Interview met Jack en Marcela van MaYaN

Interview MaYaN.

Deze zomer was ik aanwezig bij de luistersessies van het nieuwe MaYaN album (Dhyana), waar ik eerder een impressie van heb geschreven. Tijdens deze luistersessies heb ik ook de kans gekregen om een interview uit te voeren met keyboardspeler Jack Driessen en zangeres Marcela Bovio. Zoals misschien bekend zijn beide muzikanten echt heel aardige en professionele personen, die ter plekke leuk inzicht hebben gegeven in zowel het opnameproces van het album als andere zaken waar ze mee bezig waren.

Zoals bekend komen de concepten voor MaYaN van Mark Jansen, hoe ver reikt jullie input in het schrijven en opnemen van MaYaN albums?
“Hoewel Marc vooraf een concept had, gaan dingen toch behoorlijk spontaan, wat er uit komt, komt er uit. Iedereen houdt rekening met elkaar en iedereen doet ook mee met het schrijven. De teksten worden vervolgens achteraf geschreven. Op deze manier komen er allerlei invloeden bij elkaar, Sommigen in de band houden van de complexiteit, voor anderen is het soms wel erg complex, maar die krijgen ook de ruimte om hun inbreng kwijt te kunnen. Jack zelf bijvoorbeeld is dan weer een fan van filmmuziek. De combinatie maakt MaYaN. We hebben ons best gedaan om alles extremer te maken en de teksten dieper. We zijn trots op het resultaat.”

Was het moeilijker om een album te schrijven met een orkest?
“Het was een uitdaging om een album met een heel orkest op te nemen, maar Joost heeft ervaring met orkesten. Daarnaast heeft Jack de partijen uitgewerkt. Hij was ook aanwezig bij de opnames van de orkestpartijen in Tsjechië. Dat was indrukwekkend. Daarnaast hebben we voor een aantal stukken ook gastmuzikanten gevraagd. We hebben een groot netwerk met gastmuzikanten. De gastmuzikanten zijn ook topmuzikanten, we hebben daar vaak over nagedacht, dus je weet wat je kiest. Om alles bij elkaar te brengen haalden we dan Joost erbij.”

Wat betekent het concept voor jullie?
“Het is Marks concept dus het heeft voor hem zeker betekenis. Iedereen vindt voor zichzelf betekenis om zo bij te dragen aan het schrijven. Marcela heeft bijvoorbeeld een druk hoofd, maar zoals in het albumconcept is het belangrijk om te leven in het moment, zoals je ook met mediteren kan bereiken.”

De band is heel groot, is het moeilijk om in de studio en live alles op elkaar aan te sluiten?
“Met zo veel muzikanten moet je goed oefenen om alles op elkaar aan te sluiten. Maar met de bandleden die we hebben gaat dat heel goed. Merel bijvoorbeeld is super, een echt gitaartalent dus alle partijen stonden meteen. Ook de bijdrage van Ariën is heel belangrijk. Met zo veel muzikanten is het voordeel echter dat je je momenten krijgt in een song om te pieken, dat gaat gelukkig ook heel natuurlijk live. Ook als de rol in een song klein is, gaat het er om lol te hebben. Voor allebei geldt dat alles wat ze doen vooral voortkomt uit de liefde voor muziek.

Daarnaast hebbende bandleden nog andere projecten. Marcela treedt naast Mayan ook veel op met andere bands en projecten, zoals met Ayreon en laatst bijvoorbeeld met een Meatloaf tribute project. Dat zorgt er voor dat ze het erg druk heeft. Ze is dol op muziek en doet graag veel dingen tegelijkertijd en is het meest gelukkig als ze aan het zingen is. Dit geldt ook als ze alleen een rol heeft als achtergrondzangeres.”

Hoe gaan jullie verder?
“We hebben duidelijke plannen om te toeren, startend met de CD-presentatie op 21 september. We hebben ook al een videoclip en we gaan er nog één opnemen.”

Al met al lijkt de band goed op de rit te staan, een ongedwongen luistersessie plus interview gaven dat duidelijk aan.

Interview: Marcel Bergervoet

Related posts

Interview with Jonas from Puteraeon by Sascha from reaperzine.de

livereviewer

Interview with Patrick Mameli from Pestilence

livereviewer

Interview with Bobby Blitz from Overkill

livereviewer
UA-17622028-3