Kreator – 013 Tilburg, 04-12-2014

Kreator – 013 Tilburg, 04-12-2014.

Kreator - 013 Tilburg - NetherlandsPakjesavond komt een dag te vroeg dit jaar. Vol verwachting klopt mijn hart als ik richting de 013 rij.  Genoeg met die Sint rijmelarij! Het is gewoon tijd voor een avondje Thrash. Niet één, maar wel vier topbands vanavond die gerust zelfstandig ook een zaal weten vol te proppen. 013 Tilburg is dus ook niet voor niks uitverkocht. Geen wonder met Vader, Sodom, Arch Enemy en Kreator op het podium.

IMG_6483 copyEerste om vanavond de boel eens flink op stelten te zetten is het Poolse Vader. Tja, wie al enige jaren meedraait in de scene en Vader wel eens live aan het werk heeft gezien weet gewoon dat Pjotr en zijn mannen garant staan voor een flinke pot death/thrash. Vanavond is het ook niet anders. Heerlijk aggressief worden de songs ten gehore gebracht. Gelukkig is er ook genoeg in de setlist van hun laatste klassieker “Tibi et Igni ”. De nekspieren kunnen dus alvast weer flink opgewarmd worden voor de volgende act!

IMG_6544 copySodom is next en godsamme ‘tis niet voor niks dat je zoveel van die Sodom shirtjes in de zaal ziet. Deze Duitsers weten met drie man sterk hier een potje thrash neer te zetten om U tegen te zeggen. Het geluid is misschien niet altijd even lekker, maar godsamme wat hebben deze mannen weer een gave greep uit hun discographie gemaakt. Prima vermaak voor een donderdagavond en zo denkt de volle bak hier in 013 er ook over.

Arch Enemy - 013 Tilburg -  NetherlandsArch Enemy is de laatste tijd in het nieuws vanwege onder meer het vertrek van Angela als podiumbeest en het onlangs binnenhalen van gitarist Jeff Loomis. Uiteraard hebben ze dit jaar ook nog een plaat uitgebracht. Genoeg redenen dus om ze weer eens live te aanschouwen. De band staat  nu met frontbeest Alissa op het podium. Met haar knalblauwe haren en strakke outfit knalt ze er meteen bovenuit. Het grunten kun je ook aan Alissa overlaten. Deze jongedame weet  me te overtuigen met haar podium act. Heerlijk fanatiek gaat ze tekeer op het podium en steelt de show vanavond.  De andere nieuwkomer Loomis daarentegen staat nog wat onwennig op het podium. Maar goed, dat is niet gek gezien de korte tijd hij een hele setlist in zijn koppie heeft moeten rammen. Het gitaarwerk is wel goed. Dus muzikaal is het voor de Arch Enemy liefhebbers genieten geblazen.

Kreator - 013 Tilburg - NetherlandsIk zelf ben hier vanavond toch echt wel voor de headliner. Kreator heeft me al sinds ik een kleine metalbaby was weten te boeien. Pareltjes  zoals “Coma of Souls” , “Pleasure to Kill” gaan er bij mij net zo in als het nieuwe werk van “Phantom Antichrist”. Deze sympathieke duitsers zijn één van de kickstarters van mijn metalen hart. Een speciaal plekje hebben ze daar dus wel. Maar genoeg emotineel geblaat. Tijd voor Teutonische Thrash.  Meteen rauscht het lekker hard. Prima geluidje en de mannen staan weer vanouds statisch te performen. Mille staat weer als een ware Lemmy  onder zijn microfoon te brullen en zowel Sami en Speesy laten de haren wapperen. Ondanks het statisch performen heeft Kreator er duidelijk zin in. Maar goed, wie zou dat niet hebben als er zo een 2000 metalheads je teksten staan mee te blèren en ondertussen even flink staan te beuken. Qua showelementen is het ook prima in orde. De video projecties zijn er weer bij. Ditmaal zijn er ook nog eens pyrotechnieken en stikstof. En verdomme zeg, zelfs het kazige confetti  wordt van stal gehaald. Arme vegers van de 013. Maar goed, het publiek deint ondertussen nog even door op stevige deuntjes zoals  “Flag of Hate” en “Tormentor”.

Uiteraard kan ik de merchandise stand niet overslaan en voldaan en warm in m’n nieuwe Kreator Hoodie stap ik in m’n auto om huiswaarts te keren na een prima avondje metal!

Tekst en Foto’s : Ronald van de Baan


Related posts

Live Report: Vandenberg’s MoonKings – Lucky Rijssen, 27-08-2016

LiveReviewer

Live- Report:Kamelot – Revamp – Tellus Requiem @ 013 Tilburg

livereviewer

Live Report: Dong Open Air 2016 Neukirchen – 14, 15 en 16-07-2016

LiveReviewer
UA-17622028-3