Live report: Angra / Geoff Tate’s Operation: Mindcrime / Avelion / Halcyon Way – Neushoorn Leeuwarden, 23-03-2018.

Live report: Angra / Geoff Tate’s Operation: Mindcrime / Avelion / Halcyon Way – Neushoorn Leeuwarden, 23-03-2018.

Vrijdag 23 maart vindt de symfonische metal avond plaats in de Neushoorn met niemand minder dan Angra en Geoff Tate’s Operation: Mindcrime, dat belooft een lust voor het oor te worden.

Voordat de legendes mogen beginnen is het eerst de tijd om te luisteren naar Avelion.
Ondanks dat het concert niet uitverkocht was, zette de Italiaanse band Avelion een hele vette symfonische show neer. De zanger vloog over het podium, had een goede stem waarmee hij ook de hoge tonen lang kon vast houden. Het geluid van de band was erg goed in balans en de jonge drummer knalde er veel energie in. Hoewel de band een beperkte ruimte op het podium had was deze wel goed aangekleed. Het was de eerste keer dat Avelion in Nederland optrad en naar mijn mening mag dat zeker vaker!

Na een korte pauze stond Halcyon Way op het podium met heerlijke progressieve symfonische metal. Bij het nummer ‘Eviscerate the Morning Sun’ voelde je de grond trillen door de ritmische baslijn. Naast de karakteristieke stem van de leadzanger kunnen beide gitaristen in de band ook behoorlijk goed grunten. Helaas waren de drums iets aan de vlakke kant en de lampen stonden te veel op wit vel licht. Dit mocht de pret niet drukken want ook hier vloog de zanger over het podium en kreeg het publiek met zich mee.

Toen was het tijd voor de metal opera van de legendarische Geoff Tate en zijn Operation: Mindcrime. Als een gelikte bluesman stapt hij het podium op en speelde het nummer ‘Revolution Calling’ van Queensrÿche. Je kon merken dat het publiek enthousiast was en de nummers meezong. Het was wel een heel verschil met de twee voorgaande bands. Zij lieten nummers horen met een pittig tempo. Bij Geoff Tate was alles rustig en gecontroleerd. Ook het gitaarwerk was simpel maar duidelijk, zonder dikke solo’s.

Als laatste kwam de hoofdact Angra. De voorgaande bands speelden langer dan gepland en hierdoor was het al laat in de avond. Waarschijnlijk was hierdoor de helft van het publiek al richting de laatste trein vertrokken. Jammer, maar wat een show zetten de mannen neer. Goed technisch gitaarwerk, ballads, Spaans gitaarwerk, alles kwam wel voorbij en voor het eerst ooit werd het nummer ‘Insania’ gespeeld van het nieuwe album “ØMNI”. Hoewel ik echt onder de indruk was van de live performance van dit nummer reageerde het publiek vrij tam, maar zoals eerder gezegd was de helft van het publiek al vertrokken!

Al met al een fijne symfonische metal avond waar nieuw talent indruk heeft kunnen maken en de legendes een prima prestatie hebben neergezet. Helaas geen volle zaal, maar de energie was er zeker niet minder om bij de bands.

Tekst: Tom Wegeling

Related posts

Report:Peter Pan Speedrock – Maycingers – Speakerpunch @ Romein Leeuwarden

livereviewer

Live report: Shawn James / Copperhead County – Metropool Hengelo, 01-06-2019

LiveReviewer

Live report: Pestilence / Rebaelliun / Seita – Patronaat, 26-01-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3