JORN LANDE & TROND HOLTER PRESENT DRACULA – SWING OF DEATH – FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 23-01-2015

Jorn Lande & Trond Holter present Dracula – Swing Of Death – Frontiers Records – Release: 23-01-2015.

Het Noorse stemkanon Jorn Lande moet ik eigenlijk niet meer voorstellen. De man is wereldwijd bekend om zijn opmerkelijke vocale prestaties. Een vergelijking met David Coverdale en zelfs een Ronnie James Dio is niet verzonnen. Naast zijn bijdrage in vele bands en projecten bracht hij ook verscheidene solo albums uit. Nu komt hij op de proppen met een heus rock opera dat ook een conceptalbum is. Hij koos om een album te schrijven samen met gitarist Trond Holter over het turbulente leven van graaf Vlad de Derde, beter gekend als Vlad Dracul(a). Klaar om je tanden eens te in dit verhaal zetten?

Jorn Lande & Trond Holter is:

Jorn Lande – zang
Trond Holter – gitaar
Bernt Jansen – basgitaar
Per Morten Bergseth – drum
Lena Fløitmoen Børresen – duetzang op “Under The Gun”, “Into The Dark”, “Save Me” en “River Of Tears”

SWING TO DEATH
dracula digipack artworkStormgeluiden (wind en bliksem) brengen dit album op gang. Akoestische gitaar volgt en later valt een uiterst gevoelige Jorn in. Meteen wordt ik bedwelmd door de stem van Lande. Dit blijft toch een zanger van de buitencategorie. De emoties die op je afkomen zijn fenomenaal! Maar ook het gitaarwerk van Trond bezit een hoge emotionele lading! Het openingsnummer van dit conceptalbum doet me smachten naar meer. En dat krijg ik ook door de riff overladen kraker “Walking On Water”. Jorn spreekt hierop nog meer tot de verbeelding en laat zijn donkere kant horen! De stem van Jorn is het summum van kracht. Holter verrast me ook met zijn melodieuze gitaarwerk tijdens de break. Het titelnummer voert je muzikaal terug in de tijd. De piano, het drumwerk en het stemgeluid lijken uit een ver verleden te komen. Het refrein is catchy as hell (leek me hier wel een gepaste vergelijking!). Hoewel dit totaal geen metal nummer is, vind ik dit een geweldig stukje muziek. Jorn bewijst hier ook van alle markten thuis te zijn. Tijdens de break horen we uiteindelijk wat gitaren en die hebben een Keltische ondertoon. Er komt zelfs een fluit voorbij. Een heerlijk nummer gewoon!

Mijn favoriete nummer is echter “Masquerade Ball”. Het nummer kent een supergevoelige passage met piano en een zalig rustige Jorn. Verder hoor je Spaans getint gitaarwerk en verschillende achtergrondgeluiden zoals voetstappen. Maar Jorn explodeert verder in het nummer met een ongekende kracht! Dit nummer zie je zo afspelen voor je ogen. Zijn kreet om zijn geliefde Mina gaat door merg en been. Het samenspel van die Spaanse gitaren met de castagnetten en de begeleidende riff is een uiterst knappe vondst. De vaart komt er goed in met de openingsriff van “Save Me”. Hier horen we voor het eerst zangeres Lena Fløitmoen, die de stem van Mina en Lucy vertolkt. De contrasten tussen de stemmen bouwen de spanning op en voeren je mee in dit vreemde liefdesverhaal. Op vocaal gebied is dit een waar hoogstandje. Maar naast de stemmen verdient het gitaarwerk van Trond ook de nodige aandacht. De man zat hiervoor al in de liveband van Jorn, maar verrast hier toch met sterk riffwerk. Een volledig anders kaliber dan wat hij bij Wig Wam deed. Maar hier en daar kan je toch nog een melodieus klinkend riedeltje ontdekken!

Jorn overtreft zichzelf op het langere “Queen of The Dead”. Het middenstuk brengt magie terug door de symbiose van klassieke piano en de nabootsende gitaar. Daarna volgt een gierende solo en een vergelijking met Savatage is hier op zijn plaats. “Into The Dark” is het kortste nummer, maar bevat een geweldig duo van AOR-riffs met een sterk hakkende gitaar als tegenpool. Het toneelspel tussen beide stemmen is opnieuw sterk visualiserend. Holter mag al zijn troeven ophoesten tijdens het instrumentale “True Love Through Blood”. Hij kan dus wel degelijk sterke composities neerpennen, want het nummer luistert lekker weg en zit vol onverwachte wendingen. Dit verhaal komt met “Under The Gun” tot zijn einde met een stomend duet tussen Jorn en Lena.

Er worden plannen gesmeed om dit conceptalbum en Rock Opera naar het theater te brengen. Dat moet ongetwijfeld een geweldige ervaring zijn. Hopelijk blijft het niet bij wat shows in Noorwegen en zakken ze ook af naar de lage landen.

Conclusie:
Ik ga hier geen doekjes om winden. Dit is de beste vocale prestatie die ik van Jorn heb gehoord. Ik weet dat de man al opmerkelijke zang neerzette op het debuut van Masterplan en albums van zowel Beyond Twilight, Ark, Mundanus Imperium en andere, maar hier blaast hij me werkelijk van mijn sokken door zijn emotie en kracht!

Daarbovenop is het gitaarwerk van Trond een heerlijke lekkernij en is de stem van gastzangeres Lena hemels. Dit album zal zeker en vast in mijn jaarlijstje prijken!

Track list:

  1. Hands Of Your God
  2. Walking On Water
  3. Swing Of Death
  4. Masquerade Ball
  5. Save Me
  6. River Of Tears
  7. Queen Of The Dead
  8. Into The Dark
  9. True Love Through Blood
  10. Under The Gun

Score: 4,75 out of 5

Links:
www.jornlande.com
www.frontiers.it

Tekst: Rik Bauters

 

 

 

Related posts

Review: Gravestone – Rotten Kill (MCD) – Raw Skull Recordz – Release 29-01-2017

LiveReviewer

Review: Agoraphobic Nosebleed – ARC – Relapse Records – Out Now

LiveReviewer

Review: Baroness – Purple – Abraxan Hymns – Release: December 18th, 2015.

LiveReviewer
UA-17622028-3