HOUSE OF LORDS – PRECIOUS METAL – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

HOUSE OF LORDS – PRECIOUS METAL – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

House of Lords werd in 1987 door toetsenist Gregg Giuffria opgericht nadat zijn soloproject Giuffria stopte. Een jaar later was het debuut klaar. Na nog twee geweldige albums “Sahara” en “Demons Down” hield de band het voor bekeken. In 2004 kwam de band terug, maar deze keer zonder Giuffria in de line-up. Met regelmaat werden vanaf dan albums uitgebracht. Maar het niveau van de eerste albums werd niet meer gehaald. Na een stilte van drie jaar is de band terug met “Precious Metal” en James beloofde een terugkeer naar vroeger. Wie is er ook benieuwd?

 

House Of Lords is: 

James Christian – Lead Vocals
Jimi Bell – Guitars
Chris McCarvill – Bass
BJ Zampa – Drums

PRECIOUS METAL
House-Of-LordsJimi Bell heeft de eer om dit album te openen! En hoe? Hij laat zijn gitaar als het ware huilen als een wolf! Opener “Battle” is een harde track en het geluid gaat weer terug naar dat geweldige debuutalbum. Dit was trouwens ook een beetje het opzet van dit album. James Christian’s stem blijkt nog steeds in optima forma te verkeren. “I’m Breaking Free” volgt deze stroming en laat tijdens de solo een goed op dreef zijnde Bell horen. De snellere track “Epic” bevalt me onmiddellijk. De toetsen schenken het nummer een extra dimensie en het refrein is uiterst aanstekelijk. Geen House of Lords album zonder ballads. “Live Every Day” is de eerste en de samenzang klinkt hemels. Vrouwlief Robin Beck is trouwens op elk nummer te horen (uitgezonderd het titelnummer). “Permission To Die” had zo op het debuut kunnen staan. Jimi heeft duidelijk meer vrijheid gekregen op dit album, want de snaren van zijn gitaar krijgen het geregeld hard te verduren. Het uitgesproken gevoelig titelnummer is een ode aan de vrouw in een relatie in het algemeen volgens James. Maar volgens mij had hij toch zijn Robin in het achterhoofd toen hij dit nummer neerpende. “Swimmin With The Sharks” rockt er stevig op los en tijdens de solo laat Jimi zich ook volledig gaan. De bas van Chris zit ook goed in de mix. “Raw” is de vreemde eend in de bijt en klinkt anders dan de rest. Om eerlijk te zijn vind ik dit nummer wat minder. De toetsen nemen het voortouw in het duet “Enemy Mine”. “You Might Just Save My Life” is een voortreffelijke afsluiter en doet dat net als de opener “Battle” met een BANG!

Conclusie:
Dit album klinkt wat harder dan de voorgaande. Vooral de rol van de gitaar is groter en daarbij is ook een gedeeltelijke terugkeer naar hun beginperiode te horen. James blijft een klasse zanger en fans van de band kunnen niet om dit album heen. Er bestaat een kans dat deze band een aantal intieme clubshows gaat doen in de lage landen. Daar wil ik koste wat kost bij zijn. Maar eerst nog even genieten van dit kostbaar en dierbaar metaal.

Track list:

 1. Battle
 2. I’m Breaking Free
 3. Epic
 4. Live Every Day (Like It’s The Last)
 5. Permission To Die
 6. Precious Metal
 7. Swimmin With The Sharks
 8. Raw
 9. Enemy Mine
 10. Action
 11. Turn Back The Tide
 12. You Might Just Save My Life

Score: 4 out of 5

Links:

www. jameschristianmusic.com
www.frontiers.it

 Rik Bauters

Related posts

DYNAZTY – SULTANS OF SIN – STORMVOX /SOFO RECORDS – OUT NOW IN SWEDEN

livereviewer

Preview: Schoonebeek Deathfest – 1 September 2018

livereviewer

FREE SPIRIT – ALL THE SHADES OF DARKENED LIGHT – Self Release– RELEASE: OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3