Interview met Bob Bagchus van Soulburn

Interview met Bob Bagchus van Soulburn

Soulburn komt met een pracht van een derde plaat op de proppen. Op 18 november komt “Earthless Pagan Spirit” uit via Century Media. Hoog tijd om Bob Bagchus eens aan de tand te voelen over deze plaat!

13445574_292433277763680_4054083038299839037_n

Hoi Bob, Soulburn komt binnenkort met hun derde release “Earthless Pagan Spirit”, hoe denk je dat de plaat ontvangen zal gaan worden?
“Hoi! Geen idee, dat is altijd weer een verrassing, maar we gaan er vanuit dat de Soulburn fans deze nieuwe plaat zeker gaan waarderen. In elk geval zijn wijzelf er uitermate tevreden mee en uiteindelijk draait het daar ook om.”

Ik bespeur dat jullie steeds meer een zwart randje in jullie sound krijgen. Laat je de death metal roots achter je?
14316803_923193447786198_6930192139067389803_n“Dat klopt. Ons nieuwe album is een verdere evolutie van “The Suffocating Darkness” en Soulburn heeft nu het gestalte van wat Eric en ik in 1996 in gedachten hadden. Toen kwam het er nog niet 100% uit omdat onze debuutplaat, “Feeding On Angels”, nog erg veel van de oude Asphyx weg had alhoewel daar ook al de Bathory en Venom invloeden in terug waren te horen.

“The Suffocating Darkness” borduurde op ons oorspronkelijke idee verder en werd een stuk zwarter. Nu met de derde “Earthless Pagan Spirit”, zijn we daar waar we willen zijn. Gewoon volgens een natuurlijk verlopen proces en het oorspronkelijke idee in ons achterhoofd. Niks geforceerd maar omdat dit ons het beste past, zeker qua bezieling. Nu waren Venom en Bathory altijd al één van mijn absolute favorieten, en van Eric ook, dus dit is een natuurlijk gevoel waar we gestalte aan geven dmv Soulburn. We laten niet de death metal roots achter ons hoor. Maar het is nu alleen nóg een stuk duisterder geworden.”

Jullie hebben samengewerkt met Magnus Andersson om die typische vuige 80s/90s geluid aan de plaat te geven, hoe verliep die samenwerking.
“De samenwerking verliep perfect. Magnus is een ontzettend relaxte gast die ook gelijk snapte wat we bedoelden. Eric en ik zijn naar Zweden gevlogen om daar bij de mix te zijn, voor een paar dagen. Hij had al een neutrale mix klaar staan en toen we dat hoorden waren we er al voor 80%. We vragen hem dan ook zeker weer voor een volgende mix van Soulburn.”

Ik heb je leren kennen als een man van traditie en old school, hoe kijk je tegen de “sound” van de hedendaagse metalscene aan?
“Ik vind de sound van de huidige metalscene nogal kut. Dat is natuurlijk persoonlijk, maar ik kan echt niks meer met die volgestouwde over the top producties die bij standje 1 van je volumeknop al gelijk je speakers aan gort blazen. Dat is misschien even leuk bij de eerste luisterbeurt, maar mij persoonlijk gaat het al snel vervelen en ik zet die plaat dan ook nooit meer op.”

3803_photo“Ik heb me er met Grand Supreme Blood Court toen ook wel schuldig aan gemaakt trouwen, maar ik kan er de laatste jaren gewoon niet meer naar luisteren. Alles klinkt ook hetzelfde en die waardeloze thuisproducties vind ik al helemaal niet te pruimen. Alles kapot ge-edit en dan ook nog een muur willen neerzetten die live niet eens waar te maken is. Ik heb genoeg van dat soort albums gehoord en vind het totaal niks. Ikzelf ben nogal fan van producties zoals Darkthrone- “Ravishing Grimness” of hun laatste “Arctic Thunder”. Dit is ook precies wat we met ons nieuwe album wilden, een gewone huis tuin en keuken mix die ons goed weergeeft en als je het hard wil hebben dan moet je de volumeknop maar zelf opendraaien. Dan hoor je ook de dynamiek. Dit is ook iets wat Magnus perfect snapte.”

Je zit niet meer achter de drumkit bij Asphyx, wat is eigenlijk de keuze daarachter geweest?
“Mijn gezin. Het was gewoon niet meer te combineren met mijn werk en gezin. Mijn vrouw werkt in de zorg en heeft dus ook drukke weekenddiensten. Ik moest dan vaak gelijk na een show weg om dan in de ochtend voor 06:30 weer thuis te zijn. Soms moest ik dan gewoon ff 400km terug karren of een hele vroege vlucht pakken. Dat brak op en het werd steeds moeilijker om het thuis in te passen. Dus ben ik maar gewoon gekapt. Ik had dat trouwens al bij de reünie in 2007 aangegeven bij de jongens. Zo van “als het thuis niet meer gaat dan kap ik gelijk”. Dat moment kwam in 2013 en alhoewel de jongens dat absoluut niet leuk vonden begrepen ze het natuurlijk wel. Eind goed, al goed.”

Nu werk je wel al een tijdje weer samen met Eric Daniels. Hoe is het om na al die jaren weer productief te wezen met hem?
“Dat voelt zeer vertrouwd natuurlijk. We hebben vroeger met Asphyx enorm veel meegemaakt met elkaar, dus dan heb je al een enorme band. Buiten dat is hij mijn beste maat dus het is allemaal zo vertrouwd als je eigen moeder,zullen we maar zeggen.”

Ik heb al een paar optredens bespeurd hier en daar op het internet. Zijn jullie nog van plan om Europa weer eens te doorkruizen?
“We spelen volgend jaar in Denemarken op Heavy Agger Fest en hebben al diverse keren in Duitsland gespeeld.”

Ik weet dat je het debuut van bijvoorbeeld “Bullcreek” ook fantastisch vindt, welke bands heb je hoog in het vaandel staan en moeten wij zeker eens checken volgens jou?
“Hoe weet jij dat dan? Haha! Maar het klopt wel. Die trage stukken zijn echt geweldig ja. Je bedoelt nieuwe bands? Geen idee eigenlijk. De laatste die ik erg tof vond en vind bestaan al weer wat jaren dus dat is niet erg relevant. Ik denk dat ik Procreation zeker kan aanbevelen.”

Je bent één van de pioniers in Nederland qua extreme metal. Hoe kijk jij terug naar de beginjaren van je carrière?
13613677_877718082333735_9163483264193239926_o“Daar kijk ik zeker goed op terug. Bijna 27 jaar terug al…godver…de tijd vliegt! Destijds had je niet veel extreme metal bands in Nederland en zeker geen die doom/death speelden. De eerste echt extreme metal band in Nederland was zeker Thanatos. Dan had je bands als Inferno, Pestilence, Mysto Dysto(Mandator), Vulture en in 1987 richtte ik Asphyx op. Eerst was het een bende teringherrie, maar al gauw wist ik welke kant ik met Asphyx op wilde gaan. De eerste doom/death metal band die met iets officieels uitkwam was Sempiternal Deathreign met hun “Creepshow” demo uit 1988. Vlak erna kwamen wij met “Enter the Domain” uit eind ‘88/begin ’89. Ik weet nog dat we ook in 1989 een echte studio ingingen en daar “Crush the Cenotaph” opnamen. Dat was speciaal, vooral omdat het nieuw was en een grotere stap ook. Onze eerste buitenlandse show was ook in begin 1989(april geloof ik) in Laakdal België op de verjaardag van Wim Baelus. Later dat jaar traden we op in Stuttgart met Pungent Stench. Ook erg tof. Terugkijkend was het een erg toffe en onbezonnen tijd.”

Wat zou er volgens jou in de huidige metalscene eventueel moeten veranderen, of vind jij de scene zoals die nu is goed?
“Nou, ach, men moet maar zien, eigenlijk. Volg je eigen pad, dat doen wij ook.”

Soulburn komt nu dus met de derde plaat op de proppen. Wat gaan we nog meer vernemen van Soulburn in de nabije toekomst?
“Na deze plaat is ons contract met Century Media verlopen, dus we moeten eerst zien of we kunnen bijtekenen of niet, of dat we moeten verhuizen. Eerst deze plaat zijn uitwerking laten doen en wat toffe shows spelen.”

Bedankt voor je tijd , veel succes met de release en hopelijk tot snel bij een gig~!

Interview afgenomen door: Ronald van de Baan

Related posts

Interview with Nige and Sy from Onslaught

livereviewer

INTERVIEW WITH THOR FROM MORBID ANGEL

livereviewer

Interview with Chris Bradley, Andy Dawson and Kristian Bradley from Savage.

livereviewer
UA-17622028-3