Interview met Maurice Swinkels (Legion of the Damned)

Interview met Maurice Swinkels (Legion of the Damned).

Naar aanloop van de release van het zevende studio-album van Legion of the Damned genaamd “Slaves of the Shadow Realm”(release 04-01-2019) hadden we een interview met frontman Maurice Swinkels.
 

Hoi Maurice, hoe is het? Het is op een dag na precies vijf jaar geleden na de release van “Ravenous Plague” dat jullie met het nieuwe album “Slaves of the Shadow Realm” komen. Nu is vijf jaar redelijk lang, maar nu weet ik dat jij ook je eigen videoproductiebedrijf Younique Films hebt, hoe verdeel je je tijd tussen het maken van muziek en het maken van films?
De reden van uitstel heeft niets te maken met de drukte bij mijn werk of bij een ander bandlid zijn werk. Ik heb mijn eigen onderneming altijd goed kunnen combineren, daar ik ook zelf de beslissing neem of we een concert wel of niet doen of welke toerperiode we wel of niet kunnen doen, dit wordt natuurlijk ook gecheckt bij de andere bandleden. Dus eigenlijk staat dat nooit in de weg.

Hoe gaat het maken van een album bij jullie, komen jullie fysiek bij elkaar om muziek te schrijven/maken of gebeurt dat afzonderlijk?
Ja dat is nog altijd de oldskool manier, er wordt niet thuis gefrutseld en opnames gemaakt, alles is democratisch en iedereen heeft net zoveel te zeggen. Als we een plaat opnemen moet ook iedereen er 100% achter staan, natuurlijk blijf je altijd je favoriete tracks hebben, dat is normaal. Maar de nummers ontstaan door te jammen in het oefenhok.

Het valt me op dat bijna alle albums begin januari of eind december worden uitgebracht, is daar een reden voor of puur toeval?
Dat heeft eigenlijk te maken met ons werk. Er zijn gewoon bepaalde data waar wij veel makkelijker de studio in kunnen i.v.m. vrij vragen, opdrachten e.d. Je moet niet vergeten dat we buiten de band om ook allemaal fulltime werken. Meestal is dat ergens midden van het jaar of zelfs later, dan komt natuurlijk de promo-periode en eindigen we altijd rond december/januari met release, ook omdat het voor ons dan weer makkelijker is om rond maart te toeren.


Jullie werken ook al weer een tijdje met producer Andy Classen, maar voor “Descent Into Chaos” werd een uitstapje gemaakt naar Peter Tägtgren. Veel mensen vonden dat toendertijd het beste metal album van Nederlandse bodem. Je zou denken, geen reden om weer terug te gaan naar Andy Classen!?

Haha, nou ja, mijn herinnering daaraan was dat veel fans het geen Legion album meer vonden en de sound van Peter te cleantjes vonden, het moest dus terug naar rauwdouwer Andy haha. Andy is er natuurlijk al vanaf het begin bij en kent ons door en door, weet hoe de andere platen klonken, wat we beter moeten doen qua sound of anders en ga zo maar door. Daarnaast is het de rijafstand, maar net te ver om even op en neer te rijden, zodat je in de studio ook wat rust vindt – voor Legion ideaal!

“Slaves of the Shadow Realm” gaat gelijk lekker fel van start en ik moet zeggen dat het wellicht wel het meest agressieve album sinds “Malevolent Rapture” is. Veel bands nemen toch wat gas terug na verloop van tijd, maar jullie duidelijk niet. Nu zijn jullie altijd trouw gebleven aan jullie stijl, maar er nooit aan gedacht om wat meer te experimenteren?
Het moet ook Legion of the Damned blijven. Erik en ik zijn thrashfans van de bovenste plank en houden van ‘doorgaan’, geen dipjes in riffs en lange stukken geen tekst en daarop melodieën plaatsen, alhoewel ik dat bij andere bands wel eens gaaf vindt. Maar of zoiets past bij Legion….Legion staat bekend om beuken en gas geven, en dat is wat wij zelf ook erg gaaf en vet vinden. Melodie in de nummers moesten we opbouwen. Op Ravenous was dat al iets meer hoorbaar en op deze plaat zelfs meer, maar het verliest niet de agressie of het wordt niet ‘zoet’, het blijft ook duister en snel. Wellicht ook een hele mooie balans tussen melodie en toch heel erg agressief.

Het afgelopen jaar stonden er ook een aantal data in o.a. de Filipijnen en Thailand gepland. Hoe verloopt de aanloop naar zo’n optreden en het optreden zelf in vergelijk met een optreden in bijvoorbeeld Duitsland?
Allereerst zijn dat tours en optredens die ik zelf opzet, dus zonder boekingsburo. Dat kost mij zeeën van tijd. De tour in Azië, maar ook die van Zuid Amerika, kosten mij gemiddeld acht maanden om op te zetten en dat is bijna elke dag praten via messenger of whatsapp. Ik heb dus zelf met alle promotors contact, het is niet zo dat één iemand het daar opzet. Dus één optreden in Bangkok, één in Singapore, drie in Filipijnen, dat zijn al vijf promotors. Ze zijn erg slecht in communicatie en alles moet ook samen passen. Als de Singapore show op een zaterdag valt, en de Filipijnen show zou dan op een donderdag zijn, moet deze promotor daar ook mee eens zijn, onderling zijn ze natuurlijk ook niet altijd vriendjes. Soms wordt er ineens niet meer betaald, of laat een promotor het gaan, reageert niet meer etc. Het is een hele chaos en uitzoekwerk, maar ik regel alles tot in de puntjes: ik check alle zalen, alle hotels, alle vluchten en bestudeer zelfs het gebied waar we spelen. Wat is daar te doen, wat zijn de prijzen, hoe is het vervoer, hoe zijn de hotels.

Maar ook de meest absurde dingen die ik uitzoek: welk luxe restaurant ligt op afstand van het hotel, tot hoe laat is de bar open in het hotel, wat is het lokale bier, welke munteenheid hebben ze. Zeker ook goed om te weten welke valuta ik mee moet nemen, maar zoek ook naar alternatieven. Wat als we een vlucht missen, hoe vaak gaan de vluchten die dag en als we aankomen en het hotel is toch niet goed, wat is het alternatief. Alles wordt door de promotors betaald, ondanks dat ik alles check kan het toch ineens de verkeerde kant op gaan haha. Maar ik check ook hoe is de veiligheid, zeker als je speelt in Landen als Colombia, Libanon, waar ik zelfs contact had met de NL ambassade, en het zuiden van de Filipijnen, want in Davao is eigenlijk alles rood gekleurd en wordt je verzocht om daar niet te komen als toerist. Middels zelf dan op tour te zijn wordt veel al door de band betaald, eten in de zaal is meestal niet nodig en belanden we meestal met vijf of zes man in luxe restaurants, Dit is voor ons dan ook vakantie, en meestal plakken we er een dag extra aan vast zoals toen in Dubai, waar we één dag besteden om de stad te bezichtigen e.d. Tja, in Duitsland kun je kort over zijn, dat regelt RockTheNation. Ik stuur een rider en ik krijg van het festival of show zelf ook een rider en dan zit het regelen er meestal op haha en wordt ons geacht op die datum daar te zijn voor de show, dat is natuurlijk heel anders en niet te vergelijken.

Volgend jaar zijn er wat grote festivals gepland zoals Graspop, Rockharz, Masters of Rock en Party San, maar zijn jullie relatief weinig te zien in ons eigen kikkerlandje in bijvoorbeeld een clubtour, hoe komt dat?
Het opzetten van clubtours blijft zelfs in Nederland niet altijd soepel en eenvoudig. Daarnaast zijn er wel festivals, maar daar moet je ook voor gevraagd worden, net zoals alle bovengenoemde festivals ons een bod doen, we worden natuurlijk ook door RTN aangeboden. Ik denk dat fans dat niet doorhebben, ik krijg wel eens mails van fans waarop ze zeggen: U guys need to play this or that festival in my area”, alsof wij gewoon kunnen uitzoeken waar we spelen, zo simpel ligt dat heus niet en is het meestal niet aan ons.

Is er een optreden wat je altijd bij is gebleven en zijn er nog plaatsen of festivals waar je nog zou willen optreden?
Tja, de eerste keer Wacken Open Air was bijzonder, eerste keer Graspop ook….spelen in Dubai was supervet, de Azië tour was vet, Latijns Amerika was erg erg gaaf! De show met Exodus voor 3000 Mexicanen in Mexico City was ubervet! Toeren met je jeugdhelden zoals Kreator en Celtic Frost is heel bijzonder, maar ook een tour zoals met Behemoth, Sepultura, Cannibal Corpse en Obituary, het is allemaal supergaaf! Maar zou toch nog altijd wel eens in Amerika willen spelen, Japan of Australië.

Bedankt voor het interview! Heb je zelf nog iets toe te voegen?
Jullie bedankt voor de interesse en het interview en ik zou willen zeggen aan iedereen: check out the new album!

Interviewer: Marcel Klaster

Related posts

Interview with Tony Dolan (Venom Inc)

LiveReviewer

Interview with Toschie from Audrey Horne

livereviewer

INTERVIEW WITH DERRICK GREEN OF SEPULTURA

livereviewer
UA-17622028-3