HOLY GRAIL – RIDE THE VOID -NUCLEAR BLAST – RELEASE 18 JANUARI 2013

HOLY GRAIL  – RIDE THE VOID -NUCLEAR BLAST – RELEASE 18 JANUARI 2013

Holy Grail ontstond in 2009 in LA. Ze kregen meteen voldoende aandacht omdat ze met hun – slechts twee songs tellende – EP “Improper Burial” door het Britse Metal Hammer als beste nieuwe band werden bestempeld. Hun debuut “Crisis In Utopia” verscheen op het einde van 2010. Daarna trokken ze de wereld rond en deelde het podium met o.a. Blind Guardian, Eluveite en Dragonforce. Nu zijn ze terug aan het metalfront met de opvolger “Ride The Void”

Holy Grail is:


James-Paul Luna – zang
Eli Santana – gitaar
Alex Lee – gitaar
Blake Mount – bas
Tyler Meahl – drum

 

RIDE THE VOID
De mooie en geleidelijk opbouwende intro “Archeus” bereidt ons voor op het met  shredgitaar overladen “Bestial Triumphans”. Naast de heerlijk piepende neoklassieke gitaarlicks valt vooral het drumwerk in positieve zin op. De krachtige zang van James-Paul wordt aangevuld met een sporadische growl. Gitaarliefhebbers zullen alvast een vette kluif hebben aan dit album! In “Dark Passenger” krijgen we hakkende riffs met een commercieel klinkend refrein voorgeschoteld. “Bleeding Stone” flirt met gepolijste thrash riffs maar in de instrumentale break weerklinkt opnieuw de melodieuze gitaar. Het titelnummer kent een balladeske introductie met akoestische gitaar en cello. Al snel horen we aanstormende neoklassieke riedels en iets verder in de song bespeur ik zelfs enkele latere Helloween riffs voorbijkomen. De shredsolo bij de start van “Too Decayed To Wait” zal elke gitaarfan in de metalhemel doen belanden.

“Crosswinds is gekenmerkt door wilde drums en speedy riffs en andere stukken met een meer 80’s metal geluid. In het midden wordt er zelfs gegrunt en volgen daarop ultra melodieuze en vliegensvlugge riffs. “Take It To The Grave” klinkt ondanks de hoge snelheid toch toegankelijker dan de andere tracks en bevatten wat elementen uit de hedendaagse radiorock. “Sleep Of Virtue” krijgt een korte Queen vocale intro en gaat verder als een snelle track met verwijzingen naar Helloween. Het nummer bevat ook een verrassend rustig middenstuk. “Silence The Scream” start met een old school metal intro met twin gitaren. Daarop volgen technische metal riffs, die tenslotte overgaan in vlotte power metal met een rustig refrein! “The Great Artifice” heeft een puur thrash intro en vervolgt als een donker nummer met ondersteunende growls en een super melodieuze solo. “Wake Me When It’s Over” is een akoestische intro met een wel heel komische titel. Het album wordt afgesloten met de powerballade “Rains Of Sorrow”. Tekstueel zocht men inspiratie bij de strijd die een familielid voerde tegen kanker.

Conclusie:
Het tweede album van deze LA bende is een vooruitgang op hun debuut (hoewel dit ook geen slechte plaat was). Hoofdzakelijk spelen ze heavy power metal, maar met veel invloeden van andere genres zoals thrash en neoklassieke metal. Ook de sporadische growls zorgen ervoor dat ze anders klinken dan de doorsnee power metal band. Het is juist dat anders zijn dat hen beter maakt. Gitaarliefhebbers moeten deze plaat beluisteren, want er worden hier oorstrelende riffs geproduceerd door het duo Alex Lee en Eli Santana.

 Tracklist:

 1. Archeus  2:15
 2. Bestial Triumphans  5:48
 3. Dark Passenger  4:11
 4. Bleeding Stone  4:20
 5. Ride The Void  4:30
 6. Too Decayed To Wait  4:12
 7. Crosswinds  4:07
 8. Take It To The Grave  3:49
 9. Sleep Of Virtue  4:49
 10. Silence The Scream  5:29
 11. The Great Artifice  3:49
 12. Wake Me When It’s Over  1:15
 13. Rains Of Sorrow  4:32

Score: 4 out of 5

Links
www.holygrailofficial.com
www.nuclearblast.de

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Photo-Report: Stonehenge festival 2013

livereviewer

CENTINEX reveal video to “Moist Purple Skin”

livereviewer

Dream Theater (USA) op 8 februari 2017 in 013 voor integrale uitvoering ‘Images and Words’

LiveReviewer
UA-17622028-3