Harlott – Proliferation – Metal Blade Records – Release: 18-09-2015

Harlott – Proliferation – Metal Blade Records – Release: 18-09-2015.

Harlott is een goed voorbeeld van jonge bands van de laatste jaren, die hun invloeden halen uit de Bay Area Thrash van de jaren tachtig en het genre weer populair maken. De band komt uit Melbourne, Australië en heeft daar inmiddels al een aardige fanschare opgebouwd. Australië heeft in het verleden al heel wat goeie metalbands voortgebracht zoals Mortal Sin en Hobbs’ Angel of Death, wiens muziek in het zelfde straatje ligt als dat van Harlott. Na het debuut “Origin” uit 2013 komen ze nu met opvolger ”Proliferation”.

Harlott is:
Andy Hudson – Zang, gitaar
Ryan Butler – Gitaar
Tom Richards – Bas, zang
Daniel Van Twest – Drums (op dit album), inmiddels vervangen door Tim Joyce

 

Proliferation
proliferationWie thrash metal gaat maken doet dat niet om het wiel opnieuw uit te vinden, zo ook Harlott niet. Het geheel is voornamelijk beïnvloed door de old school thrash van bands zoals Slayer, Exodus en Testament. Het album start met het titelnummer dat een rustig intro heeft, maar al na een halve minuut snel en hard verder gaat en dat zet de toon voor de rest van het album. De zang van Andy Hudson is wat lager en rauwer dan op het debuut “Origin” en doet me bij het tweede nummer wat denken aan een jonge Tom Araya. ‘The Fading Light’ begint met een melodieus gitaarstuk, maar gaat al snel weer over in een stampend ritme. Het nummer zit vol met verwijzingen naar nummers van het eveneens uit Melbourne afkomstige In Malice’s Wake. De meeste nummers hebben een rustige opbouw, maar gaan al snel over naar een versneld en agressief thrash-ritme met daar doorheen de nodige gitaarsolo’s, al dan niet memorabel. “Hellbent” heeft een gastsolo van frontman Chris Thelmeco van Orpheus Omega.

Conclusie:
Dit is zoals de oude thrash bands uit de Bay Area zouden hebben geklonken als ze toentertijd een betere productie hadden gehad. Als je de ogen dicht doet hoor je regelmatig Slayer of Exodus voorbijkomen en waant de oude garde zich weer terug in die tijd. Het geheel is snel en agressief, maar bevat ook genoeg melodieuze elementen om de muziek interessant te houden en de band een eigen smoel te geven.

Score: 4 uit 5

Tracklist:
1. Proliferation
2. Denature
3. Systematic Reduction
4. Restless
5. The Fading Light
6. Lord of War
7. Civil Unrest
8. Hellbent
9. Bloodlust
10. Cross Contamination
11. Legion
12. Means to an End

Links:
Harlott Facebook
Harlott Official
Metal Blade Records

Tekst: Marcel Klaster
 

Related posts

Review: Night in Gales – The Last Sunsets – Apostasy Records – Release: 23-02-2018

LiveReviewer

Review: Putrefied Corpse – Left To Rot – Xtreem Music – Out Now

livereviewer

Sammath – Godless Arrogance – Hammerheart Records – Out now

livereviewer
UA-17622028-3