste onderscheiding slaagt bij deze test. Ook Alessandro krijgt hier meer ruimte en voegt met zijn toetsen de nodige dosis emotie toe. Het nummer bezit een modern geluid en zou het goed doen als score bij een TV-serie of film. “Never Too Late For Love” is een mid-tempo track met veel nadruk op de piano en toetsen van Alessandro, maar natuurlijk worden we getrakteerd op lekkere riffs en zoete samenzang en ik bespeur ook enkele Journey invloeden. Neal Schon heeft trouwens aan het eerste Hardline meegewerkt. “Stay” gaat in dezelfde lijn door terwijl “I don’t Wanna Break Away” het midden houdt tussen Def Leppard (Hysteria – Adrenalize periode) en (vooral door de zang) Bon Jovi. Er zit zelfs een Deep Purple orgel verstopt in het geluid en we worden verrast door de vingervlugge gitaarsolo. We begeven ons op het commerciële pad tijdens “Look At You Now”, maar het nummer bevat enkele heerlijke wegdroom gitaarriffs. “Please Have Faith In Me” zet je op het verkeerde spoor met zijn Massive Attack intro, want het nummer gaat verder als een uiterst catchy gezongen mid-tempo rocker met een stuwende riff. Het refrein is het summum van ‘AOR’. Geweldige zanglijnen krijg je hier te horen. Als toemaatje nog een vingerbrekende gitaarsolo die op de hielen wordt gezeten door een 80’s toetsensolo. Na dit AOR hoogtepunt is de tijd rijp om de gitaren nog eens het woord te laten voeren en dat wordt gedaan in “Show Me Your Love”, waarop Johnny ook zijn krachtigste vocale prestatie neerzet. Tijdens afsluiter “The Only One” komt opnieuw het orgeltje opduiken op de achtergrond. Een heerlijk up-beat nummer dat deze kwaliteitsvolle plaat waardig afsluit.

Conclusie:
De nieuwe line-up van Hardline heeft me aangenaam verrast met deze plaat. Men heeft duidelijk een licht andere koers gekozen dan op hun debuut “Double Eclipse”. Maar de vocalen van Johnny zijn gewoon fantastisch. Ook het vermelden waardig zijn het vurige gitaarwerk van Thorsten en het afwisselende toetsenspel van Alessandro, die langzaam uitgroeit tot de meest aanwezige toetsenist in het melodieuze rock genre. Als je houdt van grootse zang opgesmukt met fris klinkende gitaren en ondersteunende toetsen kun je niet om deze release heen!

Track list:

 1. Fever Dreams
 2. 10000 Reasons
 3. Danger Zone
 4. What I’d Like
 5. Stronger Than Me
 6. Never Too Late For Love
 7. Stay
 8. I Don’t Wanna Break Away
 9. Look At You Now
 10. Please Have Faith In Me
 11. Show Me Your Love
 12. The Only One

Score: 4,25 out of 5

Links:

Gechreven door Rik Bauters