Review: Last In Line – Heavy Crown – Frontiers Music – Release: Out Now

Review: Last In Line – Heavy Crown – Frontiers Music – Release: Out Now.

Wat in 2011 startte als een toevallige en leuke reünie jam in een oefenruimte in Los Angelos groeide uit tot een volledig opname project. Last In Line, leent zijn naam aan het tweede album van Dio dat het levenslicht zag in 1984. De gitarist en de ritmesectie maakten het mooie weer op de eerste vier albums van de kleine man met de grote stem. Andrew Freeman (een vriend van Vinny Appice) werd er bijgehaald om initieel die oude nummers in te zingen. Maar zijn interpretaties van die nummers waren een revelatie voor Vivian en zo ontstond het idee om een album op te nemen met nieuwe nummers. “Heavy Crown” is het resultaat van die samenwerking. Jammer genoeg heeft bassist Jimmy Bain de release niet meer mogen meemaken, omdat hij ondertussen gestorven is.

Last In Line is:
Andrew Freeman – Zang
Vivian Campbell – Gitaar
Jimmy Bain – Bas
Vinnie Appice – Drums

 

Heavy Crown
005016366_300Opener ‘Devil In Me’ kent door het ritme wat raakpunten met de oude Dio, maar klinkt toch anders. Zanger Andrew bezit een stem met een rauw randje en laat ik nu net fan zijn van zo’n ietwat doorleefde stem.
Vivian kan vurig scheuren op het lekker ouderwets rockende up-tempo ‘Martyr’. Zanger Andrew is geen Dio kloon, maar beschikt ook over een krachtige stem.

‘Starmaker’ had zo op één van die eerste Dio albums kunnen staan. In de break hoor je duidelijk dat Vivian hier zijn innerlijk beestje kan loslaten. Een dier dat hij bij Def Leppard goed moet intomen, blijkbaar! De baslijnen van Jimmy Bain zijn voelbaar in de onderbuik.
‘Burn This House Down’ is vooral gericht op de zang van Andrew en de melodieus klinkende riffs van Vivian in de refreinen.

‘I Am Revolution’ bevat een ziedende baslijn en voert de snelheid de hoogte in. Bij elk nummer kijk ik uit naar de gitaarsolo. Ook hier kan ik niet verhinderen dat het kwijl uit mijn mondhoeken ontsnapt! Campbell is on roll, baby! Maar Freeman blijkt ook een kameleon te zijn, want tijdens het lange ‘Blame It On Me’ lijkt hij als een kruising tussen Gary Moore en Phil Lynott in de strofes! Een nummer dat enorm veel sfeer huisvest en volgens de alom gekende zacht-hard formule is opgebouwd. Door zijn afwijkend karakter wordt dit één van mijn favoriete nummers van het album.

‘Already Dead’ is een snelle track met een trager refrein, dat nu een wat ongelukkige titel draagt.
Met ‘Curse The Day’ krijgen we een ballade met moderne zanglijnen over ons heen.
Het titelnummer is een rockballade met een mooie rol voor de baslijn van Jimmy. Het harde refrein maakt dat het nummer omslaat naar een pure power ballade.

Na een geleidelijke opbouw horen we een gevoelige gitaarsolo in het slotnummer ‘The Sickness’. Een super aanstekelijke riff trekt de aandacht en tijdens de refreinen neemt Andrew de aandacht. Maar Vivian etaleert nadien nogmaals zijn kunst van het snarenplukken. Het nummer bouwt naar het einde zowel vocaal als gitaargewijs op naar een climax!

Conclusie:
Dit album heeft me enorm weten te verrassen. Er zijn de laatste jaren een pak Dio-tribute bands uit de grond gestampt en ik had dus mijn bedenkingen bij dit zoveelste project. Maar het moet gezegd, de sfeer van de eerste albums is hoorbaar in een pak nummers. De bas van Jimmy is alom aanwezig en de kwaliteit van het drumwerk van Vinnie Appice staat buiten kijf. Maar het is toch de zangprestatie van Andrew en vooral de gitaarperikelen van Campbell die dit album tot een hoger niveau tillen!
Hoe het nu verder moet met de band na het overlijden van Jimmy is nog niet bekend. De band doet een speciaal optreden op het Frontiers Rock Festival in Italië en een paar al geplande optredens zouden ook doorgaan met gastmuzikanten. Maar wat er daarna gaat gebeuren is nog een groot vraagteken…..

Score: 4 uit 5
 

Tracklist:
1. Devil In Me
2. Martyr
3. Starmaker
4. Burn This House Down
5. I Am Revolution
6. Blame It On Me
7. Already Dead
8. Curse The Day
9. Oranje Glow
10. Heavy Crown
11. The Sickness

Links:
Last In Line Official
Last In Line Facebook
Frontiers Records

Tekst: Rik Bauters
 

Related posts

Review: Bury Tomorrow – Black Flame – Music for Nations – Release: Out now

LiveReviewer

Exorcism – World In Sin – Dream Records – Out Now

LiveReviewer

Review: Novelists – Noir – Nuclear Blast Records – Release: 08-09-02017

LiveReviewer
UA-17622028-3