KADAVAR – Berlin – Nuclear Blast Records – Release: Out Now

KADAVAR – Berlin – Nuclear Blast Records – Release: Out Now.

In 2010 begonnen gitarist Philip Lippitz en drummer Christoph Bartelt samen wat te jammen. Ze vormden een band toen bassist en zanger Christoph Lindemann hen vervoegde. Lindemann besloot toen met Lippitz te wisselen van instrument. In juli 2012 bracht men hun gelijknamig debuutalbum uit. Hun tweede album “Abra Kadavar” werd in april 2013 op de mensheid losgelaten. De band deed vervolgens een uitgebreide toer en warmde de zaal op voor The Sword, Wolfmother, Monster Magnet en Pentagram. De band slaat nu terug met hun derde album “Berlin”.

KADAVAR is:
Christoph “Lupus” Lindemann – zang, gitaar
Simon “Dragon” Bouteloup – basgitaar
Cristoph “Tiger” Bartelt – drum

BERLIN
kadavarberlincdVanaf de eerste noot van ‘Lord Of The Sky’ word je 30 à 40 jaar terug in de tijd gekatapulteerd naar de tijd waar de hard rock en metal in hun kinderschoenen stonden. Vooral de eerste albums van Black Sabbath zijn een grote inspiratiebron. Het typische gitaargeluid en de stem van ‘Lupus’ versterken dit gevoel. Mr Lindemann doet bij vlagen denken aan Ozzy.
Het doomy ‘Last Living Dinosaur’ bevat sporadisch wat moderne gitaarloopjes. Het diepe basgeluid van de Fransoos Bouteloup is goed voelbaar in de onderbuik.
De start van ‘Thousand Miles Away From Home’ kon wel van The Doors zijn. Na een halve minuut vernietigt de aanstormende riff echter die vergelijking. Ik zie ook een Hendrix zonnestraaltje door de donker gekleurde doombewolking breken.
‘Pale Blue Eyes’ laat een iets vuiler geluid horen! De gitaar loopt dikwijls simultaan met de zang en dit bezorgt het nummer een hoge aanstekelijkheid.
Qua gitaarspel valt er ook ruim te genieten! Luister zeker en vast naar de experimentele solo op ‘Stolen Dreams’ en de daarop volgende slepende break. Het meest toegankelijke nummer is zonder twijfel ‘The Old Man’. Het licht opgewekter geluid en vooral het ritme zijn hier verantwoordelijk voor. Het aanstekelijke riffje zorgt voor een instant-like gevoel.
‘See The World With Your Own Eyes’ valt meer onder de noemer rocker en voegt een subtiel AC/DC smaakje toe, maar de vintage rock vibe blijft wel overheersen.
‘Into The Night’ is de snelste track van het album en hier eist het drumwerk je aandacht op.
Het album is een soort van eerbetoon aan de Duitse stad Berlijn, waar de kerels (twee van de drie) opgegroeid zijn. Als afsluiter krijgen we een eerder onverwachte cover van Nico. Zij is een Berlijnse artieste die nog met Lou Reed in de Velvet Underground heeft samengewerkt. ‘Reich Der Träume’ is ook volledig in het Duits gezongen. Dit eerder psychedelische nummer wijkt sterk af van al het vorige, maar de band heeft er toch wat Kadavar ingrediënten aan toegevoegd.

Conclusie:
Deze drie kerels steken niet onder stoelen of banken dat ze hun inspiratie bij Black Sabbath (en ook wel een beetje Led Zeppelin) gehaald hebben! Hun vorige schijf noemde immers “Abra Kadavar” en dat is wel een heel dikke knipoog! Wie zijn hart verloren heeft aan die periode moet deze schijf aanschaffen. Het gitaarwerk is uitstekend en de ritmesectie knalt! Als enig minpuntje kan ik misschien aanhalen dat sommige nummers niet zo veel van elkaar verschillen, maar eigenlijk is dit muggenziften of mierenneuken!
Voor de ultieme beleving van dit album laat je best je baard groeien en trek je die jeans met de olifantenpijpen aan!

Score: 3,75 uit 5

Tracklist:
1. Lord Of The Sky
2. Last Living Dinosaur
3. Thousand Miles Away From Home
4. Filthy Illusion
5. Pale Blue Eyes
6. Stolen Dreams
7. The Old Man
8. Spanish Wild Rose
9. See The World With Your Own Eyes
10. Circles In My Mind
11. Into The Night
12. Reich Der Träume (bonus track)

Links:
Kadavar Facebook

Tekst: Rik Bauters
 

Related posts

Review: Rings of Saturn – Ultu Ulla – Nuclear Blast – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Obscura – Akroasis – Relapse Records – Release: 05-02-2016

LiveReviewer

Review: Warrel Dane – Shadow Work – Century Media – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3