INTERVIEW MET FLOOR JANSEN ( REVAMP – NIGHTWISH)

INTERVIEW MET FLOOR JANSEN (REVAMP -NIGHTWISH)

Bij het beluisteren van het nieuwe album van Revamp, was ik verbaasd en aangenaam verrast met hetgeen mijn trommelvliezen aanhoorden. Toen ik het aanbod kreeg om Floor met wat vragen te bestoken over de telefoon heb ik het album in loop laten afspelen op het kantoor. Tijdens die talrijke luisterbeurten schoten me enkele vragen te binnen. Ik kreeg op de valreep nog een interviewslot in de namiddag. Toen ik ‘s morgens op het werk hoorde dat er uitgerekend die dag op mijn computer een software-update diende te gebeuren vreesde ik dat ik helse toeren zou moeten uithalen om alles in goede banen te leiden. Maar enkele seconden voor ik op mijn werk opgebeld werd verlieten de updaters mijn kantoor! Toen de telefoon rinkelde scharrelde ik vlug mijn notities bij elkaar en vuurde dan maar de eerste vraag af op Floor.

 

Okidoki, alles okay Floor?
Ja hoor, niets aan de hand.

Laten we starten met de hoes van de nieuwe plaat! Ik zie een knipoogje naar het debuut, maar wat vooral in het oog springt zijn de twee verschillende zijden van de kaart. De donkere zijde van Floor tegenover de lieve Floor. Was dit de bedoeling en kwam de ontwerper daar mee aandraven?
Dat was inderdaad de bedoeling en een idee van mijzelf. Maar heel fijn uitgevoerd door de ontwerper. Ik wilde inderdaad de witte achterkant en het gebruik van mijn eigen gelaat terug laten komen. Alles rond één krachtige kernkleur en iets met mijzelf. Ik ben wel de zangeres en het gezicht van de band, maar het zijn wel de ingrediënten van de muziek die ik wilde visualiseren. De lieve kant is meer het symfonische en meer melodieuze van de muziek en de enge, nare kant verwijst naar de agressievere en rauwere aspecten van de muziek

Net als op het debuut heb je opnieuw een nummer uit drie delen en die volgen niet op elkaar! Was dit opzettelijk?
Ja, ze hebben met elkaar te maken vanuit het oogpunt van de tekst, maar muzikaal niet persé. Wij vinden het belangrijk dat het muzikaal mooi overloopt in elkaar en het album een goede variatie geeft. Het zijn de teksten die de nummers met elkaar verbinden.

Dus eigenlijk past het zo beter in het total concept en de verhaallijn?
Nou, niet zozeer voor het verhaal, maar puur voor de muziek. Als je het van begin naar achteren luistert moet het prettig in elkaar overlopen en variëren.

In de bijgevoegde bio bij de download maak je gewag van de ziekte die je hebt doorgemaakt. Kan je daar iets over kwijt of beschouw je dat eerder als puur privé?
Nee, dat is niet privé! Ik heb dat ook niet voor mij gehouden. Ik heb een burn-out gehad.

Ikzelf heb ook een depressie achter de rug met medische redenen als oorsprong. Mijn ervaring was dat je erin valt zonder dat je het eigenlijk beseft. Had jij ook die indruk?
Ja, het is een heel langzaam proces, maar het is niet hetzelfde als een burn-out hoor een depressie! Maar het is inderdaad een heel geleidelijk proces en op een dag besef je dat het gewoon niet meer gaat. Maar dat heeft zo lang geduurd. Tegen die tijd was ik al zo moe, was ik al zo ver en vandaar ook dat het zo lang duurde voor er een nieuwe Revamp CD lag.

Je hebt het overwonnen en dat is het belangrijkste. Ja,toch?
Ja, das waar en ik heb er van geleerd. Het mooie is dat ik er een hoop inspiratie aan overgehouden heb. Maar ik kan het niemand echt aanraden hoor, een burn-out! Het was zoals het was. Ik heb mijn lesje wel geleerd en vandaag gaat het hartstikke goed en het moet ook want tegenwoordig heb ik een actief bestaan met Nightwish.

Nu over naar de nieuwe plaat. Ik vind dat die meer straight forward en meer ‘in your face’ knalt. Ik vind dat de connectie met After Forever wat dunner geworden is en je meer je eigen stijl gevonden hebt.
Ja, dat was ook eigenlijk de bedoeling. Vanaf het begin af aan was het de bedoeling om Revamp een eigen sound en een eigen smoel zou krijgen. Maar zo iets moet groeien en de eerste plaat is niet geschreven met de band en deze wel. Vooral gitarist Jord en toetsenist Ruben en ik hebben daar het meest aan gewerkt. Joost van den Broek hebben we erbij gevraagd om het schrijfproces in goede banen te leiden.

Er waren al ideeën van de songs voor dat Joost er bij kwam. Er waren ook wat ideeën van de andere bandleden, dat moet ook gezegd worden. Maar het zijn vooral Jord en Ruben die het album samen met mij gemaakt hebben. Waar ik op het debuut nog wel wat instrumentale stukken heb aangeleverd , heb ik op dit album alleen de zanglijnen en de teksten gedaan. Hier hoor je het werk van Ruben en Jord en ook wat ideeën van Arjan Rijnen, de andere gitarist. Ik bedoel uiteindelijk speelt ieder zijn eigen instrument en dat maakt dat het klinkt zoals het klinkt en dat is het gave ervan. Als Mattias gaat spelen wordt het ook zijn partijen en klinkt het zoals hij het speelt en niemand anders. Dit alles maakt dat deze plaat uiteindelijk meer klinkt als Revamp en het eerder een bandalbum is.

Op stemgebied gebeurt er ook veel op het album. Je zingt melodieus, je schiet soms de hoogte in en de operafacetten komen ook aan bod. Maar de rauwere growls zijn die opnieuw van George Oosthoek?
Nee, dat ben ik! Behalve op “Misery’s No Crime” daar hoor je Mark van Epica, maar de rest van het album, ben ik ja! Ja, we hebben goed gelachen in de studio want ik heb dit voorheen nooit gekund!

Dat is toch een techniek die je moet aanleren, lijkt me?
Ja, zeker weten. Ik had het knopje voorheen totaal niet gevonden. Alles wat met rauwer zingen te maken had kon ik niet. Daar ben ik mee gaan knutselen en uiteindelijk kan ik nu schreeuwen en brullen wat ik wil en dat is leuk … (lacht).

Op het nummer “Neurasthenia” hoor ik een mannenstem. Van wie is die krachtige strot?
Dat is Devin Townsend.

Ah, de crazy man!
Ja, daarom vond ik het nummer wel geschikt voor hem …(lacht).

Wel, als je de man live aan het werk hebt gezien, snap je waarom ik zeg crazy. De man is kampioen in het bekken trekken.
Het is nogal een karakter, ja!

Bij het luisteren naar het album viel me ook de variatie in de nummers en tussen de nummers onderling op. Ik las in de bio dat je ook een beetje refereert naar de albumtitel “Wild Card”. Hier vertaalt als het onverwachte, iets wat je wil naar voor brengen.
Precies, ja! Er zit een lijn in het album maar tegelijkertijd gebeurt er heel veel. Het is heel gevarieerd. Ik hoop dat mensen die er naar luisteren zoiets hebben van: “Jeetje, er zitten gave melodieën in en wat gebeurt er veel. Maar dat ze na tien of twintig keer luisteren nog steeds zeggen dat of dit was me nog niet eerder opgevallen. Het is een beetje met laagjes allemaal en een onvoorstelbare, onvoorziene factor en dat is eigenlijk wat er muzikaal gebeurd. Als je het ene nummer gehoord hebt, heb je geen idee wat het volgende allemaal zal brengen.

Ik hou van variatie op een album, bij mij verhoogd dat de drang om verder te luisteren!
Ja, ikzelf hou ook van variatie! Dertien in een dozijn dingen zijn ruimschoots gedaan. We wilden met dit album een wat modernere variant maken, met een modernere sound en ook meer gitaar georiënteerd. Volgens mij is dat wel gelukt!

Ja dat vind ik ook en er zitten soms ook wat progmetal invloeden in verweven. Op sommige nummers hoor ik een riff dat afkomstig lijkt van albums die Dream Theater een dikke tien jaar geleden maakte.
Ja, er zitten nogal gekke rifjes en tempowisselingen in.

Ja, het volgende item moeten we wel aansnijden! Hier kunnen we niet omheen! Je plotse inlijving bij Nightwish. Als ik de situatie goed gevolgd heb was dat in het begin maar tijdelijk?
Ja, het is nog steeds zo! Het was voorzien voor de wereldtour en de zomerfestivals. De tour hebben we nu gehad, hé! In Noord-Amerika ben ik ingestapt en vervolgens heb ik Engeland, Finland, Zuid-Amerika, Australië en Japan gedaan. Nu zijn we aan de zomerfestivals begonnen en er staan er nog 4 of 5 op het programma tot en met augustus. Dan stopt de band een half jaar en dan gaan ze ook een beslissing maken hoe alles er uit komt te zien. De vervanging was geweldig en ik zou het hartstikke leuk vinden om te blijven, maar dat weten we volgend jaar pas!

Ik kijk alvast uit naar je komst met Nightwish op het Alcatraz Metal Festival in België op 10 augustus!
Ja, want Nightwish heeft verder geen enkele show in Nederland of België en ook niet in Frankrijk. Ik kan me voorstellen dat de ticketverkoop wel aardig loopt nu! Als ik zie wat Nightwish voor volk trekt, dat is ongelooflijk!

En nu het festival in de open lucht is kan de band alle attributen gebruiken die het in huis heeft!
Ja, we hebben een fantastische vuurwerkshow met Nightwish!

Je gaat ook toeren met Revamp heb ik al gezien op de website!
Ja, we zijn special guest bij de Kamelot toer en we spelen ook als headliner op het Metal Female Voices Fest. Dat is echt een fenomeen binnen het wereldje en ze hebben een enorme naam en reputatie!

Als AOR-fan en mede doordat ik verzot ben op variatie trekt de ballade “Distorted Lullabies” mij enorm aan. Jullie gebruiken ook strijkers en orkestratie in het nummer. Is dat cello wat ik hoor?
Om eerlijk te zijn weet ik dat niet goed! Van dit album weet ik niet alles tot in de puntjes, aangezien ik bij de opnames niet fysiek aanwezig was. Ik was in Zuid-Amerika en Australië met Nightwish en kon daar jammer genoeg niet bij zijn.

Wil je tot slot zelf nog iets toevoegen aan deze bevraging, Floor?
Wat ik kwijt wilde heb ik in de teksten kunnen verwerken. Ik hoop dat de mensen die het lezen er ook hun interpretatie van die burn-out kunnen uithalen!

Dat ze het zelf kunnen ontcijferen, dus?
Ja, dat het toepasselijk is op hun situatie. Of dat ze een betere kijk hebben wat een burn-out met zich meebrengt. Ik hoop dat ik het zodanig heb kunnen opschrijven dat ze zich kunnen identificeren met wat ik geschreven heb. Het is wel relevant, maar het kan zijn dat jij er iets anders uithaalt en er bij een ander persoon nog iets anders naar boven komt. Dat vind ik ook een uitdaging om iets zodanig neer te pennen dat verschillende mensen er verschillende zaken uithalen.

Je kan het dus omschrijven als een algemeen verhaal waar elkeen zijn eigen stuk kan uithalen?
Ja, het is wel vanuit mijn hart geschreven en is heel direct. Het is trouwens het meest directe werk wat ik ooit geschreven heb. Maar ik hoop dat dat juist overeind blijft! Dat is altijd mooi geweest als mensen me in het verleden vertelden dat het hen raakte of ze er zich konden met identificeren.

Mijn vragen zijn allemaal beantwoord, Floor! Ik hoop dat het voor jou ook even leuk en interessant was als voor mij?
Ja zeker! Ik vind het heel leuk om te horen hoe het album beleefd wordt en ik kan horen dat je er behoorlijk naar geluisterd hebt!

Ja, dat kan je wel zeggen! Op mijn kantoor heeft het af en toe redelijk gedonderd!
Ah, das fantastisch! Kei leuk! Ik bedank je hartelijk alvast voor het verspreiden van het woord van Revamp in België en Nederland en misschien dat we elkaar nog eens kort ontmoeten in België!

Dat zou leuk zijn!
Ja, je weet maar nooit! Dan wens ik je nog een fijne dag en bedank je nogmaals voor dit goede gesprek!

Dank je wel, Floor en voor jou ook nog een fijne dag!

Visit :www.revampmusic.com

Interview done by Rik Bauters

Related posts

CIRCUS MAXIMUS – NINE – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

livereviewer

AGNOSTIC FRONT: Track by track commentary upcoming album “The American Dream Died”

LiveReviewer

Druk en warm Dokk’em Open Air zeer geslaagd!!

LiveReviewer
UA-17622028-3