KIRK – MASQUERADE – MAUSOLEUM RECORDS – OUT NOW

KIRK – MASQUERADE – MAUSOLEUM RECORDS – OUT NOW

Kirk ontstond in het midden van de jaren negentig door toedoen van zanger Thomi Rauch en gitarist Sammy Lasagni. Hun debuutalbum “The Final Dance” zag in 2003 het levenslicht! Het album kreeg goede recensies in Europa en Noord Amerika, maar ook in Japan. Toen hun toenmalige drummer Vito Cecere gezondheidsproblemen ondervond moest deze de band verlaten en viel alles een beetje stil rond de band. De verschillende leden werkten mee aan andere projecten. In 2010 kwam Kirk opnieuw samen met een andere drummer; Philipp Eichenberger. Langzaamaan begon men toen te werken aan nieuwe nummers en nu is er na meer dan een decennium een opvolger klaar voor hun debuut.

 

Kirk is:

Thomi Rauch – zang
Sammy Lasagni – gitaar
Daniel Pfister – bas
Bruno Berger – toetsen
Philipp Eichenberger – drum

MASQUERADE
KirkMasqueradeDeze Zwitserse bende krijgt het voor elkaar om als compleet onbekende band mijn mond te doen openvallen vanaf hun eerste noot op dit album! De kunde van producer Dennis Ward valt onmiddellijk op en dit album klinkt als een klok! Maar wat is die zanger top! Thomi is een ontdekking en ik hoor zowaar elementen doorsijpelen die me doen denken aan enkele klappers zoals: Zak Stevens, de vroegere Geoff Tate en zelfs subtiele verwijzingen naar Midnight. Het gitaarwerk is lekker strak en klinkt stevig en melodieus tegelijk! De toetsen duiken onverwachts op in het openingsnummer “Devil’s Claw”. De band brengt kwalitatief hoogstaande melodieuze metal en is niet bang om wat invloeden van grootheden uit het gebied te incorporeren. Zo duikt de oude Helloween (gitaarriffjes) op in het snelle “Supersonic Speed” en in het kortere “Time”. In het titelnummer is een prominente rol weggelegd voor de toetsen van Bruno Berger. Bij het beluisteren van “Eternity” flitsen elementen van Queensrÿche (ten tijde van “Warning” en “Rage for Order”) voorbij. Zowel muzikaal als op vocaal gebied. Maar naarmate het nummer vordert, zorgen de poppy toetsen voor een andere wending.

De perfecte combinatie van power metal riffs met een catchy sing-along refrein werpt zijn vruchten af tijdens “Fight Or Die Music”. Sporadisch hoor je een onverwachts fris klinkend en opgewekt toetsenlijntje opduiken. De gitaarsolo’s klinken helder en bezitten steeds de nodige snelheid. “Nothing Else But Lies” is een radiovriendelijker nummer met subtiele elementen uit de melodieuze rock (en zelfs AOR) erin vermengd. De riffs van Sammy zorgen er keer op keer voor dat je nieuwsgierig blijft luisteren naar wat gaat volgen. Zijn snarenplukwerk in “Face In The Crowd” is daar een uitstekend voorbeeld van. De link met Queensrÿche gaat opnieuw op met het sferische “The End Of The Universe”. Maar Kirk is zeker en vast geen kopie hoor! Er zijn gewoon wat raakpunten te horen. Afsluiter “Fallen Angel” kan je dan meer in de melodieuze power metal hoek stoppen.

Conclusie:|
Deze vijf Zwitsers hebben me als onbekende band van mijn stoel geblazen. De songs zijn allen goede composities en muzikaal valt er met volle teugen te genieten (speciaal het gitaarwerk). De vocale prestatie van Thomi Rauch verdient nog een afzonderlijke vermelding, want deze man heeft me nog het meest van allemaal verrast. Een VETTE aanrader voor alle fans van melodieuze metal.

 

Track list:

 1. Devil’s Claw
 2. Supersonic Speed
 3. Masquerade
 4. Eternity
 5. Fight Or Die Music
 6. Nothing Else But Lies
 7. Time
 8. Tragedy
 9. Face In The Crowd
 10. The End Of The Universe
 11. Fallen Angel

Score: 4,5 out of 5

Links:
www.facebook.com/KirkSwissMetal
www.rockngrowl.com

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Demonical signs with Agonia Records‏

LiveReviewer

Tweede ‘Black X-mas’ Show voor Within Tempation in 013 Tilburg

livereviewer

SKYLINER – OUTSIDERS – LIMB MUSIC – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3