INTERVIEW MET DENNIS “THE BEAST” HARTOG VAN SINISTER

Sinister 1 van Nederlandse beste bands op death metal gebied is weer terug met een nieuwe plaat. Met “The Carnage Ending”  heeft Sinister een ongelooflijk brute plaat uitgebracht.  Hoog tijd dus om Dennis ” The Beast” Hartog een paar vragen te stellen over dit meesterwerk van eigen bodem!

Hoi Dennis, hoe staat het leven nu zo vlak voor de release van The Carnage Ending?
Hoi Ronald. Het is een drukke tijd voor ons. Buiten het feit dat we zo veel mogelijk willen spelen om de CD te promoten, hebben we allemaal een vaste baan. Verder help ik Adrie wat bij het regelen van bandzaken, waar hij dit vroeger alleen moest doen en probeer ik mijn gitaarspel nog wat bij te schaven. Dus dat zorgt ervoor dat ik het redelijk druk heb. Maar omdat het allemaal leuke dingen zijn, is het natuurlijk helemaal geen probleem. Daarbij komt dat de reacties super zijn en dat motiveert natuurlijk enorm.

“The Carnage Ending” heeft tot nu toe alleen nog maar positieve reviews gehad. Wat verwacht je van hoe de fans zullen gaan reageren op deze plaat?
Mijn ervaring is dat de fans meestal eerlijker en meer vergevingsgezind zijn dan de meeste reviewers. Vaak hoor je de persoonlijke smaak van de reviewer toch door in het verslag, wat dan het cijfer benadeelt. Hoewel dat ons gelukkig nog niet overkomen is. De fans weten wat Sinister te bieden heeft, al is deze CD wel de hardste die Sinister ooit gemaakt heeft. Adrie weet natuurlijk ook wat er van Sinister verwacht wordt en heeft natuurlijk bijzonder goed opgelet of alles wat we doen Sinister-waardig is. Verder maken de Social Media van de huidige tijd het natuurlijk veel makkelijker om direct met fans en liefhebbers te praten. Uit die hoek hebben we ook alleen maar goede berichten gehad, dus ik ben zeer positief gestemd.

Ik heb het geluk gehad om  wat nummers te mogen beluisteren.
Hoe was het om deze dijk van een beuker op te nemen?
Eigenlijk heel makkelijk. De ervaring was super, maar het eigenlijke opname proces was heel makkelijk. We spelen natuurlijk allemaal al een tijdje op redelijk niveau mee en we beheersen onze instrumenten goed genoeg om alle nummers in een redelijke tijd op te nemen. Verder hadden we de nummers vaak geoefend om zo goed mogelijk voorbereid de studio in te duiken. Wij zijn geen voorstanders van ellenlang inprikken en nummers riff voor riff inspelen. We hebben eigenlijk alle nummers in een paar takes opgenomen en iedereen was ongeveer twee dagen bezig met zijn partijen. We zaten nog het langst op de producer te wachten, hahahaha.

Hoe verloopt het song writing proces bij Sinister?
Voor deze CD heeft Bastiaan alle nummers geschreven. Hij neemt ze thuis op en stuurt ze dan door naar iedereen. Als we ze thuis hebben geoefend, kunnen we dat nummer in de oefenruimte eigenlijk al meteen spelen. Daar gaan we dan aan de slag en arrangeren de nummers net zo lang totdat iedereen ze te gek vindt. Sommige nummers zijn aardig verbouwd zoals Blood Ecstacy en sommigen zijn nagenoeg hetzelfde gebleven (Unheavenly Domain). Dat het op dit album zo is gegaan heeft natuurlijk ook te maken gehad met het feit dat we ook  nog oude nummers uit moesten zoeken en oefenen en dat er ook nog covers uitgezocht moesten worden voor de extra CD bij het Digipack. Bij het volgende album, zal Bas uiteraard weer erg veel input leveren, want hij schrijft nu eenmaal supervette nummers, maar wil voor de rest ook wel meer bijdragen.

Heb je nog een persoonlijke favoriet op dit album staan ?
Dat is een moeilijke. Qua energie en hardheid vind ik Transylvania en The Carnage Ending erg goed. Die nummers gaan maar door en dat komt ook op de CD goed over, vind ik. Verder vind ik Blood Ecstasy, Crown of Thorns en Oath of Rebirth erg goed geworden, misschien wel mede omdat ik over de solo’s van de twee eerstgenoemde erg tevreden ben.

De sound op de nieuwe plaat is zeer bruut te noemen. En de kwaliteit van de mix ligt erg hoog. Wie heeft deze plaat afgemixt?
We zijn bij Jorg Uken van de Soundlodge studio geweest. De laatste Sinister CD’s zijn daar opgenomen en ook de Supreme Pain CD’s. Aad, Bas en Toep waren erg tevreden over zijn vorige prestaties, dus het was eigenlijk vanzelfsprekend dat we daar heen zouden gaan. Verder bied Jorg voor het bedrag wat hij vraagt, gewoon het beste wat er te krijgen is in Europa en heeft hij onze live sound perfect weten te vangen.

Kun je de lezers vertellen waarom ze deze plaat zeker een keer moeten luisteren ?
Omdat het een supervette CD geworden is natuurlijk. De hardste die Sinister ooit gemaakt heeft, zonder te ver van de oudere Sinister platen af te staan. Verder staan er verschillende typen nummers op. Transylvania en The Carnage Ending zijn echte beukers geworden, terwijl Blood Ecstasy, Crown of Thorns en My Casual Enemy heel veel tempo en riffwisselingen hebben. Dan staan er ook nog wat langzamere nummers op zoals Oath of Rebirth en Defamatory Content. Het is dan ook een heel gevarieerde CD geworden. Ik moet zeggen dat dit me nog nooit overkomen is, maar dat de CD mijn auto CD speler nog niet verlaten heeft sinds ik de final mix heb gekregen. Soms draai ik even wat anders, maar The Carnage Ending komt toch snel weer terug.

Sinister is natuurlijk een band met een flinke historie , hoe is het om nu deel uit te maken van die historie.
Super natuurlijk. De naam Sinister opent nu eenmaal deuren die voorheen voor mij gesloten bleven. Verder hebben we mijns inziens een ontzettend vette line-up bij elkaar, waarbij we alle vijf ook hele goede vrienden waren/zijn. Dat merk je dan ook als we op pad zijn, want we lachen ons helemaal de ziekte.

Aad is MR Sinister en nog enige oerlid van de band. Neemt hij nou ook de grote beslissingen, of is het echt een team effort?
Aad is en zal altijd Mister Sinister blijven en in bepaalde zaken nam en neemt hij nog steeds het voortouw. Hij heeft gewoon verschrikkelijk veel kennis van zaken en zo veel connecties. Zo heeft hij bijvoorbeeld voor het geweldige artwork en intro gezorgd. We wilden het intro weer laten klinken als op de allereerste Sinister platen en ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn. De nieuwe leden zijn echter allemaal van plan om deze line-up zo lang mogelijk te laten bestaan, zodat de term Mr. Sinister straks op ons allemaal van toepassing is. Verder is de nieuwe Sinister gewoon een democratische band, waarbij Aad natuurlijk wel goed oplet of het benodigde Sinister-niveau gehaald wordt.

Het lijkt er op dat oldschool death metal weer in opmars aan het komen is , kun jij daar ook iets van merken?
Eerlijk gezegd heb ik niet veel van het feit gemerkt dat het weg zou zijn geweest. Met Sinister gaat het in ieder geval supergoed, maar ik denk dat dat mede door de goede nieuwe CD en line-up komt.

The Carnage Ending heeft ook weer een voortreffelijk Art-work , wie is de kunstenaar achter deze mooie cover?
Mike Hrubovcak. Hij is buiten begenadigd artiest ook nog zanger van Monstrosity en Vile. Mike heeft de vorige 2 CD’s van Sinister ook van Artwork voorzien en zoals eerder gezegd, is Aad verantwoordelijk het ontwerp wat Mike uiteindelijk uit zijn potlood tovert, maar deze keer heeft zijn zichzelf overtroffen. We zijn dan ook meer dan tevreden met deze geniale prestatie van Mike.

Even een klein zijstapje, hoe staat het met Putrefied?
Jammer genoeg niet zo heel goed. Vlak voordat Toep en ik bij Sinister kwamen wilden we weer wat samen gaan doen. We hadden al een aantal keer samen geoefend en we hadden alle nummers alweer uitgezocht. Er stonden zelfs al wat optredens gepland. Maar toen deze plotseling afgezegd moesten worden en Toep en ik het aardig druk kregen met Sinister, zijn de plannen helaas in de hoek beland. Grappig detail is, dat ik het er laatst met Toep over had en dat wij eigenlijk altijd zin hebben om te spelen, dus wie weet komt Putrefied nog eens terug in de toekomst.

Duitsland heeft natuurlijk een enorme voorliefde voor het lompe beukwerk van Sinister, kan de band daar nog steevast op een enorme fanbase rekenen?
Ja, dat is echt te gek. Zelfs toen we bijvoorbeeld in de stromende regen naar Riedfest kwamen en we al dachten dat het een sombere avond zou worden, kwamen er op het moment suprême uit alle gaten en hoeken mensen stromen, zodat we toch nog voor een vol veld onze kunsten konden vertonen. Hahaha. Verder zijn de reacties uit Duitsland bijna altijd alleen maar lovend, al moet je daar soms zelf wel eens door heen kijken.

Is er nog iets wat jij en de band zouden willen bereiken in de nabije toekomst?
Wat we willen bereiken is dat we als band en als muzikant constant willen blijven groeien. Als je de huidige line-up vergelijkt met de zelfde line-up die vorig jaar op de Baroeg Open Air stond, dan is dat een wereld van verschil. Toen waren we nog maar twee maanden bij elkaar en nu klinken we als een goed geoliede machine. Ik denk ook dat het ongeveer een jaar duurt voordat elke band zo goed op elkaar ingespeeld is en dat er zich automatismen ontwikkelen. Verder is de CD natuurlijk een goede start voor de huidige line-up, maar de volgende moet nog beter worden. En neem maar van mij aan dat het eeuwige van bezetting wisselen van Sinister voorlopig geschiedenis is. We hebben alle vijf ontzettend veel zin om Sinister nog hoger op de Death Metal kaart te gaan zetten.

Waar kunnen we jullie binnenkort nog eens live aanschouwen?
Aanstaande vrijdag 5 Oktober spelen we op Kashfest in Oostburg, Zeeland, 20 Oktober op het Schlachtfest in Aurich, DE en van 23 tot 28 oktober doen we een kort tourtje in de Balkan. Op 3 november spelen we dan weer in Nederland in de Peppel in Zeist. Zoals je ziet zitten we overwegend in het buitenland, maar alle serieuze aanbiedingen kunnen naar ons boekingsbureau TMR Music Promotions. Op hun site http://www.tmr-music-promotions.com kun je trouwens ook alle optreden terugvinden.

Bedankt voor het interview, is er nog iets wat je onze lezers wilt melden?
Wij hopen jullie op de eerstvolgende gig te zien en we hopen dan ook dat jullie ons aanspreken en vertellen wat jullie van de performance vonden. Dank zij jullie kunnen wij deze shows doen en de CD’s opnemen zoals we dat willen, dus twijfel niet, want wij vinden het juist super om met jullie te kunnen praten.

Link: https://www.facebook.com/pages/Sinister-Official/255145351172432

Interviewer: Ronald van de Baan

 

Related posts

Win kaarten voor Sepultura en The Lucifer Principle in Gigant Apeldoorn UITSLAG

livereviewer

WIN TICKETS VOOR GUNS N ROSES IN AHOY ROTTERDAM 4 JUNI ! UITSLAG !!!

livereviewer

FREE FALL – official „Power & Volume“ music video online!

livereviewer
UA-17622028-3