Interview met Tony Dolan & Jeff Dunn van Venom Inc.

Interview met Tony Dolan & Jeff Dunn van Venom Inc.

Is de Dynamo in Eindhoven heilige grond te noemen? Ja natuurlijk! Ooit begon er immers Dynamo Open Air en de Dynamo club zag ook talloze metalbands op het podium verschjinen. Zoals op 16 maart toen daar de package met Venom Inc. als headliner was. Toen we van Livereviewer de kans kregen om zanger/bassist Tony ‘Demolition Man’ Dolan te interviewen was er geen moment van aarzeling. Terwijl twee verdiepingen lager Suffocation zijn ding deed namen we plaats in de kleedkamer en Jeff ‘Mantas’ Dunn schoof ook gezellig aan, mooie bonus dus.

Dolan and Winston

Zo Tony, net terug van Down Under en Azië en meteen door naar de UK en Europa, hoe gaat het tot dusver?
“Het gaat zeer goed, we zijn net een paar dagen onderweg aan deze kant inderdaad. We hebben in Bristol één repetitie met Jeramie gedaan, dat ging meteen perfect dus konden we met een gerust hart verder. We waren net ervoor in Japan, Singapore, Bangkok, Australië, Nieuw Zeeland en Tasmanië. En nu Europa dus, gisteren speelden in Parijs, op een boot in de rivier! Dat hadden we nog niet eerder gedaan en het is goed dat we nu komen omdat we eerder de tour moesten uit stellen.”

Abaddon is er nu niet bij vanwege prettige familieomstandigheden, zijn dochter is onderweg. Dan moest je toch even wat anders bedenken!?
“We gingen er vanuit dat Tony (Bray) even vrij wilde en dat kon ook. Hij wilde eerst een week, dat was wat ik wist en toen hoorde ik van Jon Zazula (manager) dat hij een maand vrij wilde. Maar de tour was al geboekt toen! Een vervanger moest er dus komen. Jeramie was onze geluidsman op onze tour in de USA en was net klaar met de opnamen van de nieuwe plaat van zijn band The Absence. Ik was nog wel van plan om Bray om te praten om toch nog mee te gaan in Europa en daarom werd er nog niets bekendgemaakt over een invaller. Bray hield voet bij stuk uiteindelijk en zo namen we Jeramie voor de hele UK/Europa mee. Hij was anders toch mee gegaan als soundman. Bray had er toch meer moeite mee zo bleek en dat vind ik jammer. Maar weer uitstellen kon niet want we moeten ook nog naar Zuid Amerika, USA en er zijn nog festivals waar we geboekt staan.”

Jeramie Kling

En de band heeft al zo hard gewerkt in de laatste drie jaar, sinds de (weder)geboorte op Keep It True 2015.
“Klopt en eerlijk gezegd toen we vorige week van Australië terugkwamen en meteen de repetitie met Jeramie hadden (die vanuit de USA kwam,) wist ik echt niet hoe dat zou uitpakken. We zaten in Abu Dhabi elkaar al uitgeput aan te kijken en zeiden “we zijn pas op de helft!”. En dan heb je ook nog zoiets als je kleding wassen en andere huishoudelijke zaken. Voor Jeff was het al helemaal gek want die moest vooraf vanuit Portugal al zijn spullen inpakken voor een paar maanden. Dat is bizar want je mag maar twee koffers meenemen, er kon zelfs maar één gitaar mee. Maar al met al, en ik ben wel wat gewend qua kritiek omdat ik nou eenmaal Cronos niet ben, gaat het toch om de muziek. Zoals gisteren op die boot in Parijs. Het was één grote bal energie die loskwam en dat is elke show zo. Publiek uit zijn dak, wij uit ons dak, maar toen ik klaar was pakte ik m’n fles, dook de bus in en 10 minuten later sliep ik zo vast als een rots. Tijdens de laatste twee maten van ‘Witching Hour’ dacht ik nog dat ik onderuit zou gaan.”

Die energie is er zeker en het is mooi om te zien hoe zowel de oude fans zoals ik, maar ook de jongere bezoekers die energie oppikken.
“Geen politiek, geen bullshit, de muziek telt. In Bristol waren er vier jonge gasten die backstage kwamen en eentje had een Welcome To Hell tattoo de maand ervoor laten zetten. De nieuwe generatie raakt zo geïnspireerd en dat is helemaal te gek voor ons natuurlijk.”

Wat daar aan bijdraagt is natuurlijk ook een album als ‘Avé’ waarvan ik eerlijk gezegd vooraf niet had verwacht dat het mijn album van 2017 zou worden. Tegen Jeff Dunn; jij schreef het en natuurlijk wist ik dat je goede muziek kan maken maar dit lag niet in mijn lijn van verwachting. Jeff (Mantas) grijnst van oor tot oor waarop Tony inhaakt;
“Jeff vroeg me na het sturen van wat nummers, die al fantastisch waren, of hij op de goede weg zat. Ik zei alleen maar dat hij gewoon Mantas moest zijn. Dat was genoeg voor mij, er kwamen geweldige nummers van hem!”

Jeff: “Ik had uiteindelijk meer dan 25 nummers of ideeën klaarliggen. Zo heb ik op mijn harddrive in één opname uiteindelijk drie nummers kunnen bouwen omdat het zo vanzelf ging. Ik ging elke dag de studio in, elke dag. En dan, terwijl je speelt, ga je bedenken wat waar bij past. En ik heb nog heel veel over, kijk maar eens..”
Jeff pakt zijn telefoon en laat zien wat hij nog niet gebruikt heeft en dat is heel wat, 84 files om precies te zijn!
“Niet alles is voor Venom Inc. overigens, er zitten ook ideeën bij voor M-Pire of Evil, wat dingen die ik buiten de band wil gebruiken. Ik wil ook muziek voor andere bands schrijven en sowieso wil ik meer en vaker dingen in produceren gaan doen. We worden er niet jonger op en dit muzikantenleven gaat nou eenmaal niet eeuwig duren. Wat ‘Avé’ betreft, ik heb hard gewerkt aan het arrangeren van de nummers, wilde er het beste uit halen. Ik wil altijd een hookline en een goed refrein hebben. Met alle respect, maar bij de bands van tegenwoordig is dat ver te zoeken. Het gaat langs me heen, doet me gewoon niet veel. En dan heb je avonden als gisteren in Parijs waar iedereen luidkeels meezingt met ‘Avé’, ‘Die Hard’ en ‘Countess Bathory’. Maar misschien ben ik daar te veel old school voor, haha.”

MANTAS

En wat komt er straks ná de Venom Inc. tours?
Jeff: “Een nieuw M-Pire of Evil album, is min of meer al klaar. We gaan nog kijken of er misschien nog wat bij moet komen om het fris te houden.”
Tony: “We pakken de kans die we nu hebben. Veel optreden en zelfs in de vrije tijd bezig blijven met muziek. Het is als in de oude tijd; toeren, opnemen, toeren. Er komt nog een nieuwe video en een single, samen met een andere band! En het nieuwe Venom Inc. album zal in maart 2019 uitkomen”

Een single? Met wie?
“Eh… het is zoiets als wat Motörhead deed met de ‘St. Valentines Day Massacre’ haha!”

Ahá! Ook met dames toevallig? Die ‘toevallig’ nu met jullie op tour zijn (Nervosa)?
Ja, haha! Ze nemen hun deel op thuis in Brazilië in mei, wij doen ons ding erna en Jeff zal de mastering doen.”

En Venom Inc. en M-Pire of Evil bijten elkaar niet?
Tony: “Nee juist niet, op social media lees ik dat wel, “zonder Abaddon is het gewoon M-Pire Of Evil”, maar dat is echt niet zo, we hebben voor die band een hele andere benadering namelijk. Maar voor Venom Inc. is het na de tours in september de voorproductie starten voor het nieuwe album.”

Het mag duidelijk zijn dat Venom Inc. het nog steeds menens is. Sinds 2015 bijna onafgebroken aan het werk. Meer dan 400 optredens over de hele wereld. En nog plannen voor minstens een jaar of 2 jaar meer. Daar kun je niets anders dan respect voor hebben, of, zoals Jeff Dunn zelf zegt “Maximum Respect!” Daar kunnen andere bands (en ja, die andere Venom ook) een voorbeeld aan nemen.

Interview: Winston Arntz
Fotografie: Ronald van de Baan