LEVEL 10 – CHAPTER 1 – FRONTIERS RECORDS – Out Now

LEVEL 10 – Chapter 1 – Frontiers Records – Out Now.

Level 10 is een nieuwe metal alliantie tussen powerhouse zanger Russell Allen (Symphony X, Adrenaline Mob) en bassist/producer/songwriter Mat Sinner. Het duo heeft elkaar al geregeld ontmoet en zworen dat ze ooit iets samen zouden doen. De Frontiers Records president Serafino Perugino had dit opgevangen en bracht de twee iconen met elkaar in contact om een nieuw project op poten te zetten. Sinner zorgde voor de vervollediging van de line-up en kon zijn Primal Fear collega’s Randy Black (drum) en Alex Beyrodt (gitaar) strikken. Hij voegde daar nog Roland Grapow (ex- Helloween, Masterplan) en toetsenwonder Alessandro Del Vechio aan toe. Het opnameproces was er eentje van lange adem aangezien alle bandleden nog andere verplichten hadden, maar uiteindelijk is “Chapter 1” toch een feit geworden.

Level 10 is:
Russel Allen – zang
Mat Sinner – basgitaar, achtergrondzang
Roland Grapow – gitaar
Alex Beyrodt – gitaar
Randy Black – drum, percussie
Alessandro Del Vecchio – toetsen

CHAPTER 1
level10cdcoverMet een dergelijke line-up verwacht je vuurwerk en dat krijg je ook op een zilveren bord voorgeschoteld. Aan de kwaliteiten van Russell Allen durft niemand nog te twijfelen. Ook beide gitaristen Roland Grapow en Alex Beyrodt hebben al genoeg bewijzen geleverd van hun kunnen. Hetzelfde kan gezegd worden van bassist Mat Sinner en Primal Fear drummer Randy Black. Alessandro Del Vecchio is op ontelbare albums vermeld als muzikant, songschrijver en producer. Opener “Cry No More” had zo op Whitesnake’s “1987” kunnen staan. Wat een vet gitaargeluid is me dat zeg! De gitaarsolo’s zijn werkelijk om van te watertanden en het gebruik van het orgel brengt dit nummer naar een hoger niveau.

Gierende gitaren, een dominerende bas en een weergaloze Russell zijn de hoofdingrediënten van het eerder slepende “Soul Of A Warrior”. De toetsen van Alessandro creëren een contrasterende inbreng. Snelle tracks zoals “No Turning Back” en “Demonized” worden afgewisseld met het melodieuzere “One Way Street” en het toegankelijker “Last Man On Earth”.

De liefde voor enkele groten uit de metalgeschiedenis zoals Helloween en Judas Priest komen duidelijk aan de oppervlakte bij “Scream And Shout” en het eerder vermelde “Demonized”.

Het donker gekleurde “Blasphemy” laat een overdonderende Russell horen met ondersteuning van loodzware naar doom neigende riffs. Een ballade mag natuurlijk niet ontbreken en Allen laat zich begeleiden met piano en sfeervolle toetsen op “All Hope Is Gone”.

De gitaar is koning tijdens de beuker “The Soul Is Eternal” en ook op de krachtige afsluiter “Forevermore” zijn de riffs niet te versmaden.

Conclusie:
Dit is een krachtig en afwisselend album geworden, maar toch had ik precies meer verwacht. Dit blijft een geweldig album, maar de nummers blijven niet echt hangen. Ik geef wel toe dat je bij meerdere luisterbeurten nieuwe details ontdekt. Natuurlijk is de zang van Russell van een torenhoog niveau en is de instrumentatie tot in de puntjes afgewerkt. Dus liefhebbers van zowel Russell als het gitaarwerk van Beyrodt zullen mijn kritiek volledig in de wind slaan en deze maaltijd gretig verorberen. Ik ben benieuwd wat chapter 2 ons zal bieden!

Track list:

 1. Cry No More
 2. Soul Of A Warrior
 3. When The Nighttime Comes
 4. One Way Street
 5. Blasphemy
 6. Last Man On Earth
 7. In For The Kill
 8. Voice Of The Wilderness
 9. All Hope Is Gone
 10. Demonized
 11. The Soul Is Eternal
 12. Forevermore

Score: 4 out of 5

Links: 
www.frontiers.it

Tekst: Rik Bauters