JORN – SYMPHONIC – FRONTIERS RECORDS – RELEASE DATE: 25 JANUARI 2013

JORN – SYMPHONIC – FRONTIERS RECORDS – RELEASE DATE: 25 JANUARI 2013

Jorn Lande leverde fenomenale vocale prestaties op albums van Mundanum Imperium (1998), Ark (1999) en Beyond Twilight (2001). In 2000 bracht hij zijn eerste soloplaat “Starfire” op de markt. Die platen staan bij mij nog altijd hoog aangeschreven. Maar de meeste bekendheid verwierf hij als frontman van Masterplan. Daarnaast heeft de man als gastzanger gefungeerd bij verschillende projecten zoals Avantasia en Ayreon. De man beschikt over een enorm stemvolume en haalt de hoge noten zonder de minste inspanning! Sedert een tijdje focust hij zich meer op zijn solocarrière en levert met “Symphonic” amper een jaar na zijn vorig plaat een nieuw product af.

Jorn is:

Jorn Lande  – zang
Willy Bendiksen – drum
Nic Angileri – bas
Tore Moren – gitaar
Jimmy Iversen – gitaar

SYMPHONIC

Jorn heeft na talrijke soloplaten ook een ode afgeleverd aan Ronnie James Dio in 2009. Toen er bekend werd gemaakt dat zijn volgende plaat zou bestaan uit bewerkingen van oude songs met hulp van een orkest, vreesde ik een beetje voor een herhalingsoefening. Want ook al moet ik bekennen dat de man nog nooit een slecht album heeft afgeleverd, ik blijf toch vooral fan van de eerste Masterplan schijven, De Mundanus Imperium en Beyond Twilight albums waarop de man werkelijk schitterende. Ook zijn eerste twee soloplaten behoren tot mijn favorieten. Toen ik de plaat voor het eerst beluisterde werd mijn mond meteen gesnoerd, want dit  knalt uit de boxen. Jorn’s stemgeluid klinkt als een klok en sommige nummers klinken door de bewerking volledig anders. Jorn had zich ook voorgenomen er geen best off van te maken, maar om er ook tracks in te stoppen waarvan hij zelf vindt dat ze een tweede kans verdienen.

Zijn laatste plaat “Bring Heavy Rock To The Land” is met vijf tracks dan ook ruim vertegenwoordigd. Opener “I Came To Rock” klinkt verrassend sterk. Op “The World I See” blijkt de orkestratie een positieve invloed te hebben op de song en hierop haalt hij ook zijn beste Coverdale-imitatie boven. Wat een strot heeft die man toch! Het album bevat ook enkele ballads. Zo krijgen we “Man Of The Dark” van het album “Dukebox” te horen en het met strijkers opgesmukte “Black Morning”. Het is “Behind The Clown” uit het “Out To Every Nation” album dat echter met de hoofdprijs wegloopt. Volgens Jorn zelf is de song mede ontstaan door zijn fascinatie voor Kate Bush. Het korte “My Road” bevat elementen waardoor ik spontaan denk aan die andere klassieker “China In Your Hand” van T’Pau (wie kent die nog?). Een aparte vermelding verdiend ook de track “Like Stone In Water”, dat enkel als bonustrack te vinden was op de limited edition van “Lonely Are The Brave”. Hier heeft de orkestratie het nummer een enorme boost. De man heeft zijn voorliefde voor DE metalstem aller tijden Dio nooit onder stoelen of banken gestoken en daardoor konden tracks van de man niet ontbreken. Het Dio nummer “Rock And Roll Children” klinkt heel verfrissend door de toetsen te vervangen door de orkestratie. Het album wordt afgesloten met “The Mob Rules” uit de Dio periode van Black Sabbath.

Conclusie:
Dit album is een echte groeier en na enkele luisterbeurten kun je er geen genoeg meer van krijgen. De interesse voor Jorn was met zijn laatste albums wat gezakt bij ondergetekende, maar door dit album heeft hij het heilig vuur onverwacht opnieuw aangewakkerd. Ik haal die andere albums meteen onder het stof vandaan en laat ze vervolgens in de woonkamer knallen! Dit album heeft me zeer aangenaam verrast en zal meermaals over de toonbank gaan denk ik. Alleen vind ik het jammer dat er geen enkel nummer van zijn twee eerste platen op te vinden is. De man is deze zomer te zien op een driedaags metal festival in Limburg, België. Met een beetje geluk kan ik dit meepikken.

Score: 4 out of 5       

 Tracklist:

 1. I Came To Rock
 2. Rock And Roll Children
 3. The World I See
 4. Burn Your Flame
 5. Man Of The Dark
 6. My Road
 7. Time To Be King
 8. Black Morning
 9. Like Stone In Water
 10. Vision Eyes
 11. War Of The World
 12. Behind The Clown
 13. A Thousand Cuts
 14. The Mob Rules

Links:

http://jornlande.com
www.frontiers.it

Tekst Rik Bauters