Interview met Eric en Alwin van Grand Supreme Blood Court!

Death Metal is in opmars. Vooral de old school wint weer aan terrein. Sinds kort is er van eigen bodem ook een schitterende band bij: Grand Supreme Blood Court. Met deze band is er ook weer de terugkeer van Eric Daniels in de metalwereld. Met Bow Down For The Blood Court komen ze ook nog eens met een meer dan redelijke plaat op de proppen zetten. Genoeg redenen dus om op Zwolsch Zwaar Nieuwjaar een paar vragen te stellen aan het Axe duo  Eric en Alwin!

  

LR: Hoe gaat het ermee?
Alwin: Super, we hebben net onze plaat uit. We zijn er zeer tevreden mee. Vanavond wordt onze derde show. Het is allemaal nieuw en spannend, leuk en spontaan.

LR: Vanavond staan jullie in de Hedon, maar jullie heb dus ook onder meer al in de Effenaar gestaan. Hoe is dat bevallen?
Eric: Zeer goed. Voor ons was het echt een supershow. Goed gespeeld en goed strak voor een tweede show die we gedaan hebben. Het was een machtig mooie volle bak en dat voor Nederland. Niks anders dan volle lof. Bij deze nog bedankt aan de mensen die er waren voor de support en zo. Het was geweldig gewoon.

Alwin: We hebben die avond ook voor het eerst op onze SKG gitaren gespeeld. Henri van God Dethroned die heeft sinds een jaar zijn eigen gitaarmerk. Toen hij gestopt is met God Dethroned is hij zo’n beetje met gitaren begonnen. Hij heeft ons endorsed. Dus dat was voor ons ook nieuw. Normaal spelen we op Jackson. Voor ons was het de eerste show dat we beide op de SKG gitaren speelde.

LR: Dat is natuurlijk wel even wennen?
Alwin: Natuurlijk, maar het is erg goed bevallen.

Eric: Het was erg gaaf! Goed geluid. Gave Sound Onze gitaarsound kwam echt goed fel erdoor heen.
Alwin. Daar gaan we vanavond weer voor!

Met Asphyx ben je destijds begonnen samen met Bob en waren jullie toch wel een soort van pioniers van de Neder death doom. Hoe heb je die periode destijds ervaren?
Eric: Laat ik vooropstellen, Bob heeft Asphyx opgericht in 87 ik ben er in 89 bijgekomen. In feite hebben wij het met zijn tweeën verder uitgebouwd tot de Asphyx die momenteel zegeviert. Laat ik het zo zeggen. En hoe ik het ervaren heb? Waanzinnig natuurlijk! Nu nog steeds ondanks dat ik er niet meer in speel. Voor mij blijft Asphyx altijd mijn enorme respect houden. Ik heb er geen moeite mee. Er wordt voortgezet wat de bedoeling was. Ik ben alleen maar trots op hoe ze het doen en de shows die ze allemaal doen. Ik ervaar het als destijds super, maar ik ervaar het nu ook super.

LR: Asphyx blijft uiteraard een strakke band en ik denk dat dat ook één van de redenen is dat jullie gekozen hebben voor Grand Supreme Blood Court in plaats van joinen bij Asphyx?
Eric: Nee, dit is gewoon zo ontstaan. Ik ben er 9 jaar uit geweest. In 2007 begon Asphyx weer te spelen en ik was er gewoon nog niet klaar voor. Asphyx is toen doorgegaan. Ik heb andere dingen gehad. Toen kreeg ik toch weer het gevoel dat het begon te borrelen. En eigenlijk vanaf dat moment tot nu is Blood Court daar het resultaat van. Met deze jongens doe ik het ook gewoon het liefst, muziek mee maken. Dan wordt er wel eens gezegd van je had met die en die kunnen spelen. Maar ik kan alleen met deze jongens, daar voel ik me mee op mijn gemak. Dat hoor je ook terug op de plaat. Iedereen heeft het gewoon verschrikkelijk naar zijn zin. En dat is dan ook onze kracht, dat hoor je terug.

LR: Blood Court wordt ook veel te snel vergeleken met Asphyx. Ik vind toch dat het een behoorlijke eigen sound heeft gecreëerd.
Alwin: Heel veel mensen hebben gewoon oogkleppen op. Als je gewoon echt goed luistert en de moeite neemt dan hoor je echt wel het verschil. Tuurlijk is er een overlappend gebied. Eric doet gewoon de oude Asphyx gitaren, dat is zijn stijl. Ik draag bij met mijn gitaarwerk. De nummers die ik geschreven heb zijn net iets anders. Ik denk dat heel veel mensen Martin horen, en Martin is heel kenmerkend. Er zijn ook heel veel mensen die vinden dat Hail of Bullets op Asphyx lijkt. Sorry, maar hoe dom kun je dan wezen. Alleen door de zang?

LR: Daar lijkt het dan helaas wel op dat men alleen daar naar kijkt.
Eric: Inderdaad ik ben blij dat je het zo zegt. Het is zo dat als je de poppetjes wegdenkt, de namen van de poppetjes wegdenkt en je gaat puur op de muziek af… daar zitten gewoon   verschillen in.
Alwin: Stel we hadden een zanger bijvoorbeeld Matti van Dismember, dan hadden we hier in Nederland niks hierover gehoord. Het is puur de zang die dit veroorzaakt.

LR: Ik vind jullie meer richting brutal gaan dan doom
Alwin: Ja, en waar we echt door geïnspireerd zijn is bijvoorbeeld oude Master, oude Slaughter. We hebben heel veel harmonieën. Asphyx heeft op geen enkele plaat echte harmonieën.

LR: Ik vind ook dat Dan Swano echt de sound goed heeft weten neer te zetten.
Eric: Wat hij heeft gedaan met GSBC is geweldig. Wat Alwin en ik samen hebben gedaan met twee gitaren, de SAW sound neerzetten. Het voelt ook echt als één team die daar bezig is. En dan is daar niemand die daar tussen kan. Het is een bepaalde samensmelting, dat wou ik even benadrukken. Alwin is helemaal gek van de Zweedse metal en ik ben dat van de Amerikaanse. Wij vullen dat bij elkaar in. Dat hoor je ook op de plaat goed terug.
Alwin: Het is old school deathmetal, tuurlijk hoor je invloeden van Asphyx, maar je hoort ook Obituary en invloeden van Bolt Thrower en noem maar op. Het is niks vernieuwends. Het is nooit onze bedoeling geweest om te vernieuwen.

LR: Het idee was dus eigenlijk van we willen gewoon een old school death metal plaat maken?
Alwin: Het is een periode uit ons leven, begin jaren 90, die heel belangrijk voor ons was. Om dat nu zo weer te spelen anno 2012 is gewoon super.
Eric: Het feit is dat we dat ook bij het componeren van de riffs ook nooit hebben gedacht van oh dat lijkt daar op en oh dit lijkt daar op. Het is gewoon allemaal puur vanuit gevoel. Puur vanuit de ziel.

LR: Zoals muziek gemaakt moet worden.

Eric: Precies
Alwin: Alles is al eens een keer gedaan. Nou en!

LR: Alles lijkt op elkaar is eigenlijk ook een goedkope manier van beoordelen.
Alwin: Ik las ook ergens een opmerking van iemand, die had het over van: Martin in drie bands is dat niet een overkill?  Als je nu kijkt naar alle andere bands die een lage grunt hebben, zijn er honderden van. Daar zou je dan toch hetzelfde van kunnen zeggen. Mensen moeten niet gaan vergelijken maar mensen moeten gewoon denken. Is een plaat goed, is een plaat leuk. Zo niet dan koop je hem niet.

Eric: Deze is plaat is gewoon de volle 100 % procent met hart en ziel gemaakt door muzikanten die deze stijl graag spelen, die het ook begrijpen. En ook naar de jonge generatie toe!Van, dat we willen zeggen met een uitdaging: Kom op met die bands van die midtempo slow. Kom eens op met die loodzware tank, deathmetal in plaats van dat eindeloze getimmer.

LR: Ik heb het idee dat deze stijl ook weer in opmars is en mensen blij moeten zijn met een nieuwe band in deze stijl!
Alwin: Als je ook gewoon kijkt naar de laatste jaren, ook hier in Nederland, weer bands als Entrapment, Nailgun Massacre en Bodyfarm. Dat zijn toch allemaal bands die de oude sfeer terughalen. De mensen hebben een beetje genoeg van dat technische. Doe mij maar gewoon een goede riff en speel die maar 8 keer!

Eric: Precies. Als een riff goed is dan zij we er ook van om die langer te spelen. Ik zeg altijd maar zo, je kunt beter een riff 8 keer spelen dan een riff twee keer, of 4 riffs in 8 keer die niet blijven hangen. En dat wordt er weer gezegd: “Ja maar dat is weer zo simpele sound“.  En ACDC dan, hoe simpel wil je het hebben? De magic zit er wel in.

LR: waarom iets nieuws uitvinden als het oude werkt!
Eric: Precies en het is net zoals Alwin zegt allemaal niet vernieuwend. Daar hoef je ook allemaal niet naar te zoeken. Is ook allemaal niet nodig. Het is een cirkel. Een cirkel die haast helemaal gesloten is. Het is de manier hoe je ermee omgaat en hoe je de muziek vind.

Alwin: Wat denk ik een hele grote kracht is van Blood Court is dat we gewoon doen wat we willen. We maken ons niet druk om van: hey lijkt dit op Asphyx of is dit te simpel. Nee, we staan in de oefenruimte en we schrijven wat riffs en wat tof klinkt houden we. Klaar! Hoe en wat de wereld ook denkt. Ik denk dat het album daarom ook zo spontaan klinkt. Ik heb in een aantal reviews gelezen, dat de mensen horen dat het zo spontaan is. We zijn ook voor onszelf  begonnen. Voor de gein. We hadden niet het idee om iets te releasen. Maar al componerende en spelende hebben we wat opgestuurd en de interesse bleek enorm. Toen hebben we besloten toch wat op te nemen. Al maken we er 50 man blij mee.

LR: Heel veel mensen hebben ook het idee dat GSBC een side project is, maar het lijkt me toch echt een volwaardige band.
Alwin: Oorspronkelijk was het laten we een projectje doen. Maar het is inmiddels echt een band geworden.

Eric: The Company of the Undertakers was eigenlijk een projectje met mij, Theo, Bob en Martin. Dat is blijven liggen door verplichtingen elders. We zijn toen omgeslagen naar Blood Court. En vanaf het begin is het eigenlijk al als band. Ik heb het er met Bob over gehad en Bob zei ook van dit is gewoon een band klaar! Er is inderdaad wel eens een misverstand over dat het als een band gezien wordt.

Alwin: Inmiddels worden er al veel interviews gedaan enhebben we het duidelijk kunnen maken. We hebben ook getekend voor meerdere platen. We spelen ook live. Er komen een paar mooie festivals aan. We staan onder meer op Party San en Summerbreeze.

LR: Het gaat dus een brute zomer worden!
Alwin: Ja het wordt een gezellige zomer.
Eric: Ik ben er gewoon erg blij mee. Het voelt zo verdomde goed. Het is zo fijn om te doen. Het is gewoon een brok plezier!
Alwin: We zijn ook niet een band die bruut kijkt, maar een band die bruut speelt. We lachen, we kijken elkaar aan. We hebben er gewoon lol in.

LR: Het is niet zoals bij sommige black metal bands waar het om het image draait?
Eric:Nee nee we zijn gewone normale down to earth mensen gewoon normaal zoals death metal ook bedoeld is.  Geen kapsones geen gedoe.
Alwin: Lol maken en een beetje met de fans, nou ja de mensen die je kent een biertje drinken

LR: Precies! Zoals het hoort gewoon een goede tijd hebben!
Eric: Dat is de bedoeling!

LR: Dan hoop ik dat het een mooie gezellige zomer mag worden met jullie!
Eric: We zijn gewoon Blood Court, en down to earth. We zijn gewoon een paar aardige gasten  bij elkaar!

LR: Je executeert alleen op de CD 😉
Eric: Ja dat we van bruut houden en ook meningen die ver gaan maar binnen proporties, oké dat mag duidelijk zijn. Maar goed kom op het is ook geen muziek voor softies. Laten we eerlijk zijn!

Alwin:  Take it or leave it!

Eric: Lust je het niet. Laat het dan staan.
Alwin: Als je van technische death metal houdt dan moet je vooral niet bij ons wezen dan valt het je namelijk nogal rauw op je dak.

LR: Ik hoop dat het allemaal zo mooi blijft lopen als het nu gaat! Ik denk van wel
Alwin: Dank je.

LR: Het is fijn om te horen dat er voor meerdere platen zijn getekend.
Eric: Ja er is voor drie platen getekend. Voor de tweede zijn al spinsels bezig.

LR: Dat lijkt me een mooi einde voor het interview en hebben de fans wat om naar uit te kijken.
Bedankt

Eric:Graag gedaan.
Alwin: Bedankt voor het interview.

Link: https://www.facebook.com/grandsupremebloodcourt

Interviewer Ronald van de Baan

Related posts

Interview with Alexa Vetere

livereviewer

Interview met Frost van Satyricon

livereviewer

Interview with Patrick Mameli from Pestilence

livereviewer
UA-17622028-3