Live report: Armored Saint / Lovell’s Blade – Metropool Enschede, 02-11-2018

Live report: Armored Saint / Lovell’s Blade – Metropool Enschede, 02-11-2018.

Armored Saint, bestaande uit John Bush, Joey Vera, Jeff Duncan en de broers Phil en Gonzo Sandoval, begon in 1982 en had veel succes met de titelloze EP en de eerste drie studioalbums. Tijdens het schrijfproces van het album Symbol of Salvation werd bij gitarist Dave Prichard leukemie geconstateerd en die overleed in 1990 vlak voor de opnames van het album. Nadien werd het stil rondom de band. Zo stil zelfs dat de band uit elkaar ging nadat zanger John gekozen werd als nieuwe zanger van Anthrax in 1992. In 1999 besloten John Bush en Joey Vera Armored Saint weer in leven te roepen en sindsdien staat de heavy metal formatie weer op de internationale podia. Tijdens deze toer wordt het album “Symbol of Salvation” integraal gespeeld.

Voordat Armored Saint aan mag treden hebben we nog het support in de vorm van hardrock/heavy metalformatie Lovell’s Blade met frontman Pete Lovell. De band is ontstaan uit de band Picture waar ook de huidige gitaristen André Wullems en Mike Ferguson in zaten. Drummer Noél van Eersel en bassist Patrick Velis completeren de band. De zaal is al aardig gevuld als de band begint. De meeste nummers komen van het debuutalbum “Stone Cold Steel”. Bijna alle nummers zijn lekkere doorstampers en de meesten gaan volgens een vast concept met catchy refreinen, die je al snel kunt meezingen, en bijna standaard wel een gitaarsolo. Helaas is het publiek geen Lovell’s Blade publiek dus het meezingen blijft achterwege. Pete is geboren in Jersey en dat is ondanks zijn goeie Nederlands nog steeds wel te horen aan zijn accent tijdens de veelvuldige praatjes tussendoor. Hij vertelt dat uiteraard het verleden van Picture niet wordt vergeten en dat krijgen we dan ook in de vorm van ‘Traitor’, een nummer uit 1985 dat perfect past tussen de huidige nummers. Na een half uurtje, eigenlijk veel te kort, mag de band weer van het podium.

Na een korte ombouw is het tijd voor hoofdact Armored Saint, die zoals gezegd het album “Symbol of Salvation” integraal gaat spelen. De zaal is inmiddels goed gevuld, mede ook doordat het podium aan de voorkant is uitgebouwd. Begonnen wordt er met de klassieker ‘March of the Saints’ gevolgd door de oudjes ‘Long Before I Die’ en ‘Chemical Euphoria’. John moet er in het begin nog even inkomen qua zang maar dat is ook niet gek gezien dit het eerste optreden is van de Europese toer. Het zit echter al snel snor met de zang en hij en de rest van de band hebben er duidelijk zin in. Als het intro van ‘Reign of Fire’ door Jeff wordt in gezet weten we dat dit het begin van “Symbol of Salvation” is. Dit is voor de meesten een feest der herkenning en er wordt al vlot meegezongen met de nummers. ‘Another Day’, het nummer met een rustig en gevoelig begin, wordt opgedragen aan Dave Prichard, die zo ongeveer de helft van de nummers op het album schreef.

De andere nummers gaan er bij het publiek ook in als koek en menigeen zal de volgende dag lekker schor zijn van het meezingen. John heeft de nodige praatjes tussendoor ook paraat en vertelt onder andere dat zij de deuren hebben geopend voor veel bands door niet alleen maar doorstampers te schrijven, maar ook rustige momenten in de muziek heeft geïmplementeerd, iets wat in die tijd eigenlijk nooit werd gedaan. ‘Burning Question’ is hun arena-nummer, alleen spelen ze nooit in arena’s, maar het publiek moet maar even meegaan in het idee dat we in een stadion staan met twintigduizend man en de handjes gaan dan ook massaal de lucht in.

De band staat na een dik uur te nog steeds springen alsof ze nog nooit anders gedaan hebben terwijl de gemiddelde leeftijd toch zo rond de 55 ligt, petje af. Een encore is maar onzin zegt John, niet moeilijk doen met het podium afgaan, even het zweet afvegen wat drinken en doorgaan. Uiteraard krijgen we ook nog wat nieuwe nummers waaronder het titelnummer van de laatste plaat “Win Hands Down”, ook al weer van drie jaar geleden. Aan alles komt een eind en zo ook aan dit optreden. De band was in topvorm en dat voor een eerste optreden in Europa, dat belooft nog wat voor de volgende.

Tekst en foto’s: Marcel Klaster