Report: Into the Grave 2014

Into The Grave

Oldehoofsterkerkhof is sedert een paar jaar het strijdtoneel van metalfestival Into The Grave. Hartje centrum van het pittoreske Leeuwarden komen maar liefst 9 bands de metalheads vermaken. Het prijskaartje van Into The Grave, doet vermoeden dat er weinig soeps op het podium staat. Uiteraard net als andere jaren, is  het de organisatie toch gelukt om voor het schamele voorverkoop bedrag van € 6,66 een paar topacts binnen te hengelen. Denk dat weinig mensen kunnen  zeggen dat ze een act als Megadeth voor dat geld hebben zien optreden.  Tja dat je dan een keer moet betalen voor de toiletten. OMG 50 cent….. en dat de catering een beetje aan de dure kant is (5 euro voor een broodje braadworst), dat nemen we er dan voor lief bij. Maar goed Nederlanders blijven Nederlanders dus er zullen er altijd een paar mensen over blijven vallen!

Into The Grave - LeeuwardenMaar goed we  komen voor de  bands en gezelligheid.  Teethgrinder mag als eerste aantreden.  Het is voor mij de derde keer in korte tijd dat ik hun het podium zie betreden. Tijdens bandwedstrijd Highway to Hell heb ik mogen aanschouwen hoe ze de hoofdprijs in huis sleepten. Om vervolgens hen te zien spelen op  Dokkem Open Air.  Nu dan de eer te mogen aantreden op het podium van Into the Grave. Grind is een heel andere invalshoek dan wat popthrash legende Megadeth vanavond komt brengen. Gelukkig zijn er genoeg metalheads op het kerkhof aanwezig die het aggressieve plezante geluid kunnen  waarderen. De band oogt net als vorige performances die ik gezien heb weer passievol en gretig Nu het publiek nog die wat beter had mogen reageren op deze prima opener van Into the Grave

Into The Grave - LeeuwardenHet Franse Hacride mag als tweede band aantreden. Helaas staat bij hun het geluid niet echt lekker in de mix. Zeer zonde want dit doet toch wel wat afbreuk aan hun schitterende repertoire. De zang komt niet goed uit de mix waardoor bij velen in het publiek toch snel de aandacht verslapt! Ondanks het lauwe respons vanuit het publiek speelt  Hacride passioneel hun set af!

Into The Grave - LeeuwardenVorig Jaar had ik ze eigenlijk op het einde van het festival seizoen iets te vaak gezien. Ik spreek hier natuurlijk over Vanderbuyst . Deze band  stond naar mijn idee vorig jaar op elk festival geboekt. Daardoor kwamen ze ondanks het talent en enthousiasme toch enigszins mijn strot uit. Ik verwachte dus dat bij mij de verveling snel toe zal gaan slaan. Wie weet  is het omdat het pas de 1e keer is dit jaar, dat ik ze zie spelen, of is het hun aanstekelijk passie?  Vandaag weten ze me toch weer uitstekend te vermaken. Dit was duidelijk ook aan het publiek te merken. Die slikte hun onvervalste heavy metal als zoete koek!

Havok - Into The Grave - 2014Next on Bill Havok!  Thrashen met een hoofdletter T. Is de band origineel? Absoluut niet. Maar god wat zijn ze weer vermakelijk. De nekspieren worden weer in grote getale voorin getraind. De energie spat er vanaf. Zowel onstage als in het publiek.  Havok doet wat het moest komen doen. Een verpletterende indruk achterlaten op het publiek.

Solstafir - Into The Grave - 2014Na de energieke set van Havok kunnen we wat stoom gaan afblazen met Solstafir. Het moge duidelijk zijn dat velen in het publiek niet weten wat ze aanmoeten met deze doom rock formatie. Met de bakkes vol in de zon staat Solstafir niet in hun element. Deze band hoort met hun sound en aankleding te spelen in een donkere omgeving. Hier op Into The Grave vallen ze volledig uit de toon met de rest van de festival. Was het een slecht optreden? Nee absoluut niet , het was hoogstens het meest misplaatste concert deze editie. Jammer want Solstafir is alles behalve een slechte band.

Flotsam and Jetsam - Into The Grave - 2014Matig geluid is toch wel iets wat nu de hele dag al een beetje zijn tol begint te eisen. Vooral Flotsam en Jetsam komt niet echt uit de verf! Eric klinkt als het doorkomt werkelijk waar fantastisch en de ritme partijen worden ondanks het vaak wegvallen strak gebracht.  Desondanks laat de band zich niet kisten door het matig geluid.  Zonder problemen pakken de mannen een gouden greep uit hun repertoire, zodat het publiek met een tevreden gevoel kan terug kijken naar dit optreden.

Schirenc plays Pungent Stench - Into The Grave - 2014Gorguts zegt af .. geen probleem. Into the Grave tovert nog even snel Schirenc plays Pungent Stench uit hun hoge hoed.  Dit drietal valt een beetje in het niet op het enorme podium van Into The Grave. Ondanks de set vol klassiekers, is er van interactie nauwelijks tot niet sprake. Hier val ik een beetje terug op hetzelfde riedeltje als bij Solstafir. God wat zou dit optreden geheerst hebben in één of ander donker  klein hol!

VADER - Into the Grave - 2014Het Poolse Vader is here to save the day. Na het ietwat matige optreden van Pungent is het publiek wel toe aan een echte stevige hap. Vader weet dit moeiteloos te brengen. Helaas door het modderige geluid valt er nogal wat detail van hun werk weg . Maar de death thrashers rammen genadeloos hard door. De band is duidelijk na alle jaren nog niet uitgeblust. Hoe vaak ik Vader ook zie, ze stellen mij in ieder geval nooit teleur. Puur en strak, zoals het hoort bij een metal optreden.

Megadeth - Into The Grave- Leeuwarden Netherlands 2014Nu tijd voor headliner Megadeth. Knap hoe de organisatie van dit festival zo’n grote jongen heeft weten binnen te halen zonder het prijskaartje enorm te laten stijgen. Kijk promoterland het kan dus wel ;). Maar goed de vraag is of Megadeth wel thuishoort op een intiem festival zoals Into The Grave.  Ik zette hier mijn kanttekeningen neer van te voren.  Vanaf noot 1 laat Megadeth hier op ITG horen en zien waarom zij tot de Big four behoren.  Nooit verwacht dat ik dit zou zeggen maar wat heerst Megadeth hier. Mega Dave, de vaak nukkige frontman met zijn malligheden, beperkt zich hier vanavond gelukkig tot waar hij mee bekend geworden is.  Het spelen van een goede pot muziek. Iets wat me opvalt is dat bij Megadeth het geluid helemaal goed staat. Je zou bijna gaan denken dat Mega Dave bewust het geluid van de andere bands naar beneden heeft geschroefd. Maar goed die gedachten vliegen weg als sneeuw voor de zon bij de magistrale uitvoeringen van onder meer Sweating Bullets, Skin on my Teeth en menig ander Megaclassic.  Hoewel 9 van de 10 keer Megadeth bij mij overkomt als een enorme commerciële “K”-band,  is er vandaag niks anders te concluderen dan dat zij hun vak zeer goed verstaan en een meer dan waardige afsluiter zijn van deze editie van Into The Grave!

 Tekst en Foto’s Ronald van de Baan

Related posts

Slaughterfest: Onslaught – Mpire of Evil – Master – Tantara @ Dynamo Eindhoven

livereviewer

Live report: Entrails / Aeon of Disease – Metropool Enschede, 21-02-2020

LiveReviewer

Report: FRONTIERS ROCK FESTIVAL – 3 MAY 2014, MILANO ITALY day 3

livereviewer
UA-17622028-3