Lamb of God – VII: Sturm und Drang – Nuclear Blast – Release: July 24th 2015

Lamb of God – VII: Sturm und Drang – Nuclear Blast – Release: July 24th 2015.

De basis van Lamb of God werd in 1990 gelegd door Mark Morton, Chris Adler en John Campbell. Deze drie vrienden richtten toen hun eigen band op, genaamd Burn The Priest.
Toen zij afgestudeerd waren, verhuisde Morton naar Chicago, waardoor hij niet langer aan de band kon deelnemen. Adler en Campbell vonden snel een nieuwe gitarist: Abe Spear. Omdat Spear naar eigen zeggen niet kon zingen, moest echter ook een nieuwe zanger worden aangetrokken. Die was snel gevonden in de persoon van Spear’s goede vriend Randy Blythe, en daarmee was Burn The Priest weer compleet. Halverwege 1998 namen zij hun eerste album op, dat eveneens “Burn The Priest” heette. Morton hoorde hiervan en wilde wel terugkeren in de band. Omdat de band echter al de beschikking had over een zanger, werd hij de leadgitarist. Spear verliet een paar weken later de band om zich met andere dingen bezig te houden. Er was nog één plaats over voor een gitarist, en deze werd ingenomen door Adler’s broer Willie.

Begin 1999 veranderden de vijf bandleden de naam van de groep in Lamb of God.
Inmiddels is de band, nog steeds in diezelfde bezetting, toe aan hun zevende langspeler genaamd “VII: Sturm und Drang”.

Lamb of God is:
Randy Blythe – zang
Willie Adler – gitaar
Mark Morton – gitaar
John Campbell – bas
Chris Adler – drums

 

VII: Sturm und Drang
image003-300x300Na een intro van zo’n acht seconden knalt ‘Still Echoes’ als een dolle uit de speakers met het typische drumgeluid van Chris en de scream van Randy. Dit is een goeie voorbode voor de rest van het album. Het tweede nummer ‘Erase This’ begint relatief rustig maar versneld na 15 seconden al weer naar een flink tempo. Het nummer heeft een krachtig en pakkend refrein dat na een paar keer luisteren al snel blijft hangen. Het derde nummer ‘512’ begint met een ‘spoken word’ van Randy à la ‘Omerta’ maar dan met begeleiding van muziek. Verder is het een mid-tempo nummer wat niet op “Ashes of the Wake” misstaan zou hebben.
Met een gitaarriff en gedempte drum begint ‘Embers’ waarna het na een halve minuut weer up-tempo verder gaat. Na drie minuten hoor je zanger Chris Moreno van de Deftones als gastzanger, die afwisselend de zang doet met Randy, hij met een rustige stem, Randy met zijn ‘normale’ screams. ‘Footprints’ is een typisch up-tempo LoG nummer met niet veel bijzonderheden. ‘Overlord’ begint verrassend met cleane zang van Randy. Het nummer is ook lekker rustig en melodisch. Het eindigt wel met een schreeuw van Randy maar is verder wel een heerlijk rustpuntje op het album. ‘Anthropoid’ gaat zonder intro gelijk full tempo van start. Mijns inziens een nummer dat het live wel goed gaat doen bij de fans.
‘Engage The Fear Machine’ is wederom een typisch LoG nummer met een paar krachtige gitaarriffs. ‘Delusion Pandemic’ heeft de eerste halve minuut geen zang en begint met snelle drums en dito gitaren. Halverwege hoor je weer een stuk ‘spoken word’ van Randy waar hij wederom zijn gal kan spugen. Het slotnummer ‘Torches’ begint rustig met een ‘spoken word’ intro van Randy in combi met de rustige ‘zang’ van tweede gastzanger Greg Pucido van The Dillinger Escape Plan. Na een paar minuten vinden de heren de rust waarschijnlijk wel weer genoeg en gaan ze weer in een snel tempo verder. Het tweede gedeelte daarentegen is wel weer rustig en leidt naar een fading eind.

Conclusie:
Na ‘Resolution’ uit 2012 die door de media wel lovend ontvangen werd maar bij yours truly niet is blijven hangen, komt Lamb of God met een krachtig album met daarop een aantal verrassende nummers. De balans tussen het up-tempo werk en de wat rustigere stukken is perfect uitgevoerd en de heren laten zien dat de inspiratie nog zeker niet op is.

Tracklist:
1. Stil Echoes
2. Erase This
3. 512
4. Embers
5. Footprints
6. Overlord
7. Anthropoid
8. Engage the Fear Machine
9. Delusion Pandemic
10. Torches

Score: 4,5 out of 5

Links:
Lamb Of God Official
Lamb Of God Facebook

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Review: Running Wild – Rapid Foray – SPV/Steamhammer – Release: 26-08-2016

LiveReviewer

Review: Cryptosis – Bionic Swarm – Century Media – Release: 26-03-2021

LiveReviewer

Review: Sir Reg – Modern Day Disgrace – Gain Music, 17-06-2016

LiveReviewer
UA-17622028-3