HEARTBREAK RADIO – ON AIR -AORHEAVEN – OUT NOW

HEARTBREAK RADIO – ON AIR -AORHEAVEN – OUT NOW

Heartbreak Radio begon als een spin off van de groep Last Autumn’s Dream. Het gelijknamige debuut kwam er in 2005 en kreeg lovende reviews. De gastmuzikanten die eraan meewerkten waren niet de minste. Zo werkten Mikkey Dee, Tommy Denander en Magnus Rosen (Hammerfall) mee aan dit album. Met een vaste line-up heeft men deze keer gekozen om een aantal gastzangers te gebruiken. Bijna acht jaar na het debuut komt men nu op de proppen met de opvolger “On Air”.

 

Heartbreak Radio is:

Mats Johannson – gitaar
Berra Holmgren – bas
Peter Strandberg – drum
Johan Axelsson – toetsen
Wojtek Goral – saxofoon

 

Gastzangers:
Pierre Weinsberg – zang op 1 en 2
Olof Bengtsson – zang op 3
Mikael Erlandsson – zang op 4,6 en 8
Jim Jidhed – zang op 5
Ulrik Arture’n – zang op 7
Martin Gabriel – zang op 9
Henrik Bååth – zang op 10

ON AIR
Heartbreak Radio bezit een luchtige sound door de dominerende aanwezigheid van de toetsen. Begrijpelijk als je weet dat dit album gezien moet worden als een hommage aan de jaren 70 AOR en Westcoast scene. De gitaren van Mats horen we vooral op de  achtergrond maar in de solospot staat de gitarist duidelijk achter het roer. Ook “Angelina” volgt hetzelfde pad als opener “Love On Fire”. Alhoewel door de inmenging van het klassieke pianogeluid ook TOTO in mijn gedachten binnensluipt. Weinsberg bezit een stemgeluid dat zich vooral in de hogere regionen situeert. Maar dit past wel uitstekend bij deze softere vorm van de AOR. “You Are Love” trekt volledig de kaart van TOTO door zelfs identieke gitaarloopjes te gebruiken en de zang van Olof Bengtsson lijkt ook sterk op ex-TOTO zanger Fergie. De achtergrondkoortjes en het gebruik van de sax versterken nog die vergelijking. De iets rauwere stem van Mikael Erlandsson zorgt ervoor dat het super vrolijke “Turn On Love” net iets anders klinkt. Naast zijn stem is het vooral de piano die hier de aandacht opeist. Iets later probeert de sax van Wojtek ook iets van de aandacht op te eisen (inclusief solo). Jim Jidhed neemt de microfoon over bij het sentimentele “I Will Love You”. Hier komt de liefde voor Journey duidelijk naar boven. De stem van Jim Jidhed laat wat raakpunten horen met Steve Perry en de gitaren (vooral de solo) lijkt heel sterk op het spel van Neal Schon. Mikael Erlandsson leent zijn stem voor “Live Out Of Love”, wat meteen de meest rockende track tot nu toe is. Het is opnieuw TOTO wat de klok slaat bij “All Over The World”. Het zonnigste nummer op dit schijfje is zonder twijfel “My Heart’s Just Missing You”. Het heerlijk gitaartje op de achtergrond klinkt hemels en Mikael’s stem toont wat raakpunten met die van John Waite. De rust en kalmte keert terug met  “Keep Kickin’ It Back Again”. Dit nummer wordt geïnjecteerd met jazz geluiden. Martin Gabriel beschikt ook over een totaal ander stemgeluid die je meer met mainstream popsongs associeert. Deze plaat wordt afgesloten met het lange en gevoelige “You Don’t Love Me Anymore”. Het nummer bezit een pure jazz instrumentale break, waar de piano het duidelijk voor het zeggen heeft.

Conclusie:
Deze tweede plaat van Heartbreak Radio heeft zijn doel bereikt en dit is een echt eerbetoon aan de glorietijd van de soft AOR en Westcoast scene. Dus wie gek is op bands zoals TOTO, maar ook een voorliefde heeft voor Kenny Loggins, Michael McDonald en Bill Champlin zal zijn melodieus hartje kunnen ophalen bij het beluisteren van dit album.

Score: 3,75 out of 5

Tracklist:

  1. Love On Fire
  2. Angelina
  3. You Are Love
  4. Turn On Love
  5. I Will Love You
  6. Live Out OF Love
  7. All Over The  World
  8. My Heart’s Just Missing You
  9. Keep Kickin’ It Back Again
  10. You Don’t Love Me Anymore

Links:
www.facebook.com/HeartbreakRadio
www.aorheaven.com

Tekst Rik Bauters

 

 

Related posts

Review: Pestilence – Obsideo – Candlelight Records – release 11-11-2013

livereviewer

Metal Battle: Data en bands halve finales zijn bekend

LiveReviewer

Review: Goregäng – Neon Graves, Transcending Obscurity Records, 20 mei 2019

livereviewer
UA-17622028-3