Izegrim Interview with Jeroen en Marloes

Izegrim Interview  with Jeroen en Marloes 

Izegrim heeft een dijk van een plaat gereleased getiteld”Congress of the Insane”.  De releaseshow in België hebben we helaas moeten missen, maar in Arnhem waren we erbij. Mooi dus ook even tijd om een babbeltje te maken met Marloes en Jeroen.

Izegrim GMT-13Izegrim GMT-10

Congress of the insane is eindelijk uit.  Zijn jullie blij met het eindresultaat?

Marloes: Zeer zeker !!

Jeroen:  Het is een heel lang proces om uiteindelijk met een CD in je handen te staan. Het opnemen, schrijven, nadenken over een thema, artwork uitzoeken, fotoshoots, noem maar op. Blij met het eindresultaat vraag je? Als band  werk je er eigenlijk anderhalf jaar naar toe. Dus ja, tuurlijk ben ik blij en supertrots met het eindresultaat.  Ik zeg ook altijd als een band een kut CD uitbrengt, dan moet je hem gewoon niet uitbrengen. Als we hier nou zouden zitten en zouden zeggen van: nou we zijn niet tevreden met het eindresultaat, tja dan hadden we hem niet uit moeten brengen. Gewoon heel simpel, een band moet groeien in de loop der jaren en niet achteruit gaan. Dan kun je beter stoppen. Tuurlijk zijn we blij met het eindresultaat! We hebben er superhard voor gewerkt. We hebben een mega-dik geluid neergezet. Ik heb de CD nu denk ik al 100 keer gehoord en ik heb nog steeds geen enkel stukje waar van ik zoiets heb; dat zou ik anders willen doen.  Dat is volgens mij het ultieme teken dat we goed werk hebben geleverd.

Dat is inderdaad een goed teken en dat merk je ook aan de reviews die al gedropt worden.

Jeroen:  Klopt, er zitten wel een paar slechte tussen, maar ik heb liever dat iemand het zwaar kut vind.  Dat vind ik ook prima en kan ik mee leven. In de Rockhard kregen we een 4,5 en een 8. Daar kregen we een dubbele review. Dat doen ze geloof ik maar met 1 of 2 CD’s. Ik heb liever dat we overal óf hele goede cijfers krijgen (dus 8 of hoger) óf gewoon helemaal tot de grond toe afbranden. Dat is goed. Want dan is er geen middenweg. Ik wil geen zesjes krijgen, dan kun je het net zo goed niet doen.  Ik vind ook niet elke band leuk, dus wat mij betreft is een slecht cijfer (zo af en toe) helemaal niet erg, ik lig er in ieder geval niet wakker van.

Het is ook dat als je CD vergelijkt met de vorige een hele grote stap vooruit. De sound en stijl is best veranderd.

Jeroen:  Klopt elke CD  is tot nu toe anders. Dat houdt de spanning er een beetje in en zet ons aan tot nieuwe uitdagingen. We willen met Izegrim progressie boeken. Als we de hele dag op onze luie reet zouden zitten, dan waren we nooit aanbelandt op het punt waar we nu zijn. Het harde werken is de afgelopen jaren goed beloond. Op deze CD  is de afwisseling tussen death en thrash wat groter. Lompe passages zijn nu daadwerkelijk loodzwaar en de snellere stukken bateren flink door. Wellicht dat de volgende CD  nog wat extremer gaat worden, haha !

Het is nu meer death metal geworden! Ik weet nog toen ik de eerste keer de CD hoorde. Ik zoiets had van: is dit Marloes?

Marloes:  Ja dat hebben wel meer mensen gezegd. Bij de vorige CD  toen was ik nog niet zo heel lang frontvrouw. Je weet dan nog niet wat je stem allemaal kan en wat je bereik is. De afgelopen jaren hebben we heel veel optredens gehad. Tijdens die optredens merkte ik dat ik veel meer kon met mijn stem dan ik daarvoor op “Code…” had laten horen. Ik heb veel aan mijn techniek gewerkt en mijn stem tot het uiterste ‘getest’. Altijd voordat we een studio ingaan maken we ook een pre-production. De blauwdrukken van de nummers liggen dan klaar en dan ga ik onze eigen studio in om te kijken wat en hoe ik mijn teksten ga toepassen op de nummers. Ik ben zelf niet iemand die gauw tevreden is, noem me gerust perfectionist.. Het kan altijd beter. Ik heb voor het nieuwe album opnieuw mijn grenzen opgezocht en dat resultaat is nu te horen op de CD.

972226_10151763507182597_142567541_nAbsoluut ! Nu even over de artwork. Ik denk dat Hrodger goed werk geleverd heeft met het album.

Jeroen: Hrodger heeft onze hoes deze keer niet gemaakt. Hij doet alles voor de merchandise zoals de nieuwe t-shirts/sidebanners en dat soort dingen.

Het logo heeft hij overigens wel ontworpen. De hoes met de evil clown hebben we gekocht van een Argentijn. We hadden het concept klaar, van de hele wereld is … Marloes kan als ze wil dat zo wel meer vertellen. Maar de hele wereld raakt in een soort van freakshow. Ik ben flink op internet aan het zoeken geweest, naar inspiratie. Wat zijn de mogelijkheden? Na een paar dagen zoeken, kwam ik  opeens deze plaat tegen die nu onze hoes is geworden. Hij was kant en klaar en lag al een aantal jaren op de plank van betreffende artworker uit Argentinië. Een heel jong knaapje, 4 jaar geleden had hij dit al gemaakt. We zijn met hem in contact getreden. Gevraagd van: verkoop je ook je artwork? Hij had dit al wel verkocht voor een horrorshow. Van die grote horrorshows. Hij had het nog nooit verkocht voor een CD hoes. Label zei ook van meteen kopen! Zo’n hoes kom je niet meer tegen. Kun je ook niet namaken. Dus hoppa gewoon meteen kopen. Dus ja, zo gezegd zo gedaan. We hebben exclusief de rechten om het als CD -hoes te gebruiken. Sommige mensen zeiden al van: Hey ik ken die hoes. Of ik ken dat plaatje, jullie hebben dat gejat. Maar dit is allemaal keurig netjes gegaan en  hij weet er zelf dus ook gewoon van.

De shirts zien er ook erg gaaf uit. Het lijkt erop dat het totaal plaatje professioneler is geworden. Je benoemt net al dat een Argentijn jullie artwork heeft gedaan. Maar jullie zijn sowieso wel erg populair in Zuid Amerika.

1002559_10151767787797597_1123393051_nMarloes:  Klopt, heb je helemaal gelijk in. Een redelijk bizar, maar ook een supertoffe ervaring was er deze zomer: toen zijn er mensen uit Venezuela naar Amsterdam gekomen, speciaal om ons te zien. Hoe geweldig is dat! Ze hadden een hele mooie vlag gemaakt, welke ze ons overhandigd hebben. Die kwamen dus puur naar Amsterdam om ons te kunnen ontmoeten. Echt geweldig. Ze zijn ook al heel lang bezig om ons daar heen te krijgen. Maar dat is gewoon toch moeilijk. Ze hebben daar niet echt een groot budget om bands in te vliegen en de vliegtickets zijn enorm duur. Dus we hopen er ooit nog wel een keertje te kunnen spelen. Maar ja dan komt het geld weer om de hoek.

Het is helaas overal crisis.

Marloes: Ja klopt, maar we hebben er dus wel een enorme fanbase zitten inderdaad die toch echt wel van alles willen.

Jeroen die had het zojuist al over het concept. Kun je er wat over vertellen?

Marloes: Het gaat over het misleidende, bedriegende karakter van de mens. Tegenwoordig word je heel erg beoordeelt op je uiterlijk. Hoe zie je eruit? Je wordt al snel in een hoekje geplaatst op basis van je uiterlijk. Dat is dus eigenlijk helemaal niet hoe de mens in elkaar steekt. Kijk naar bijvoorbeeld een Breivik. Kijk naar Alphen ad Rijn, de shooting in het winkelcentrum. Het zijn hele normale mensen maar ondertussen beramen ze een aanslag. Dat is wat mij heel erg fascineert. Je kunt tegenwoordig niet de tv aanzetten of de krant openslaan en er is ergens weer wat gebeurt. Is er weer iemand doorgedraaid. Dat fascineert mij dus en is waar mijn teksten overgaan. Dan zou je denken van hoe kom je bij een clown en een kermis? Vroeger had je dus van die freakshows. Waar mensen dus bewust heen gingen. Mensen zonder armen en zo, dwergen, vrouwen met een baard. Voor ons gevoel komt dat tijdperk weer terug. Dat de hele wereld heel langzaam in een hele freakshow veranderd. Op Facebook post iedereen zijn diepste privé-zaken, manuscripten worden gepubliceerd, tv-shows besteden aandacht aan de extreme uitwassen binnen onze samenleving. Voor ons is de wereld gewoon één grote freakshow aan het worden, een globale “Congress of the Insane”.

Af en toe wordt je gewoon een beetje bang als je het nieuws hoort of leest.

Marloes:  Absoluut! Met deze CD, ik had al mijn teksten klaar, maar het blijft maar doorgaan. Je slaat wat open en weer is er iets. Het is bijna elke dag raak. Het kan gewoon je buurman zijn, of jij en ik. Ik bedoel, ik kan ook met de meest lugubere plannen rondlopen. Ik stap straks naar buiten en schiet iedereen dood.

Jeroen:  Vandaar ook die foto! (Red: Marloes met Shotgun)

229011_10151744366332597_1152860551_n

Marloes: Iedereen ziet mij zo’n beetje als de aardige dame van Izegrim, altijd in voor een praatje en loopt door de zaal. Voor hetzelfde geld pak ik een AK-47 en schiet iedereen neer.

Het wordt een leuke show straks dus 😛

Marloes en Jeroen:  JA hahaha

Marloes: Haha nee ben het niet van plan hoor, maar is meer om het contrast weer te geven!
Je kunt mensen gewoon niet meer op het uiterlijk beoordelen. Het gaat allemaal gewoon veel verder! Maar dat is dus het hele concept achter het album. Daarom past deze hoes er ook zo mooi bij.

Jullie hebben nu in België vorige week al je CD release gehad .. kuch landverraders kuch!

Jeroen:  ja sorry haha België doet het gewoon goed.

Marloes: Het was super. Een uitverkochte zaal.
Jeroen: Ja een volle bak met Legion of the Damned. Het paste ook wel bij elkaar qua bands.

Het publiek kon de CD daar voor het eerst kopen en de platenmaatschappij had goedkeuring gegeven om daar  de eerste show te doen (officieel was de CD namelijk nog nèt niet uit). Vandaag dus hier in Arnhem en weer een sold-out show. Ik kan hier wel aan wennen, haha.

1002385_10151717593222597_1117511169_nDe nieuwe CD is uit en jullie beginnen weer te touren om het album te promoten. Zijn er verder nog toekomstplannen.

Jeroen:  Dit jaar gaan we niet echt touren. We hebben nu alleen maar weekendshows in de planning staan. Eigenlijk vind ik dat wel prima. We hebben al best veel tours gedaan. Maar goed dan sta je ook op een dinsdag avond in Praag te spelen waar geen hond op je zit te wachten en sta je dus voor 30 man te spelen. Ik ben nu met Roman van TMR een gulden middenweg aan het uitwerken. Ga nu alleen weekendshows doen. Dan sta je meestal voor een volle zaal. Net zoals vorige week en nu. Al die tussenshows heb je dan niet. Prima, daar mis je ook niet zo heel veel aan als ik heel eerlijk ben.

Marloes:  Tenzij je met een hele grote band op tour gaat. Als je bijvoorbeeld met een Sepultura op tour gaat. Maar goed daar betaal je dan ook voor.

Je krijgt wel je naam uiteraard meer naar buiten.

Jeroen: ja klopt, maar we hebben nu zoiets van laat ons nu maar alleen de weekend shows doen voor TMR. Volgende week staan we met de hele package in Duitsland waar zo een duizend man in kunnen en dat zijn de leuke shows. Daar kan geen tour van twee weken tegen op.  Oké dat is misschien dan een beetje overdreven. De hele atmosfeer met zo’n tour is wel helemaal geniaal. Met zijn allen in zo’n bus zien te overleven en in landen spelen waar je normaliter nooit zou komen. Dat is wel cool.

Marloes:Maar goed je weet nooit wat er nog op ons pad komt en gaan we wel weer touren? Die optie laten we natuurlijk wel open staan, als het aan ons ligt is touren nog steeds een goede mogelijkheid.

Link: https://www.facebook.com/Izegrim?fref=ts

Interview gedaan door Ronald van de Baan

Related posts

Interview met Andy Whale van Memoriam

LiveReviewer

Interview with Markus Stock of The Vision Bleak

livereviewer

Interview met Eric en Alwin van Grand Supreme Blood Court!

livereviewer
UA-17622028-3