Impressie luistersessie nieuw album MaYaN

Impressie luistersessie nieuw album MaYaN.

Ter gelegenheid van ‘Dhyana’, het nieuwe album dat MaYaN 21 september uit zal brengen, had de band eind juni een luistersessie georganiseerd in de prachtige Sandlane Studio van Joost van den Broek, de meest gevraagde producer in Nederland voor symfonische en prog metal bands. Diverse leden van de uitgebreide band waren ter plekke aanwezig. Mede omdat het weer geweldig was, was de sfeer heel ongedwongen en was er ruimte voor een praatje met de band in een andere setting dan een interview. MaYaN bestaat uit zeer sympathieke ongedwongen mensen.

Zoals we gewend zijn van een band van Mark Janssen, zijn de MaYaN albums gelaagd en bombastisch. In dit geval is de verwachting vooraf dat dit dubbel het geval zal zijn, aangezien de band gebruik heeft gemaakt van het orkest dat ook het laatste album van Dimmu Borgir heeft aangevuld. Ik was zelf erg benieuwd of dit zou betekenen dat het ook een minder hard album zou worden. Vanaf de allereerste noten van de luistersessie echter, bleek dat de band niets van hun death metal invloeden heeft laten verwateren en ze misschien zelfs extra heeft aangezet. Wat ook vanaf het allereerste ogenblik duidelijk is dat er zo veel lagen in de muziek zitten, dat het een overweldigend geheel is geworden. Dat wil niet zeggen dat het een slecht album is, in tegendeel, deze allereerste luisterbeurt doet me vermoeden dat het hun beste album tot nu toe zal zijn. Wat hier zeker help is dat de band het album heeft geschreven met de bedoeling dat het orkest partijen zou bevatten. Wat ook opvalt is dat diverse prog bands als Ayreon en Dream Theater ook enige invloed op het album heeft achtergelaten.

Het album draait om het boeddhistische concept van ‘Dhyana’, te vertalen als ‘bewustzijnsstroom’ en verwant met ‘Zen’. Het is verwonderlijk dat een dergelijk concept zo’n druk en hard album kan opleveren, maar ik ben er blij mee. Om een indruk te wekken, de song ‘Tornado of Thoughts’ dat al als single is uitgebracht is niet eens de beste song van het album. Na de luistersessie heb ik ook nog de kans gehad voor een interview, welke binnenkort geplaatst zal worden, samen met verdere indrukken van de luistersessie.

Links:
MaYaN Facebook
MaYaN Official

Tekst: Marcel Bergervoet

Related posts

Airbourne komt met nieuwe plaat in Mei!

livereviewer

MIKE TRAMP – COBBLESTONE STREET – TARGET RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

livereviewer

Paganizer -World Lobotomy – Cyclone Empire – Out Now

livereviewer
UA-17622028-3