Heidevolk, Celtachor en Rhovanion – Luxor Live Arnhem, 02-05-2015

Heidevolk, Celtachor en Rhovanion bij Luxor Live, Arnhem 02-05-2015

Deze zaterdagavond staat in het teken van de release van Heidevolk’s nieuwste plaat “Velua”. Maar tegelijkertijd staat het ook in het teken van het afscheid van oudgedienden Reamon en Mark. Reden te meer om hier in Arnhem nog één keer extra goed te knallen!

Heidevolk Release Party - Luxor ArnhemDe avond wordt geopend door Rhovanion uit Harderwijk. Half gekleed alsof ze naar een diner gaan is het nog de vraag wat voor muziek we krijgen. Maar dan gaan ze van start en geven de heren en dame ons een stevige pot Keltisch getinte folk metal met her en der een goede bak epiek. De zaal is al flink gevuld en het publiek lust er wel pap van; er ontstaat zelfs al vrij snel een klein pitje. De band toont een hoop enthousiasme en heeft er duidelijk zin in vanavond. Prima opwarmer voor een avondje folk metal!

Celtachor tapt uit een beduidend ander vaatje. Deze Ieren en hun met Ierse mythologie doorspekte songs brengen beduidend agressievere muziek. De op Kevin Smith lijkende zanger loopt zichzelf constant op te fokken en zijn rauwe zang past prima bij de rauwe late 80s occult heavy/black metal. Heidevolk Release Party - Luxor ArnhemAanvankelijk is de folk invloed ver te zoeken, doch her en der brengen typische folk riffs en een zeldzame fluit net even wat meer melodie in de mix. Aanvankelijk weet het publiek ook niet goed wat ze met deze hardere muziek aan moeten, maar gelukkig warmt het publiek al snel op. Mede door het constante opzwepen door de zanger wint de band hier vanavond vele harten met hun loodzware muziek. Voor ondergetekende sowieso een band om in de gaten te houden!

Heidevolk - Straalschijfontketenfeest Velua- Luxor ArnhemEn dan is het tijd voor de hoofdmaaltijd van vanavond. Nog voor de band een noot gespeeld heeft scandeer het publiek als luidkeels hun naam. Heidevolk speelt een op voorhand gewonnen wedstrijd, maar het zal blijken dat ze het niet gemakzuchtig af doen.
Speciaal voor de release van “Velua” wordt de band vanavond ondersteund door een strijkerskwartet om net wat meer jus aan de liederen te geven.
Vanaf de eerste noot is het feest en de halve zaal is al snel een kolkende massa van moshers, dansers en headbangers. Dit wordt een heel mooi afscheidsfeestje voor Reamon en Mark.

Heidevolk - Straalschijfontketenfeest Velua- Luxor ArnhemDe focus ligt uiteraard op de nieuwe schijf en bijna het complete album komt voorbij. De nieuwe songs passen perfect in het oeuvre en de fans kunnen dan ook al grote delen mee zingen van de nieuwe songs.
Gelukkig wordt het oude werk niet vergeten en bij onder andere “Nehalennia” en de Gelderland-erende liederen wordt luidkeels meegezongen. Uiteindelijk sluit de band af met de welbekende klassieke covers van “Rebel Yell” van Billy Idol en “Vulgaris Magistralis” van Normaal. En dan na ruim anderhalf uur is de koek op, maar niet voordat Mark en Reamon nog één maal extra goed bedankt worden door de rest van de band en het publiek. Een geweldige avond en een schitterend afscheid voor deze twee koene krijgers!

Heidevolk Release Party - Luxor Arnhem
Heidevolk - Straalschijfontketenfeest Velua - Luxor Arnhem

Tekst: Robert Popovic
Foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Live Report: Heavy on Sunday – Neushoorn Leeuwarden, 28-11-2017

livereviewer

Paradise Lost @ Tivoli Utrecht

livereviewer

Live report: Thurisaz / Discordia / Hologram Earth / Dystopia – Poppodium Duycker Hoofddorp, 27-10-2018.

LiveReviewer
UA-17622028-3