HELLOWEEN – MY GOD-GIVEN RIGHT – NUCLEAR BLAST RECORDS – RELEASE: 29-05-2015

Helloween – My God-Given Right – Nuclear Blast Records – Release: 29-05-2015.

Ik leerde Helloween kennen in 1985 met hun debuut EP en werd toen volledig overdonderd door hun volwaardig debuut “Walls of Jericho”. Tijdens deze periode stond Kai Hansen achter de microfoon. Maar het waren toch vooral de twee kleppers “Keepers of the Seven Keys” met Michael Kiske op zang die mijn metalen hartje het best deden slaan. Kiske besloot na een paar albums de metal vaarwel te zeggen (althans tijdelijk) en men lijfde Andi Deris (van Pink Cream 69) in. Zijn komst heeft geleidelijk aan gezorgd dat hun muziek steeds meer afweek van hun happy metal formule. Niet tegenstaande dat sommige albums zoals “The Time of the Oath” en “The Dark Ride” me ook konden bekoren was het gevoel dat ze opwekten toch anders.

Maar sinds de release van ”7 Sinners” is een wending waar te nemen en ik was benieuwd of ze die trend op hun nieuwste gingen doorzetten!

Helloween is:
Andi Deris – zang
Michael “Weik” Weikath – gitaar
Sasha Gerstner – gitaar
Markus Grosskopf – basgitaar
Daniel “Dani” Loeble – drums

 

MY GOD-GIVEN RIGHT
images“Heroes” is meteen een knallend nummer volgens de Helloween mark III formule. Hoog meezinggehalte, een riff die blijft hangen en kent zowel snelle als rustiger passages. Als uitsmijter krijgen we een melodieuze breuk en flitsende solo.

De single “Battle’s Won” is een snelheidsmonstertje, dat vooral drum georiënteerd is. Andy is in goeden doen op dit strijdlied! Het titelnummer bezit een catchy riff en kent een hoog meezinggehalte en zal live ongetwijfeld scoren.

Het Iron Maiden basloopje bij de start van “Stay Crazy” zet je initieel op het verkeerde been, want dit riffgedomineerde nummer is pure power met een flinke scheut happy metal.

Het opgewekte “Lost In America” doet de gouden tijden van “I Want Out” gedeeltelijk herleven. “Russian Roulé” tapt uit een volledig anders vaatje. Op deze party-beuker zet Andi een verrassend gemeen stemmetje neer!

“The Swing of a Fallen World” is een meer slepende track met een ‘modernere’ toets. De donkerheid doet mij terugdenken aan het album “The Dark Ride”.

Met “Like Everybody Else” waagt de band zich aan een ballade. Andi kan hier een andere meer gevoelige zijde van zichzelf laten horen. Ook het gitaarwerk klinkt gevoelig en de solo kleurt zelfs wat bluesy! Als je de oren spitst kan je lichte orkestratie horen.

Na een eerder vrolijk klinkende intro wordt de romantiek weggeduwd door onverwachte ritmische breaks om uiteindelijk om te slaan naar een up-tempo nummer. Een leuke twist zijn de subtiel opduikende toetsen en orgelklanken.

“Dr. Stein” lijkt wel de inspiratie te zijn geweest voor het heerlijk ouderwets klinkende “If God Loves Rock ‘n’ Roll”. Naast het uiterst besmettelijk karakter van de riff gebruikt Andi zelfs wat stemvervorming! Ook de tekst brengt me aan het lachen! Vooral de passage: ‘even in heaven you need a bass guitar…’ zorgt voor een billenkletser moment.

“Living on the Edge” laat een monsterriff horen en bevat een typische aanstekelijke, ja zelfs lichtjes cheezy, refrein.

Het album wordt in stijl afgesloten met het lange “You, Still of War”. Ik spot zelfs wat gitaarwerk dat verwijst naar The Scorpions. Het nummer kent veel tempowisselingen en ook hier komen de toetsen steeds meer op de voorgrond. Sommige kreten van Andi en vooral de twinsolo’s verwijzen nogmaals naar de tijden van “The Keepers…” periode met Kiske achter de microfoon.

Het is mijn Godgegeven recht om dit album goed te vinden en niemand kan me van mijn oordeel doen veranderen!

Conclusie:
De viering van hun dertigjarig bestaan heeft blijkbaar een gevoel van nostalgie opgewekt bij de heren, want er zijn meerdere verwijzingen terug te vinden naar hun glorieperiode. Dit album klinkt heerlijk en bevalt me reuze. De nummers kennen een hoog “catchy” gehalte en de ‘meezingers’ zullen tonnen geluk beleven aan dit album.

Dit album zal me nog veel aangename autoritten bezorgen!
Ik ben benieuwd wat voor invloed dit album zal hebben op hun setlist voor de aankomende toer.

Score: 4 out of 5

Track list:

 1. Heroes 3:51
 2. Battle’s Won 4:53
 3. My Gog Given Right 3:30
 4. Stay Crazy 4:04
 5. Lost In America 3:35
 6. Russian Roulé 3:52
 7. The Swing of a Fallen World 4:53
 8. Like Everybody Else 4:03
 9. Creatures In Heaven 6:36
 10. I God Loves Rock ‘n’ Roll 3:20
 11. Living on the Edge 5:19
 12. Claws 5:52
 13. You, Still of War 7:21

Links:
www.helloween.org
www.nuclearblast.de

Tekst:Rik Bauters

Related posts

Review: Moonloop – Devocean – Listenable Records – Release: March 24th, 2017.

LiveReviewer

Enslaved – In Times – Nuclear Blast Records – Release: March 6th 2015

livereviewer

Review: Crimson Moonlight – Divine Darkness – Endtime Productions – Release: February 26th, 2016

LiveReviewer
UA-17622028-3