Interview met Wim en Erik van Inquisitor

Interview met Wim en Erik van Inquisitor.

De schrik van de biblebelt is weer terug. Jawel Inquisitor is weer actief. Via Hammerheart Records eerder dit jaar de re-release van het geweldige “Walpurgis – Sabbath of Lust”. En onlangs  weer op de planken in Ermelo op Molest Fest. Hoog tijd dus om wat vragen te stellen aan Wim van der Valk en Erik Sprooten!

inquisitor_logo (1)

Hoi Erik, Inquistor is weer actief. Hoe is het idee ontstaan om Inquisitor weer nieuw leven in te blazen?

Erik: Dankzij de voorbereidingen van de re-release heb ik (gelukkig) weer contact gekregen met Wim (drummer, ex-Centurian). En doordat we weer contact hebben met elkaar, hadden wij dit jaar het idee opgevat om in eerste instantie met z’n tweeën weer eens samen wat Inquisitor nummers te gaan rammen in de oefenruimte, gewoon voor het plezier, en dan zouden we in een later stadium Alex Bakker (bassist Plusminus) vragen of hij ook weer zin had om Inquisitor nummers te spelen. Dit alles raakte echter een beetje in een stroomversnelling toen we gevraagd werden om op de laatste editie van Molestfest in Ermelo op te treden. We besloten om dit optreden te gaan doen, en de eerste oefensessie daarvoor, was dus al gelijk met z’n drieën. We hadden toen nog geen idee wie er zou gaan zingen en of onze oude zanger Alex Wesdijk wel beschikbaar was. Uiteindelijk kwam er een bericht uit het niets dat Alex Wesdijk graag weer vocalen wilde komen doen, en zodoende is Inquisitor weer herboren, in de originele bezetting, wat ik tot voor kort voor onmogelijk had gehouden.

Jullie hebben onlangs op de planken gestaan in Ermelo. Hoe ging het optreden?

Wim: Ondanks de korte voorbereidingstijd ging dat heel lekker. We hadden ervoor pas drie keer geoefend met z’n allen, en ik had zelfs zo’n twaalf jaar geen drumkit aangeraakt. We beschouwden het als een try-out voor een groep oude bekenden, gewoon om te kijken of we ‘het nog in ons’ hadden.  En dat ging boven verwachting goed. De set bestond uit 5 nummers van “Walpurgis – Sabbath of Lust” en de aanwezigen gingen compleet uit hun dak, wat natuurlijk een extra motivatie was om de komende maanden weer helemaal terug in vorm te komen.

Volgend jaar staan jullie onder meer op Stonehenge, staan er nog meer concerten in de planning.

Wim: Stonehenge zal zeer waarschijnlijk de eerst volgende zijn. We willen ons goed voorbereiden vanwege de lange tijd dat we niet gespeeld hebben en daarom veel tijd in de oefenruimte doorbrengen. De meeste nummers kosten nogal wat energie en eisen veel oefening. Na Stonehenge zullen we wel zien hoe het gaat. Ik denk niet dat we wekelijks op de bühne te bewonderen zullen zijn, we hebben allemaal drukke levens en veel andere bezigheden. Hammerheart Records heeft in ieder geval grootse plannen en er zal zeker opgetreden worden. Je bent gewaarschuwd !!!

inquisitor_cover_walpurgis-sabbathoflustHammerheart Records heeft het geweldige “Walpurgis – Sabbath of Lust” opnieuw uitgebracht . Hoe was het voor je om dit cult-album weer in je handen te hebben na al die jaren?

Erik: Bedankt voor het compliment! Het was het eerste volledige album dat ik ooit opgenomen heb en om dit album in de opnieuw uitgebrachte versies te hebben, geeft zeer veel voldoening. We zijn nauw betrokken geweest bij deze re-release en we zijn dan ook zeer tevreden met het resultaat. Je leest en hoort weleens over cult-bands en cult-albums, en ik had nooit durven dromen, dat Inquisitor als band en het album “Walpurgis – Sabbath of Lust” door sommigen in de metalscene verheven zouden worden tot een soort van cultstatus. De oorspronkelijke CD, uitgebracht in 1996 door Shiver Records, is inmiddels voor diegenen die er naar op zoek zijn, een collector’s item geworden.

Nu Inquisitor weer terug in de kijker is , word er nu dan ook  weer over nieuw materiaal gesproken binnen de band?

Erik: We gaan zeker nieuwe nummers schrijven! We hebben inmiddels alweer wat nieuwe ideeën die absoluut geschikt zijn om te gebruiken in nieuwe Inquisitor nummers. Er zijn tevens al stukjes tekst bedacht en daarvan zal ook zeker een deel bruikbaar zijn voor Inquisitor.

Naast Inquisitor speel je uiteraard ook met Ancient Rites en coverband Plusminus.  Hoe staat het eigenlijk met die twee bands?

Erik: Het nieuwe album van Ancient Rites komt naar alle waarschijnlijkheid uit in het eerste kwartaal van volgend jaar, en deze is wederom opgenomen in de Spacelab Studio in Duitsland. Ik verwacht volgend jaar dan ook weer de nodige optredens te doen met Ancient Rites. Het jaar 2015 wordt voor mij dan ook een erg interessant jaar en ik kijk er nu al naar uit! Met Plusminus hebben we dit jaar niet zoveel opgetreden, maar we zijn wel gewoon actief en oefenen regelmatig. Plus we hebben er ook zeker plezier in, maar er mogen wel iets meer optredens gedaan worden.

Je bent  in de metalscene ook actief met Noord Geldersch Metaal. Kun je ons iets over deze organisatie vertellen en staan via hun nog concerten gepland de komende tijd?

Erik: Noord Geldersch Metaal (NGM) is een stichting die ontstaan is in 2005 in Harderwijk, na de sluiting van Rock/Metal Café Fred & Ed. NGM bestaat uit een groep metalheads die vrijwillig meewerkt aan het organiseren van metal/rock concerten in de buurt van Harderwijk, en dan voornamelijk in Estrado. Voor de kleinere avonden, ook wel café avonden genoemd, gebruiken we de bovenzaal van Estrado, en voor de grotere evenementen wordt de benedenzaal gebruikt. In het verleden hebben heel veel Nederlandse bands bij onze evenementen opgetreden maar ook buitenlandse bands als Onslaught, Holy Moses, Freedom Call, Hysterica, Crematory, Sathanas en Nunslaughter. Begin volgend jaar gaan NGM weer beginnen met de voorronde van de Metal Battle, en tevens kun je een halve finale verwachten in Harderwijk. Iedereen is welkom bij onze evenementen. Meestal ben ik de stagemanager bij evenementen van NGM, en ook op  Occultfest ben ik een aantal keren de stagemanager geweest.

hhr2014-12 inquisitor - walpurgis - sabbath of lust - booklet5

Jullie zijn nu al een behoorlijke tijd actief in de metalscene, op welke periode kijken jullie met het grootste plezier terug en waarom?

Erik: Da’s een interessante vraag… In de jaren 80 zijn een aantal fantastische metalbands opgericht, of bekender geworden, waarvan ik  bands zoals Dark Angel, Holy Terror en vele anderen nog steeds met plezier bewonder. Ik heb in de jaren 80 natuurlijk ook mijn eerste metalconcerten meegemaakt, zoals bijvoorbeeld Judas Priest, Saxon, Metallica etc. Maar als metalfan, kijk ik met het grootste plezier terug op de jaren negentig, mede omdat ik destijds zeer intensief bezig was in de underground voor Inquisitor. Ook omdat ik met Ancient Rites in de jaren 90 heel veel heb opgetreden. Ondanks dat veel dingen tegenwoordig sneller en makkelijker gaan via de digitale snelweg, vond ik het destijds leuk om bijvoorbeeld handgeschreven brieven te ontvangen, (een e-mail of een reactie op Facebook komt wat dat betreft wat minder persoonlijk over), en omdat je toen nog geen mp3 kon downloaden spaarde ik koste noch moeite om onze demo cassettes (!) over de hele wereld rond te sturen in enveloppen met veel flyers. Ik heb in die tijd heel veel mensen uit de scene ontmoet, en met sommigen heb ik nog steeds contact. De metalscene was destijds erg gaaf, en springlevend. Ik ben nog steeds graag actief in de metalscene, maar sommige dingen gaan gewoon anders dan vroeger, maar Metal is still alive!

Wim: De negentiger jaren waren voor mij het mooist omdat ik zelf in bands speelde die tijd, maar achteraf gezien waren ook de eighties hele gave jaren. De meeste bands die ik nog steeds draai ontstonden toen.  De opkomst van bands als Iron Maiden, Priest, Slayer etc. maar ook Venom, Bathory, Kreator, Celtic Frost, Destruction, Mercyful fate; alles begon in the eighties. Dit is natuurlijk ook grotendeels afhankelijk van m’n leeftijd natuurlijk.  Ben al een ouwe lul ! Haha

Bedankt voor jullie tijd.. Is er nog iets wat je kwijt wilt aan onze lezers ?

Erik: Ronald, bedankt voor dit interview! Ik zie jullie graag bij ons optreden op Stonehenge volgend jaar! Support the Metalscene!

Wim: Bedankt voor alle support. Op Stonehenge  festival 2015 zullen we d’r weer staan. Tot die tijd zal iedereen genoegen moeten nemen met de re-release van CD en demo’s. Allebei ook op LP met veel nieuwe foto’s en een nieuwe lay-out. Ook zijn er nieuwe T-shirts, posters e.d. wat allemaal via Hammerheart Records te verkrijgen is. Voor het laatste Inquisitor nieuws kan je altijd op www.facebook.com/InquisitorXtremeThrash en op twitter.com/InquisitorMetal terecht. Proost !!!

Interviewer:  Ronald van de Baan

Check:
www.facebook.com/InquisitorXtremeThrash
www.facebook.com/hammerheartrecords

 

 

Related posts

Interview met Jack en Marcela van MaYaN

LiveReviewer

Interview with Amon Amarth

LiveReviewer

INTERVIEW MET FLOOR JANSEN ( REVAMP – NIGHTWISH)

livereviewer
UA-17622028-3