Into The Grave Metalfestival – Leeuwarden, 08-08-2015

Into The Grave Metalfestival – Leeuwarden, 08-08-2015.

Paul van Berlo. Jawel, die naam doet ondertussen wel een belletje rinkelen in metalland. Deze brave borst is nu al een paar jaar zeer actief in het neerzetten van kleinschalige  (7000 niet echt klein meer) festivals met een simpele structuur. Een stuk of acht bands voor een vriendelijke prijs met genoeg ruimte tussen de bands om rustig te genieten van je dag. Naast Into the Grave waar dit report over gaat, is hij ook medeverantwoordelijk voor zusterfestival Cityrock, Dynamo Metalfest en Into the Void. Ik ben ondertussen uiteraard vast al wel een paar projectjes vergeten, maar ik weet wel dat Into The Grave één van de feestjes is waar ik graag vertoef. Vandaag staan er een paar flinke namen op het programma, dus het is alweer vroeg afdwalen naar het Hoge Noorden om te kijken of Into The Grave de succeslijn van de afgelopen jaren kan doorzetten.

IMG_1278 copyHet weer is in ieder geval fantastisch, dus dat zit de organisatie en bezoekers flink mee. Wat mij opvalt bij aankomst om 11:30 is dat het terrein al flink vol begint te raken. Tijdens de eerste act  Cornered is het nog niet dringen geblazen voor het podium, maar leeg is het nou bepaald al niet meer te noemen. Cornered moet duidelijk nog wat groei doorstaan om echt te gaan knallen. De mannen staan op zich energiek het publiek te vermaken, maar toch vind ik hun stijl nog iets te simplistisch en generiek om de grote meute te blijven boeien. Ondanks het gebrek aan ervaring zetten ze als opener een prima show neer.

Betraying The MartyrsBetraying the Martyrs is toch wel van een heel ander kaliber dan de opener. De metalcore van deze mannen gaat er vooral bij het wat jongere publiek in als zoete koek. Alles zit strak en gestyleerd in elkaar. Het monster logo is ook overal waar te nemen en dat is net hetgene wat allemaal een beetje steekt. Het voelt ondanks het hoge energie gehalte allemaal een beetje gemaakt aan. De show was strak hoor, maar ik had het gevoel naar een soort van metal boyband te kijken.

Audrey Horne - Into The Grave - LiveReviewer

Audrey Horne is de volgende die het podium mag betreden. Deze Noren spelen een heerlijke pot rock. Ze zouden zeker niet misstaan hebben op Cityrock een dag eerder en ik vind hen eigenlijk een beetje de vreemde eend in de bijt vandaag. Desondanks kan ik wel van deze act genieten en is het eigenlijk net als bij de vorige edities prima vermaak bij iedere band.

 

Avatar - Into The GraveAvatar uit Zweden ken ik nog van een paar jaar terug. Toen speelden deze Zweden zeer generieke death metal. Ondanks dat hun originaliteit ver te zoeken was in die tijd vermaakte ik mij prima. Ik had de schmink al voorbij zien komen en had al begrepen dat de sound ook flink over een andere boeg gaat. The Clown lijkt op The Joker met een Gene Simmons syndroom. De theatrale act doet mij helaas snel vervelen. Muzikaal is het gewoon net niet interessant genoeg om  mij hun hele show geboeid te blijven staan. Mooi excuus om even de metalmarkt te verkennen en weer wat merchandise in te slaan.

Robert Popovic is ondertussen verlost van zijn betaalde baan en neemt het stokje over om de rest van de acts die nog resteren te recenseren voor jullie.

Max Cavalera - Soulfy - 2014Nu is het tijd voor de vaandeldragers van de epische folk metal, Ensiferum. Rondkijkend in het publiek valt op dat er veel mensen zijn die de iconische warpaint van deze heren en dame dragen en het belooft dan ook een goed folk feest te worden! Na het intro trapt de band hard af met de opener van hun laatste album “One Man Army”. Oei, hoewel de track voor de fans herkenbaar is, valt duidelijk op dat een deel van het geluid mist. Gelukkig wordt dit snel hersteld en dan gaat het ook echt los. De band heeft er duidelijk zin in en ze dragen die energie goed over op de aanwezige zwaarddragers. Natuurlijk krijgt het nieuwste album de nodige aandacht, maar ook de klassiekers worden zeker niet vergeten!

 

En dan is het nu tijd voor het ‘ouwe lullen blok’, met drie klassieke grootheden van de snoeiharde metal. Opvallend veel metal fans van weleer zijn duidelijk voor deze drie bands gekomen om mee te delen in de oude glorie. Om vervolgens afgepeigerd huiswaarts te keren in de wetenschap dat het geen oude glorie was, maar gewoon nog steeds volledig krachtige glorie is!

Obituary - Into the GraveEerst is het de beurt aan Obituary, de meesters van de moeras death metal. Voordat de band begint krijgen we nog te horen dat deze editie uitverkocht is en dat er vandaag 7000 mensen kunnen genieten van top metal!
Dan trapt de band af met het instrumentale “Redneck Stomp”. Het geluid is perfect, maar de band lijkt net iets te missen. Het deert de aanwezigen echter nauwelijks, want Leeuwarden is al lichtjes aan het trillen op de daverende death metal. De setlist is een mengelmoes van nieuwe en oude klassiekers, maar ook een enkele vreemd in de bijt. De focus lijkt vooral te liggen op trager werk en de show kabbelt dan ook lekker log voort.

Cannibal Corpse - Into The GraveEen echte aardbeving begint al te vormen wanneer de meesters van moordlustige death metal Cannibal Corpse het podium betreden. Retestrak en snoeihard speelt de band door een set van klassiekers en de immer imposante Corpsegrinder Fisher geeft meerdere malen masterclassjes headbangen. De band kan tappen uit een rijke reeks van klinkende titels en het zou erg vermakelijk geweest zijn om de reactie van de inwoners van Leeuwarden te zien op al deze ranzigheid. Bijna elk album komt goed aan bod en de band brengt dan ook een geweldige warming-up voor hun show in de Baroeg te Rotterdam.

Sepultura - Into The GraveSepultura viert dit jaar zijn 30e verjaardag en ook zij kunnen uit een rijke geschiedenis putten. Van hun vroege thrash tijdperk tot aan de Braziliaanse groove beats door naar de hervonden agressie van de laatste albums, voor ieder is er wat wils! Klassiekertje “Troops of Doom” past vloeiend bij een moderne klinker als “Kairos”.
En alsof dat allemaal nog niet genoeg doet de band er nog een schepje bovenop en is het feest compleet met de swingers “Ratamahatta” en “Roots Bloody Roots”!

Met de geweldige show van Sepultura hadden we al kunnen eindigen met een perfect headliner, maar de koek is nog niet op. Het podium wordt flink verbouwd met installaties en een heuse tank bevindt zich op het podium. Jawel! Het Zweedse pantsercommando Sabaton komt het feest afmaken.
Sabaton - Into The Grave 2015Wellicht een aparte afsluiter gezien het old school geweld van de laatste band, maar gezien het opvallend hoge aantal Sabaton shirts en zonnebrillen is een groot deel van het publiek gekomen voor een vlammende show. Vuurwerk en vlammenwerpers brengen je een werkelijk slagveldfeest en de vrolijke spierballen power metal doet de rest. Het is duidelijk dat de band een goede band heeft met zijn fans, want zanger Joakim loopt al snel rond met een rode string op zijn hoofd. De fans zingen uit volle borst mee en de vele in-jokes zijn niet van de wind. Sabaton blijkt een uiterst waardige headliner te zijn.

Het speelplezier van de bands illustreert duidelijk wat voor een mooie dag het vandaag geweest is met perfect weer en een hoop gezelligheid. Enige kanttekeningen zijn de beperkte toegang tot de toiletten. Locaties aan beide kanten was handig geweest en voor de aanwezige rolstoelgebruikers scheen het ook niet bepaald goed gangbaar te zijn. Daarnaast hadden er echt niet meer mensen bij gemoeten, want het terrein barstte al bijna uit zijn voegen.
Dat zijn echter relatief kleine minpuntjes bij een dag die geweldig verliep. En het was nog lang onrustig in het centrum van Leeuwarden.

Report: Robert Popovic & Ronald van de Baan
Photography: Ronald van de Baan

Related posts

Live report: Thrash Alliance 2020: Destruction / Legion of the Damned / Suicidal Angels / Final Breath – Metropool Enschede, 19-02-2020

LiveReviewer

Live report: Pain / The Vision Bleak – 013 Tilburg, 07-11-2016

LiveReviewer

report: FRONTIERS ROCK FESTIVAL, MAY 1-2-3 TREZZO (MILANO) – ITALY ( DAY 1 )

livereviewer
UA-17622028-3