Interview met Jonny Petterson (o.a. Wombbath, Just Before Dawn)

Interview met Jonny Petterson( Wombbath, Just Before Dawn).

Onlangs heb ik Just Before Dawn zien optreden op PitFest en daar liep ik Jonny Pettersson tegen het lijf. Van het één kwam het ander en ik heb een interview met hem kunnen regelen. Nu is Jonny Pettersson een bezige bij die heel veel doet in de metalwereld. Natuurlijk hebben we gesproken over Just Before Dawn en PitFest. Maar ook Wombbath, waar op 1 juni een nieuw album van uit komt, kwam ter sprake. Lees hier het relaas over muziek, toeren en brommers!

Hallo meneer Pettersson, hoe gaat het?
“Niet slecht. Ik zit een beetje te genieten van het zomerweer met wat koud bier en muziek na het werk.”

Je bent net op tour geweest met Just Before Dawn, hoe is dat verlopen?
“Het ging heel goed, de ontvangst van de fans was behoorlijk overweldigend, wat altijd gaaf is. Ik ben een grote muziekfan, dus om op het podium te staan ​​en alle blije gezichten in het publiek te zien, is een verbazingwekkend iets. We hebben nu een korte pauze, maar in juni begint het allemaal weer met een paar zomerse shows gevolgd door een paar meer aan het einde van de zomer.”

Ik zag je bij PitFest in Nederland. Je deed een geweldige show met Just Before Dawn en iedereen was het er unaniem over eens dat dit een van de beste shows op dat festival was. Je was er vanaf het begin (dag 1) en had de show op dag 2. Hoe heb je dat festival ervaren en ben je vaak in de gelegenheid om festivals op deze manier bij te wonen?
“Ik heb echt genoten van die show! We houden ervan om live te spelen en geven dan 100%, dus om te horen dat het werd gewaardeerd door de aanwezige mensen is best goed. Ik denk dat Pitfest een van de beste festivals is waar ik heb gespeeld. Het is niet te groot of te klein, de mensen die het festival runnen zorgden ervoor dat alle bands een geweldige tijd hadden. We proberen altijd om ervoor te zorgen dat we het hele festival kunnen bijwonen wanneer we spelen. Als muziekliefhebber is dit een geweldige kans om andere bands te zien en te feesten met oude vrienden die je bijna alleen onderweg tegenkomt.”

Hoe zijn de kritieken op de nieuwe Just Before Dawn plaat?
“Het is goed ontvangen in de metalpers over de hele wereld. Ik denk dat we de spijker op z’n kop hebben geslagen met dit album. Het is altijd moeilijk om te zeggen hoe mensen op je muziek zullen reageren, maar we hadden het gevoel dat we iets heel gaafs hadden gedaan toen we aan het album werkten.”

Hoe is je relatie met het label Raw Skull Rekordz? De baas is een echte slavendrijver of niet (ik weet dat hij dat niet is, Rai is zo’n geweldige kerel, maar een grap eens in de zoveel tijd …)?
“Ah ja, hij zwaait met de zweep! Hahaha, nee Raw Skull is een geweldig label dat ons uitstekende ondersteuning biedt, en wordt gedreven om voor de bands te werken en het beste te doen voor de bands.”

En nu iets compleet anders. Nou, ik denk het niet echt, je bent bij zoveel bands betrokken, dus een interview over slechts één band is nogal vreemd. Op 1 juni komt het album “The Great Desolation” van Wombbath uit. Ik was een van de weinigen die het geluk hadden om dit geweldige album te kunnen beluisteren. Naar mijn mening is het een van de beste OSDM albums van de afgelopen jaren. Hoe zijn de opnames verlopen?
“Dank je! Het opnemen van het album verliep redelijk goed. We hebben alles opgenomen in mijn studio, Studio Unbound, behalve de drums. Die werden opgenomen in Wing Studios met Sverker Widgren, die ook het album mixte en masterde. Door onvoorziene krachten belandden we op een hobbelige weg waardoor het maken van het album ietwat vertraagd werd, maar we zijn er uiteindelijk wel, en ik ben meer dan blij met het resultaat.”
 

Ben je van plan te toeren ter promotie van de nieuwe Wombbath?
“We spelen op Eradication Fest in Wales, gevolgd door Gamrocken in Zweden, en een show in Turkije aan het einde van het jaar, maar verder hebben we niet veel shows in 2018. We proberen zoveel mogelijk festivals te spelen in 2019. In 2018 vieren we ook dat het 25 jaar geleden is dat we “Internal Caustic Torments” uitbrachten en omdat we dit jaar niet veel shows doen, is het plan om een ​​paar hele speciale nummers van dat album te spelen.”

Samen met Ralf Hauber van Revel in Flesh heb je Heads For The Dead opgericht. Via Transcending Obscurity brengen jullie daarmee een album uit. Ik heb alleen ‘Serpents Curse’ gehoord op het compilatiealbum van het label. Is de rest van het album in dezelfde stijl?
De rode draad op het hele album is oude horrorfilms. Het gevoel van oude horrormuziek, zoals je hoort op het intro van “Serpents Curse”, dat gevoel hoor je terug op elk nummer. Het is een goede mix tussen snel en langzaam, waarbij sommige nummers in de richting van Terrorizer en Repulsion gaan, terwijl andere nummers slowburners zijn, een beetje richting Autopsy en Incantation. Ik denk dat er een paar verrassingen zijn voor de luisteraars.”

En je liet Mark Riddick het artwork maken. Het zal een OSDM-meesterwerk zijn, denk ik?
“Mark maakte het artwork voor de demo ‘Serpents Curse’, maar op het eigenlijke album is het Branca Studio die het artwork en de lay-out maakt. Ik hou echt van wat beide kunstenaars doen en het is een eer om met hen samen te werken. Mark is verantwoordelijk voor het logo. Ik hoop op een OSDM-meesterwerk, maar je weet maar nooit, haha.”

En via Transcending Obscurity heb je ook Ursinne en Henry Kane uitgebracht. Wat is de status van die twee bands / projecten?
“Henry Kane heeft later dit jaar een nieuw album uitgebracht met de titel “Age of the Idiot”. Het zal op vele manieren een grote stap voorwaarts zijn. De productie is niet zo schurend, maar nog steeds behoorlijk koud en bruut, en er is veel meer d-beat op dit album. Er zijn echter nog steeds momenten van pure Grindcore-vuiligheid. Met Ursinne heb ik een demo geschreven voor het volgende album, maar omdat Dave, Sonia en ik bezig zijn met onze andere bands, is het in de wacht gezet. Aan het einde van het jaar gaan we echter verder met het nieuwe album. Verwacht totale Motörhead en Venom aanbidding, allemaal gedrapeerd in een Zweedse Old School Death Metal productie.”

Over al die bands gesproken, ik neem aan dat je veel live veel speelt en toert, met alle bands waarmee je samenwerkt. Wat een druk leven moet je hebben. Repeteren, opnemen en toeren. En dan natuurlijk je ‘normale’ leven, niet metal gerelateerd. Hoe ziet je dagelijkse leven eruit?
“Mijn leven draait min of meer om muziek op de een of andere manier. Ik rijd ongeveer een uur naar mijn werk, ik neem de tijd om dingen te bekijken waar ik aan werk of om te oefenen. Ik werk in de IT branche, tijdens de lunchpauze probeer ik zoveel mogelijk muziek te luisteren om de pijn van de radiomuziek die op kantoor wordt gespeeld te doorbreken. Na het werk probeer ik minstens een uur in mijn studio door te brengen, of ik werk aan mijn eigen bands, of ik ben aan het werken aan mixen voor andere bands. Ik heb het geluk dat ik mezelf zo kan uitdrukken in muziek. Het is mijn grootste passie, dus om mijn leven eraan te wijden is best cool!”

En nu zeker iets heel anders! Ik hoorde dat je blauwe scooter was gestolen (wat een klootzakken!). Gelukkig hoorde ik dat de scooter teruggevonden is. Is ‘ie nog een beetje heel?
“Ik kreeg hem inderdaad terug, maar de idioot die hem stal had alle verf er af gestript en sloopte de buitenspiegels en de spatborden. Ook was de uitlaat geruild voor zo’n sportuitlaat zodat de scooter sneller zou gaan, maar het waren een stel idioten want de carburateur had men niet aangepast om te functioneren met de verhoogde luchtstroom. Dus in plaats van sneller, reed dat ding opeens als een bak stront en dat geluid, zo verdomd hard! Gelukkig kost een nieuwe uitlaat niet te veel. Dus ik kan het in ieder geval weer oké krijgen. Maar het frustreert me nog steeds enorm.”

En een voor de hand liggende vraag, komt je baard niet vast te zitten in de scooter tijdens het rijden?
“Haha, nog niet. Ik bouw en rijd old school choppers sinds 2003 en werk met snel draaiende machines zoals haakse slijpmachines, maar ook met fietsen met veel bewegende delen. Het is een automatisme geworden om mijn baard onder mijn shirt te stoppen voordat ik met iets dergelijks bezig ga. Dus nu maar duimen dat ik nooit vast kom te zitten, dat zou flink balen zijn!”

Na dit spervuur van vragen is het wel welletjes geweest. Dankjewel voor je tijd en, zoals altijd, is het nu tijd van de beroemde laatste woorden…..
“Bedankt voor dit geweldige interview! En ik eindig de interviews altijd met “Keep supporting the extreme metal underground scene!”

Interview: Frank Joustra

Related posts

Interview with Chris Bradley, Andy Dawson and Kristian Bradley from Savage.

livereviewer

Interview with Arttu Malkki from AEON

livereviewer

Interview met Wim en Erik van Inquisitor

livereviewer
UA-17622028-3