HELKER – SOMEWHERE IN THE CIRCLE – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

HELKER – SOMEWHERE IN THE CIRCLE – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

Deze Argentijnse heavy metal band bracht hiervoor enkele albums uit gezongen in hun eigen taal. Hun debuut “Resistir” verscheen in 2008 en werd twee jaar later opgevolgd door “A.D.N.”. De band wordt beschouwd als één van de beste Zuid Amerikaanse metal bands. Nadat ze een deal tekenden met AFM records besloten ze om hun volgende release in het Engels te doen. Deze beslissing zal hen volgens mijn bescheiden mening geen windeieren opleveren.

 

Helker is:

Diego Valdez – zang
Mariano Rios – gitaar
Christian Abaca – bas
Leo Aristu – gitaar
Hernan Coronel – drum

 

SOMEWHERE IN THE CIRCLE
Flitsende riffs openen “Modern Roman Circus”. Deze zeer goed in het gehoor liggende snelle power metal toont zijn ware troef als Diego zijn strot opentrekt. De stem lijkt als de reïncarnatie van Ronnie James Dio. Wat een power straalt die stem uit! Als je de ogen sluit tijdens het refrein zou je zweren dat je die grootse kleine man zelf hoort. Tijdens “Just Be Yourself” wordt hetzelfde muzikale pad bewandeld. Het gitaarwerk zorgt voor extra genotsmomenten en de drum klinkt hier geweldig. Trouwens de productie van Mat Sinner staat als een huis! “No Change To Be Reborn” kent een trager tempo maar beukt er wel stevig op los. Diego laat hier ook enkele schreeuwen horen. Meer melodieuzer is de start van “Begging For Forgiveness”. De track krijgt een powerinjectie als Tim “Ripper” Owens invalt als tweede zanger. Iets verder in de song (na de break) laat ook Ralf Scheepers zich horen. Drie klassebakken zijn dus te horen in één song! De gitaarsolo klinkt heel melodieus en gevoelig.

Agressief klinkende gitaren openen het hard-zacht nummer “Wake Up”. Diego laat hier zijn meer melodieuze stem horen, maar slaagt er tegelijkertijd ook in om een harde Jorn stem te laten horen. Op “Ghosts From The Past” klinkt Diego het minst Dio. De reden hiervoor is te zoeken in het feit dat hij hier iets lager zingt en enkele riffs versterken dit melodieus aspect nog meer. “Still Alive” is de commercieelst klinkende track, maar rockt desalniettemin lekker weg. Gedurende de ballade “Flying” kan Diego zijn troeven ten volle uitspelen. Er klinken zelfs wat piano en toetsen op de achtergrond. De gevoelige gitaarsolo had eigenlijk op een melodieuze rock plaat kunnen staan. Het met Accept-riffs volgepropte snelle “Inside Me” en het pompende melodieuze “Dreams” sluiten dit verrassend goede album af.

Conclusie:
Sporadisch gebeurt het dat je een album van een band te reviewen krijgt waar je eerlijk gezegd nog nooit van gehoord hebt. Maar als zo’n album je van je sokken kan blazen moet dat toch wel edelmetaal zijn. Welnu Helker is daar bij mij toch redelijk in geslaagd. Het album staat volgepropt met aanstekelijke power metal met een wereldzanger achter de microfoon. Fans van Dio en van goed klinkende power metal moeten deze release eens aan een luisterbeurt onderwerpen! Je zult ongetwijfeld versteld staan van wat je te horen zal krijgen! Sterk aanbevolen!!!

Naar verluidt zou de band ook Europa aandoen in de nabije toekomst! Deze reviewer wil daar absoluut getuige van zijn!

Score: 4 out of 5

 Tracklist:

 1. Modern Roman Circus
 2. Just BeYourself
 3. No Chance To BeReborn
 4. Begging For Forgiveness
 5. Wake Up
 6. At The End Of The Journey
 7. Ghosts From The Past
 8. Still Alive
 9. Flying
 10. Inside Me
 11. Dreams

Links:
www.helker.net
www.afm-records.de
www.rockinc.nl

Tekst Rik Bauters