Interview Alwin Zuur (Asphyx , Berzerker Legion, Gods Forsaken)

Binnenkort komt Gods Forsaken met hun 2e album “Smells of Death uit via SoulSeller Records”. De sympathieke OSDM man Alwin Zuur speelt nu ook bij Gods Forsaken. Een mooie reden om even bij te praten met deze beste man.

Alwin Zuur by Cristel Photography

Hoi Alwin, Het is alweer een tijdje geleden dat ik een interview met je gedaan hebt. Destijds was het voor Grand Supreme Blood Court. Komt er nog een vervolg op het magistrale debuut?

Hoi Ronald. Dat is inderdaad al een tijd geleden, 2012 als ik me niet vergis. Hetzelfde jaar waar het GSBC album uitgekomen is. Een album waar ikzelf erg trots op ben. Mede natuurlijk doordat ik zo ongeveer de helft van de plaat geschreven heb. Eindresultaat is toch een brute pakkende death metal plaat geworden. Na deze release hebben we een aantal clubshows en festivals gespeeld in 2013 en 2014. Verder hebben we nog een 7” split single uitgebracht via Cyclone Empire. Echter is het daarna inderdaad wat stil geworden rondom de band.

Bob en Eric hebben toentertijd GSBC verlaten en Soulburn weer opgepakt. Natuurlijk waren Martin en ik druk met Asphyx, en Martin had in die tijd ook nog Hail of Bullets. GSBC kwam dus op een laag pitje te staan. De band bestaat eigenlijk officieel nog steeds uit Martin en mijzelf, maar door tijdsgebrek op dit moment weet ik niet of er een opvolger komt. Ik hou het hoofdstuk graag nog open want ik zou erg graag nog een tweede GSBC uitbrengen. Heb er ook wel wat materiaal voor klaarliggen. Beloven kan ik het niet, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Momenteel speel je in meerdere acts: Asphyx , Berzerker Legion en uiteraard Gods Forsaken.
Is het allemaal wel te bolwerken en te regelen?

Het is inderdaad het afgelopen jaar ineens onverwachts wel wat drukker geworden. Met Asphyx spelen we onze vaste aantallen shows (ca. 25) regelmatig verdeeld over het jaar en daarbuiten kost dit me niet heel veel tijd. Repetities doen we zelden, en voornamelijk om soms wat nieuw materiaal te arrangeren. De huidige nummers die we live spelen staan in mijn geheugen gegrift en behoeven weinig aandacht.

Als we aan een nieuw plaat beginnen zal het wel wat drukker worden. Er moet geschreven worden, opgenomen worden, mixen en een artwork/lay out vergt ook veel tijd. Maar dat duurt nog even voor we daar aan beginnen.

Vorig jaar mei ben ik door Anders Biazzi gevraagd om het Zweedse Gods Forsaken te vergezellen na een geweldig weekend Pitfest, waar we elkaar ontmoet hebben. Er was direct een klik tussen ons en een maand na Pitfest was ik origineel lid van deze Zweedse old school death metal formatie. Een aanbod die ik als enorm liefhebber van dit oude Zweeds genre niet kon weigeren. De maanden erna heb ik wat los materiaal en nummers voor de nieuwe plaat geschreven en in oktober vorig jaar al mijn gitaarpartijen en een paar baspartijen in Stockholm opgenomen bij Anders in de studio. Dat was dan even een wat drukkere periode, maar in zijn geheel is alles eigenlijk heel snel en soepel gegaan als ik er op terug kijk.

We hebben inmiddels wel een aantal shows staan, maar Gods Forsaken zal live wel exclusief blijven,en voor nu dus prima te combineren met mijn andere activiteiten.

Met Berzerker Legion zitten we nog in een beginfase. We hebben al wel genoeg materiaal voor een hele plaat geschreven en grotendeels ook al opgenomen. Doelstelling is toch wel om later dit jaar ons eerste album te releasen. Live shows zullen er dan voorlopig ook nog niet zijn. In ieder geval niet voordat we een album hebben uitgebracht. Na de eventuele release zien we wel wat er op ons afkomt. Zoiets kun je nooit voorspellen.

Al met al is het nu dus nog prima te doen. Muziek is een hobby en passie van me, en vind het heerlijk om met muziek en alle bijkomende taken bezig te zijn. Het zal in de toekomst, wanneer er wat meer Gods Forsaken en Berzerker Legion show bijkomen, even passen en meten zijn in de agenda’s van iedereen, maar bij goede planning, organisatie en communicatie voorzie ik hier geen problemen.

Je schrijft zelf ook nummers. Onder meer Gods Forsaken – From The Inside They Cameen het nummer Of Blood and Ash van Berzerker Legion. Hoe komen de nummers bij jou tot stand. Wat is je workflow?

Wanneer ik nummers schrijf dan jam ik gewoon een beetje en al doende komen er dan vanzelf ideeën en riffs naar voren. Afhankelijk van waar ik mee kom beslis ik waar ik het voor gebruiken kan. Uiteraard probeer ik bijvoorbeeld wel gericht iets voor een van de bands te schrijven, maar muziek schrijven kun je niet forceren. Hetgeen wat er dat moment in je opkomt dat is het. En dan kun je, indien je het goed vindt, het verder uitwerken. Als het niet zo goed lijkt dan gewoon stoppen en een volgende dag iets anders bedenken. Er zijn avonden geweest dat je zoveel verschillende riffs speelt maar het allemaal net niet is wat je zoekt. Andere avonden schijf je soms een heel nummer in een paar uur.

Als ik dan een paar riffs heb die voor mijn gevoel goed zijn dan programmeer ik er een eenvoudige drumbeat bij om een beetje een beeld en geheel te krijgen, en vandaar uit werk ik een song verder uit. Eventuele tweede en derdee harmonieën, breaks etc. Als je de songs die je schrijft na een week nog geweldig vind klinken heb je een hit hahaha.

Het mooie van de bands waar ik in speel is de diversiteit van de verschillende genres. Asphyx met zijn karakteristieke Death Doomstijl. Gods Forsaken is lompe Zweedse death en Berzerker Legion heeft een vrij diverse stijl. Melodie, harmonieën gecombineerd met wat brutere stukken, midtempo riffs. Doet hier en daar soms beetje denken aan oudere Gothenburg bands, zoals At The Gates, Eucharist. Maar komt ook af en toe een brute Bolt Thrower riff voorbij hoor!

Al deze stijlen liggen in mijn straatje en dit maakt het creëren van songs erg leuk om te doen. Er is veel creatieve vrijheid voor mij bij het schrijven van songs voor drie verschillende genres. Een breed gebied waarin je riffs kunt schrijven. Meeste materiaal wat ik zelf schrijf is voor Berzerker Legion en Gods Forsaken. Wat Asphyx betreft schrijft Paul de meeste riffs met af en toe een aanvulling van mij.

Kun je ons iets meer vertellen over de gear waarmee je speelt?

Ik ben absoluut geen geluidsfreak (lees: geen techneut). Voor mij moet het gewoon plug & play zijn. Eenvoudige versterkers. Zo weinig mogelijk pedalen / effecten. Die Mesa’s met 40 knoppen en tig aan mogelijkheden zien er allemaal leuk uit maar voor mij voldoet bass, mid en treble. Zowel op bass als op gitaar. Zo heeft Dismember zich toch ook altijd gered hahaha.

De basgitaren waar ik op speel zijn van BC-Rich. Hier speel ik al zo lang op dat het inmiddels gewoon bij me hoort. Ben er overigens ook supertevreden over. Lompe designs en prima geluid. Het mooie van Asphyx is dat Paul ook BC-Rich speelt. We hebben dan wel geen endorsement maar het is bij Asphyx wel een soort van kenmerk op het podium geworden.

Qua gitaren heb ik jaren lang Jackson gespeeld, en daar heb ik nog steeds een paar exemplaren van. Echter tijdens de oprichting van GSBC in 2011 zijn we door Henri Sattler van God Dethroned benaderd. Hij was toen net begonnen met zijn gitaarmerk Serpent King Guitars (SKG)

Henri heeft toen voor ons zijn eerste exemplaren gemaakt. Een Jackson speelt fenomenaal maar de SKG’s van Henri minimaal net zo goed, al niet beter. Mijn SKG Nighthawk is op dit moment zelfs de gitaar die ik het meest gebruik.

Mijn basgear bestaat uit een Hartke 3500, gecombineerd met een Boss bass overdrive. De meeste Asphyx shows vliegen we waardoor ik doorgaans alleen de effecten meeneem. Vaak speel ik dan op Ampeg basversterkers. Ook allemaal prima. Ik krijg er overal wel een smerig vet geluid uit.

Mijn gitaargear is natuurlijk afhankelijk van de band waar ik op dat moment mee speel. Mijn gitaarversterker is voor alle bands een simpele London City “Pershing” Prima ding. Primitief en kan blazen als een gek. Voor GSBC heb ik altijd op een metalzone 2 gespeeld. Hiermee hadden we het lompe zagende studiogeluid ook tijdens onze live shows. En ja het zaagde. Fijn pedaaltje.

Uiteraard ben ik ook (net als vele anderen) in het bezit van de klassieke Boss HM2. Het pedaal bij uitstek om (live) in Gods Forsaken de Zweedse stempel op de sound te drukken.

Wat Berzerker Legion betreft zal de tijd uitwijzen wat ik live zal gebruiken. HM2 past hier niet bij. Het is gewoon een andere stijl metal. Dat is dus nog een item op mijn to do list. Een passend geluid vinden in de chaos van alle diverse effecten die er op markt te verkrijgen zijn. Tips zijn uiteraard welkom!

Met Gods forsaken sta je ondermeer met Anders Biazzi en Jonny Pettersson op de planken. Hoe is het met deze talentvolle mensen samen te werken?

De beide heren zijn geen vreemden in de scene. Laten we niet vergeten dat Anders Biazzi mede oprichter is van Amon Amarth, en de eerste mini-cd en hun debut album heeft ingespeeld.

Jonny Pettersson is met name de laatste jaren erg actief met zijn vele bands. Wombbath, Ashcloud, Henry Kane zijn er en paar uit zijn lange lijst van bands en releases.

Beide heren zijn professionals. Weten waar ze over praten en wat ze doen. Als ik kijk hoe eenvoudig en relaxed het schrijfproces en de opnames van Gods Forsaken nieuwe schijf gingen dan weet je dat je met talent te maken hebt. Alles verliep zo snel en gladjes. Heerlijk gewoon. De communicatie verloopt vlekkeloos. We luisteren naar elkaar. Een ieder van ons staat open voor meningen en ideeën van een ander en is bereid zich aan te passen en zaken te proberen voor een maximaal resultaat.

Op de planken gestaan hebben we tot op heden nog niet. Op 24 mei zal Gods Forsaken zijn eerste show ooit spelen op Pitfest in Erica (NL). Iets waar ik enorm naar uitkijk om met deze heren het podium te delen.

Pitfest staan jullie geboekt als enige NL date. Vind je dat het aanbod van metal nu weer wat beter aanbod komt in Nederland. Met “nieuwe” festivals zoals Schoonebeek Deathfest en Pitfest!

Dat klopt. Vrijdag 24 mei om 17.00 bestijgen we het podium (als ik het goed heb), waar we ons dan inmiddels uitgekomen album Smells Of Death zullen promoten, maar uiteraard zullen er ook songs van de debuutplaat gespeeld worden.
Doorgaans vind ik het aanbod van clubshow en festivals de laatste jaren toch echt niet slecht in Nederland, ondanks het feit dat het tegenwoordig erg moeilijk schijnt te zijn mensen uit hun stoel of bank te krijgen en naar zalen of festivals te lokken. Clubshows zijn niet altijd even succesvol qua bezoekersaantallen. Festivals doen het volgens mij wel beter. We hebben natuurlijke de grote indoor festivals zoals Eindhoven Metal Meeting en Netherland Deathfest. Deze draaien vrij goed. Ook de open air festivals zoals Stonehenge en Pitfest zijn succesvolle festivalletjes. Dan heb je nog Into The Grave, Schoonebeek Deathfest, Baroeg Open Air. Ging Dokkum ook niet weer wat organiseren? Weet het zo niet, maar al met al is er genoeg aanbod en diversiteit en ik hoop dat deze trend zich voort zet.


Kun je ons wat meer over het aankomend album vertellen?

“Smells of Death” heet ie. De nieuwe plaat van Gods Forsaken die 19 april uitkomt via Soulseller records. Ca 45 minuten lompe Zweedse death metal verdeeld over 9 tracks.

Het album is mijns inziens net zo bruut als de debuut plaat “In a Pitch Black Grave” maar in zijn totaliteit wat diverser. Ik denk dat dit komt door het feit dat zowel Anders, als Gustav Myrin (lead guitars) en ikzelf aan de plaat geschreven hebben. Gustav heeft een nummer aangeleverd (The Process of Death). Zelf heb ik ook een complete song geschreven (From the Inside They Came).

De overige nummers zijn grotendeels samengesteld door zowel materiaal van Anders als van mij.

Buiten de gebruikelijke midtempo stukken die onmiskenbaar aanwezig horen te zijn in old school Swedish death metal zul je ook trage slepende stukken voorbij horen komen. Aangevuld met hier en daar wat harmonieën. De brute smerige grunts van Jonny, de lyrics en de manier waarop hij deze zingt met zijn enorme zangbereik maken de nummers af. Alle ingrediënten voor een goede death metal schijf zijn op deze plaat gewoon aanwezig. Zoals de titel van de plaat al verraad.

De plaat is gemixed en gemasterd door Jonny & Gods Forsaken. Het geweldige en passende artwork is gedaan door Patrik Tegnander, en de lay out door Rai Wolters (Raw Skull Records).

Een promo video van de track “From The Inside They Came” is hier te zien:

Als liefhebber van old school Zweedse death metal kan ik deze plaat zeker aanbevelen aan mijn mede old school genoten. Luister en oordeel zelf.

Hoe staan de zaken ervoor met Berzerker Legion?

Berzerker Legion begint nu echt vorm te krijgen en zich op een positieve manier te ontwikkelen. Er is op dit moment veel gaande. We hebben eind vorig jaar 3 promo songs opgenomen en met deze songs zijn we gaan “shoppen” bij diverse labels. Twee van deze songs zijn inmiddels ook op youtube te horen. “I am Legion” & “World of Despair” Ik kan er verder nog niet teveel van zeggen maar kan al wel vertellen dat op dit moment een deal zo goed als rond hebben. Dit zal uiteraard wanneer het kan en mag uitgebreid bekend gemaakt worden. We zijn nu bezig de puntjes op de i te zetten en zelf verwacht ik dit snel afgerond te hebben.

Van het materiaal dat we geschreven hebben zijn alle drumpartijen al opgenomen en de zes songs die ik heb geschreven zijn verder helemaal af inclusief bas en vocalen. Tomas zal na zijn Hypocrisy tour zijn overige nummers afmaken. Hopelijk kunnen we de laatste songs dan in Mei klaar hebben. Artwork moeten we ook nog mee bezig. Altijd een moeilijk klus om een passend artwork/designer te vinden. We proberen dus alles nu zo snel mogelijk klaar te krijgen zodat we, wanneer de platen deal helemaal rond is, direct de master en het artwork/lay out kunnen aanleveren en hopelijk later dit jaar nog ons debut album uit te brengen. Dat is in ieder geval ons streven. Hieronder zijn de links van de 2 songs die inmiddels online staan te beluisteren.

World of Despar: https://www.youtube.com/watch?v=OQ_25vaObVc

I am Legion: https://www.youtube.com/watch?v=ynTiN4zpKkM


Je carrière is ooit begonnen bij Escutcheon als ik het mij goed heug. Hoe kijk je terug op je carrière zover? Wat waren je hoogte en diepte punten?

Mijn eerste band was ”Sick Excuse”. Van 1992 tot 1995 ben ik hierin begonnen als bassist, en later de rhythm gitaar opgepakt. Meer dan een promo cassette hebben we niet uitgebracht. Op wat lokale metal heads na kent vrijwel niemand dit. Wat misschien maar goed is ook hahaha. Maar ik was er toen wel erg blij mee. Mijn eerste muzikale death metal release was een feit.

Escutcheon hebben we opgericht in 1996. Deze muziek valt voornamelijk onder de categorie Swedish melodic death metal met hier en daar wat uitschieters naar andere genres. In deze band ben ik altijd gitarist & songwriter geweest. Onze eerste demo “Into Orbit” is in 1998 opgenomen en op kleine schaal uitgebracht. Na onze demo zijn we na wat ledenwisselingen gaan schrijven voor ons debuut album “Unexplained Deep Space Phenomenon” met releasejaar 2001. De opvolger “Battle Order” hebben we in 2007 uitgebracht. Beide voor mij zeker wel hoogtepunten te noemen, zoals elke release denk ik wel is. We hebben gedurende het bestaan van de band prachtige weekenden gehad. Leuke shows, festivals en enkele mini tourtjes. Het viel me dan na al die jaren ook erg zwaar om eind 2009 de stekker eruit te trekken. Een erg belangrijke en aanwezige factor in je leven is dan ineens weg. De motivatie was er bij sommigen gewoon niet meer. Dan heeft doorgaan gewoon geen zin. Ik kijk wel trots terug op deze periode.

Naast Escutcheon heb ik van 2000 tot 2007 bass gespeeld bij de Zutphense death metal formatie Pulverizer. Dit was voor mij de perfecte kans om ook mijn bassgear weer uit de kast te pakken.

In 2000 hebben we een split EP “Deathmachine” uitbracht, samen met de Nederlandse band Cremation. Dit was mijn eerste vinyl release, wat ik natuurlijk helemaal te gek vond. In 2002 hebben we nog een promo “Pussytales” uitgebracht. In 2007 hebben we onze laatste live show gespeeld. Daarna is de band langzaam verdwenen en is een ieder zijn eigen weg gegaan.

Het waren echter wel 7 mooie jaren waarin we veel hebben opgetreden, waar ik veel mensen heb leren kennen, en wat achteraf ook mijn opstap naar Asphyx is geweest.

In 2008 en 2009 waren we erg actief met het live promoten van het in 2007 verschenen Escutcheon album “Battle Order” Mede voor deze promotie heb ik een aantal zaken besteld bij Bob Bagchus. De oprichter en drummer van Asphyx. Bob was bekend met mijn basverleden bij Pulverizer en heeft me eind 2009 gevraagd om Asphyx te komen versterken. Dit was voor mij een enorme stap voorwaarts natuurlijk. Van jarenlang in de underground naar 1 van de grootste bands in het land. Ineens sta je op die grote festivals. Draai je mee aan de top. Begeeft je tussen al die bands waar je zelf enorm fan van bent. Dit was en is nog steeds gewoon geweldig voor mij. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en we hebben niet stilgezeten. Naast de vele live shows hebben we ook nog het nodige materiaal uitgebracht. “Deathhammer” in 2012, en “Incoming Death” uit 2017 en dan tussendoor nog een aantal EP’s en split singles.

Een van de meest geweldige weekenden met Asphyx was voor mij wel het 30 jarige jubileum weekend wat we in Turock (Duitsland) gevierd hebben met 2 speciale shows in november 2017. Om dit weekend met alle leden en ex leden van Asphyx door te brengen was magistraal. Het podium delen met 30 jaar Asphyx geschiedenis is een onvergetelijke ervaring geweest.

De gang van zaken betreffende Gods Forsaken heb ik al eerder in dit interview genoemd. Daar zit ik nu net iets meer dan een jaar bij en kijk er erg naar uit wat dit allemaal gaat brengen. Hoe de nieuwe plaat ontvangen gaat worden en wat voor een impact de live shows gaan krijgen. De eerste reviews van “Smells of Death” zijn in ieder geval veelbelovend.

Met Berzerker Legion we zijn hard aan het werk om dit vorm te geven en gaat de goede kant op. De songs die ik hiervoor geschreven heb zijn voor mij persoonlijk wel een van mijn topprestaties op schrijfgebied. Als mede oprichter ben ik erg benieuwd waar dit toe gaat leiden.

Naast mijn bovengenoemde bands en ex-bands ben ik de afgelopen jaren ook nog bij wat losse projectjes betrokken geweest . Zo heb ik in 2014 op de EP van het Nederlandse Devious “Wolfhagen” de baspartijen ingespeeld. In 2015 heb ik nog drie songs op gitaar opgenomen voor de 7”single “The Black Death” van het Amerikaanse Funerus.

Twee jaar geleden is het laatste wapenfeit van Asphyx uitgekomen. Hoe staat het momenteel met die band?

Ons laatste wapenfeit “Incoming Death” is inmiddels alweer 2.5 jaar geleden. September 2016 is de plaat uitgebracht. De tijd vliegt voorbij wat dat betreft. Voor ons lijkt het ook nog niet zo lang geleden en het is elke show weer heerlijk deze “Incoming Death” nummers live te spelen.

We merken ook echt duidelijk dat ons nieuwere werk net zo goed inslaat op het publiek als het oude klassieke werk van “The Rack” en “Last One on Earth”.

Inmiddels zijn we wel langzaam aan begonnen met het schrijven van nieuw materiaal voor een opvolger die toch minimaal moet tippen aan “Deathhammer” en “Incoming Death” Dit zal geen eenvoudige opgave zijn, want persoonlijk vind ik de laatste 3 platen zeer sterk. Hierin is volgens ons nog wel een uitdaging in te vinden. Een die we niet uit de weg gaan overigens. We gaan onze uiterste best doen om wederom een geweldige death doom plaat uit te brengen. ASPHYX style uiteraard. Geen compromissen, geen verassingen. Het moet gewoon weer lomp en bruut worden.

Bedankt voor je tijd, is er nog iets wat jij kwijt wilt aan ons ?

Heb inmiddels al aardig wat geschreven in dit interview, maar terugkijkende op de laatste 30 jaar ben ik toch erg trots op onze Nederlandse muzikanten en hun bijdrage aan de internationale (death) metal muziek. Ons kleine landje heeft toch aardig wat klassieke albums uitgebracht. Kijk naar bands zoals Pestilence, Gorefest, Sinister, God Dethroned om er maar een paar te noemen en waarvan sommige vandaag de dag nog steeds actief.

Verder qua undergound en nieuwkomers in Nederland doen we het ook erg goed. Bands als bijvoorbeeld Graceless, Entrapment, Bodyfarm hebben geweldige albums uitgebracht. Zeker voor de kleinere bands en nieuwkomers onder ons is het niet makkelijk. (Ken zelf ook de klappen van de zweep), Platenlabels zijn voorzichtig geworden met deals. De cd verkoop deze dagen is niet echt supergeweldig. Des te belangrijker is het op je (lokale) scene te supporten en als je iets goed vind gewoon die betreffende cd aan te schaffen en shows en festivals te bezoeken. Dit geeft bands de mogelijkheid door te groeien, zich te ontwikkelen en te blijven bestaan.

Zolang we dat doen zullen de Nederlandse bands ook in de toekomst een grote stempel op de internationale metal scene kunnen blijven zetten. Iets waar we als Nederlands metal fans toch trots op kunnen zijn!

Ronald: Bedankt voor dit interview en proost aan alle lezers. Stay brutal!

Alwin Bassphyx
Interview afgenomen door: Ronald van de Baan.

Related posts

Interview with Olof from ENFORCER

livereviewer

INTERVIEW WITH THOR FROM MORBID ANGEL

livereviewer

Interview: Robin Beck

LiveReviewer
UA-17622028-3