JACK STARR featuring RHETT FORRESTER – OUT OF THE DARKNESS- LIMB MUSIC – OUT NOW

JACK STARR featuring RHETT FORRESTER – OUT OF THE DARKNESS- LIMB MUSIC – OUT NOW

Toen gitarist Jack Starr zijn band Virgin Steele verliet in 1983 was dit een grote schok voor velen. De band had net hun tweede album “Guardians Of The Flame” uitgebracht. Jack wou echter niet volgen in de meer keyboard geïntegreerde metal die de band voor ogen had! Hij wou meer het hardere gitaargeoriënteerde geluid behouden van op het debuut! Met zijn solo debuut, die de toepasselijke titel “Out Of The Darkness” kreeg, liet hij horen waarom hij vertrokken was bij Virgin Steele. Het album werd door het gerenommeerde Kerrang! geplaatst tussen de 20 beste albums van 1984. Jack Starr bleef geregeld platen uitbrengen en verscheen zelfs op de bill van het old school metal festival Keep It True!

Jack Starr is:

Jack Starr – gitaar
Rhett Forrester (ex-Riot)– zang
Carl Canedy (The Rods) – drum
Garry Bordonaro (The Rods) – bas

OUT OF THE DARKNESS
1386516668_500Toen deze plaat initieel in 1984 uitkwam, kocht ik die blindelings! Ik was namelijk enorm onder de indruk van het gitaarspel van Jack Starr op dat fenomenale debuut van Virgin Steele. Maar op zijn solo debuut ging hij nog een stapje verder en zette hij een rauwer geluid neer dat op zich best melodieus klonk. Toen hij als zanger Rhett Forrester aantrok, bleek dat een gouden zet te zijn. De man kan namelijk ook rauw uit de hoek komen en op andere momenten kan hij ook zijn meer romantische zijde laten horen. Deze heruitgave is een must voor fans van oerdegelijk gitaarwerk, vergezeld van wereldse vocalen.

Er is een goede mix van snellere tracks zoals de opener “Concrete Warrior”, “Chains Of Love” en vooral “Eyes Of Fire”. Op de laatstgenoemde track laat Rhett zijn melodieuze stem subliem samensmelten met het gitaargeweld! “False Messiah” is dan weer een trage beuker met Oosterse klanken. Dat Jack van alle markten thuis is, bewijst hij door de explosieve gitaarsolo “Scorcher” (met hoog vuurwerkgehalte). Zijn gevoelige kant laat hij schitteren op het romantische “Odile”. Hier zijn invloeden van Gary Moore hoorbaar. “Let’s Get Crazy Again” is een pure party-rocker in de gekende Quiet Riot stijl!

Wat deze heruitgave nog interessanter maakt is het feit dat er maar liefst 6 bonustracks op staan! “Blue Tears Falling” is afkomstig van het onuitgegeven album “Take It To The Bank” van Jack Starr’s Blues band. Hier komt de invloed van Gary Moore nog meer naar boven! De resterende tracks zijn afkomstig van de 1990 release “A Minor Disturbance”. De tracks laten duidelijk een technisch geëvolueerde Jack horen, waarbij de nadruk meer op gevoel komt te liggen en niet zo zeer meer op snelheid en power! De rockende uitschuiver “Sundance Strut” is hier duidelijk een uitzondering op!

Conclusie:
Gitaarliefhebbers die Jack’s debuut gemist hebben kunnen met deze heruitgave hun collectie aanvullen, want dit juweeltje verdient een plaats tussen de andere! De bonustracks zijn daarbij een dik pluspunt en maken dit plaatje ook een mooie aanwinst voor degene die dit plaatje in die tijd toch op de kop kon tikken. Vooral de combinatie van de gitaar van Jack met de geweldige stem van Rhett zorgt ervoor dat deze plaat een diepe indruk nalaat! Sterk aanbevolen!

Tracklist:

 1. Concrete Warrior 4:16
 2. False Messiah 5:39
 3. Scorcher 1:51
 4. Wild In The Streets 2:40
 5. I Can’t Let You Walk Away 4:21
 6. Chains Of Love 3:27
 7. Eyes Of Fire 2:47
 8. Odile 4:41
 9. Let’s Get Crazy Again 3:23
 10. Amazing Grace 1:32

Bonus tracks

 1. Exodus 3:57
 2. Interlude In The Afternoon 2:19
 3. Sundance Strut 4:06
 4. Love In The Rain 3:23
 5. Last Date 4:09
 6. Blue Tears Falling 6:08

Links:
www.limb-music.com

Tekst Rik Bauters

Related posts

ECLIPSE – BLEED AND SCREAM – FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 24 augustus 2012

livereviewer

Lacuna Coil – Broken Crown Halo – Century Media – Release 31-03-2014

livereviewer

Live report: Netherlands Deathfest 3 – 013 Tilburg , 02/03-03-2018

livereviewer
UA-17622028-3