Iron Maiden – Book of Souls – Universal – Release: Out Now

Iron Maiden – Book of Souls – Universal – Release: Out Now.

downloadDe nieuwe Iron Maiden, “Book of Souls”: ik kan hem als velen wel de hemel in gaan prijzen omdat het Maiden is. Ik kan hem ook de grond in trappen omdat het Maiden is. Maar laat ik gewoon doen zoals het hoort en dit album een fatsoenlijke luisterbeurt geven! Ik heb na een paar luisterbeurten een beetje een dubbel gevoel overgehouden aan “Book of Souls”. Vooral de nogal matige start van het album deed mij de wenkbrauwen fronsen. Gelukkig zien we met “Speed of Light” al iets van de oude power Maiden terug. Toch mist er power in de productie van de plaat. De mix mist gewoon wat ballen en wat mij betreft had het een tandje rauwer gemogen.

De nummers zijn wat progressiever van aard en de lengtes tikken ook behoorlijk aan. Ondanks deze lange nummers blijft de zit toch aangenaam. Dat is een kunstje wat maar voor weinig bands is weggelegd. Ondanks dat het oude vertrouwde Maiden-gevoel maar lichtjes door de plaat heen geweven is, blijft de voet toch netjes meetikken op de maat en op sommige momenten gaat zelfs de nek eventjes in beweging. De mensen die de progressieve weg die Maiden een paar albums geleden ingeslagen is kan waarderen, zal deze plaat prima kunnen versmaden.

De eindconclusie is toch eigenlijk wel dat Iron Maiden hun “heavy” metal steeds meer achter zich laat en meer hun kunsten laten horen op een wat meer prog metal gerichte stijl. De Maiden fans zullen uiteraard dit album behoorlijk als zoete koek slikken. “Book of Souls” behoort absoluut niet tot het beste uit hun repertoire, maar is ook zeker niet de grootste draak die ze ooit hebben uitgebracht.

Score: 3,7 out of 5

Link:
Iron Maiden Official

Tekst: Ronald van de Baan